Monday, August 24, 2009

Cendol

cendol!! cendolllll!! sape nak cendollll! huh! xde sape nk layan! sbb mentuk pong mengerikan! cam ulat!! muahahaha... yoo laaa.. mano den ado acu maruku@acu cendoll!! nih aku belasah gune pengukus aku yg lobang2 tuh taww! tuh pasal mcm mentuk ulat! wakakaka.. ahhh lantak la! janji cendol! kan mek jah kan kan kan! kikikiki....yg sebelum nih k.nor kata cam berudu! kali nih mek jah kata cam ulat! kakakaka... nih rendam ngan air pandan.. utk mengekalkan keaslian keijoannya! wpon sebenonyer tk ijo mana pong! tips dr k.fida myr. resepi nih dr siti mariam. mekacih yam!! nih la nasib owang merantau! nk minum cendol kene wat sendrik! klu la ade bazar kan besttttttt!! huwaaaaa........

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air pandan
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil air kapur
  • sedikit pewarna hijau (option)
Cara-cara
  1. masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
  2. kacau selalu supaya tidak hangit
  3. sediakan bekas yang berisi air sejuk
  4. masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
  5. kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
  6. simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais.

11 comments:

  1. Ehehe..rupa lain cerita Hana..masuk perut rupanya tetap sama je bila kuar nnt..haha

    Nampaknya kita ni nak kena dok oversea la baru rajin smpi cendol pun bikin sendirik...huhu

    ReplyDelete
  2. hahaha... btol la anese erk!? janji masuk perutt! hehehe alahaiii ko nk sgt ker duk oberC! meh ler kawan ngan den nih hah! baru dpt ghase camner rasanyer time2 cenggini! huhuhuuu

    ReplyDelete
  3. Waduh cendol la pulak... memang teringin nk makan tp kes takde acuang.hehee... leh pakai senduk lobang2 ek kak... bagus2.. kalo rajin2 esok leh buat nie :D

    ReplyDelete
  4. ok la cendol perantau nih, na cendol gambo bwh tu cam lam aquarium la cuma ank ikan jer x dak.. muhahahha...:D

    ReplyDelete
  5. to blogresipi..
    wat ijan jgn tk buat selagik blom meletop! apa2 jerk asal berlobang! jgn besaq lobang cam idong ko sudah! wakakaka...

    to anawahid..
    eh haah kan! ulat dh ade, ikan jerk xde! kakakaka.. eh ikan suka makan ulat kan! hihihi

    ReplyDelete
  6. sedapnya cendol..
    hana, letak kapur tak? kat sini tak tahu nak cari kapur..atau ada benda lain ke blh ganti air kapur...

    ReplyDelete
  7. to k.suzi..
    kita letak kak.. ader la belen lagik dr mesia aritu..klu tak letak, rasanya tk kenyal kot! cam lembik gtu la kot! ntah la.. taktau la pulak nk ganti ngan apa.. tp klu dh darurat bleh jerk tk letak..

    ReplyDelete
  8. hihihi.. btol la mcm anak ulat jer ekekeke.. amponnn!!!
    tp ok la tu kentot2 dan gemuk2 sodap jgk ditelan tuh.

    ReplyDelete
  9. kak hana nak gelak dulu bulihhh.....ishhh ok apa cendol tue ....pandai ja cam ulat ....janji d jamin halal kan.....

    ReplyDelete
  10. to halen..
    hahahaha... betoi betoii!! janji bleh telan! hihi

    to ummiumaira..
    haaa gelak gelak!! eh ulat pong halal per! kan kan kan.. eh sori klu ajaran sesat! muahahaha

    ReplyDelete
  11. Assalam kak hana...ida nak tau cmne nak bwt kuah die bole x? nk detail resepi ye...hehe...

    ReplyDelete