cendol!! cendolllll!! sape nak cendollll! huh! xde sape nk layan! sbb mentuk pong mengerikan! cam ulat!! muahahaha... yoo laaa.. mano den ado acu maruku@acu cendoll!! nih aku belasah gune pengukus aku yg lobang2 tuh taww! tuh pasal mcm mentuk ulat! wakakaka.. ahhh lantak la! janji cendol! kan mek jah kan kan kan! kikikiki....yg sebelum nih k.nor kata cam berudu! kali nih mek jah kata cam ulat! kakakaka... nih rendam ngan air pandan.. utk mengekalkan keaslian keijoannya! wpon sebenonyer tk ijo mana pong! tips dr k.fida myr. resepi nih dr siti mariam. mekacih yam!! nih la nasib owang merantau! nk minum cendol kene wat sendrik! klu la ade bazar kan besttttttt!! huwaaaaa........
Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
3 cawan air pandan
secubit garam
1 sudu kecil air kapur
sedikit pewarna hijau (option)
Cara-cara
masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
kacau selalu supaya tidak hangit
sediakan bekas yang berisi air sejuk
masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
hahaha... btol la anese erk!? janji masuk perutt! hehehe alahaiii ko nk sgt ker duk oberC! meh ler kawan ngan den nih hah! baru dpt ghase camner rasanyer time2 cenggini! huhuhuuu
Waduh cendol la pulak... memang teringin nk makan tp kes takde acuang.hehee... leh pakai senduk lobang2 ek kak... bagus2.. kalo rajin2 esok leh buat nie :D
to k.suzi.. kita letak kak.. ader la belen lagik dr mesia aritu..klu tak letak, rasanya tk kenyal kot! cam lembik gtu la kot! ntah la.. taktau la pulak nk ganti ngan apa.. tp klu dh darurat bleh jerk tk letak..
Ehehe..rupa lain cerita Hana..masuk perut rupanya tetap sama je bila kuar nnt..haha
ReplyDeleteNampaknya kita ni nak kena dok oversea la baru rajin smpi cendol pun bikin sendirik...huhu
hahaha... btol la anese erk!? janji masuk perutt! hehehe alahaiii ko nk sgt ker duk oberC! meh ler kawan ngan den nih hah! baru dpt ghase camner rasanyer time2 cenggini! huhuhuuu
ReplyDeleteWaduh cendol la pulak... memang teringin nk makan tp kes takde acuang.hehee... leh pakai senduk lobang2 ek kak... bagus2.. kalo rajin2 esok leh buat nie :D
ReplyDeleteok la cendol perantau nih, na cendol gambo bwh tu cam lam aquarium la cuma ank ikan jer x dak.. muhahahha...:D
ReplyDeleteto blogresipi..
ReplyDeletewat ijan jgn tk buat selagik blom meletop! apa2 jerk asal berlobang! jgn besaq lobang cam idong ko sudah! wakakaka...
to anawahid..
eh haah kan! ulat dh ade, ikan jerk xde! kakakaka.. eh ikan suka makan ulat kan! hihihi
sedapnya cendol..
ReplyDeletehana, letak kapur tak? kat sini tak tahu nak cari kapur..atau ada benda lain ke blh ganti air kapur...
to k.suzi..
ReplyDeletekita letak kak.. ader la belen lagik dr mesia aritu..klu tak letak, rasanya tk kenyal kot! cam lembik gtu la kot! ntah la.. taktau la pulak nk ganti ngan apa.. tp klu dh darurat bleh jerk tk letak..
hihihi.. btol la mcm anak ulat jer ekekeke.. amponnn!!!
ReplyDeletetp ok la tu kentot2 dan gemuk2 sodap jgk ditelan tuh.
kak hana nak gelak dulu bulihhh.....ishhh ok apa cendol tue ....pandai ja cam ulat ....janji d jamin halal kan.....
ReplyDeleteto halen..
ReplyDeletehahahaha... betoi betoii!! janji bleh telan! hihi
to ummiumaira..
haaa gelak gelak!! eh ulat pong halal per! kan kan kan.. eh sori klu ajaran sesat! muahahaha
Assalam kak hana...ida nak tau cmne nak bwt kuah die bole x? nk detail resepi ye...hehe...
ReplyDelete