Bahan-bahan
- *300 gm tepung
- *80 gm gula
- *20 gm susu tepung
- 1 biji telur (saiz AA)
- 1 camca teh yis (campurkan dengan 1/2 cawan air suam)
- 1 camca besar majerin
- 1/2 camca teh pelembut roti (bread softener)
- sedikit bread improver
Cara-cara
- tepung + gula + susu tepung + bread improver = gaul biar bercampur
- lubangkan tengah.. masukkan telur..
- masukkan majerin
- gaul rata then masukkan air+yis
- uli then masukkan pelembut roti..
- uli jadi doh (tak payah lama sangat.. asalkan dah jadi doh)
- perap doh n biarkan naik.. (resepi asal suruh perap 2 jam.. saya letak kat luar rumah.. tak sampai sejam doh dah naik)
- bentuk2kan... then saya letak majerin sikit kat tengah2 bun.. (macam tahi lalat laa)
- bakar about 20 minit @ 180C
- bila dah masak.. gliskan dengan majerin...
* lepas bentukkan tak payah tunggu dia naik lagi.. boleh terus masukkan kat oven..
* doh ni agak melekit.. so.. saya just tabur2 tepung je.. 1 adunan boleh dapat 16 biji bun yang sederhana..
*kalau mak saya dia tak tunggu doh ni naik pun.. lepas uli.. dia terus bentukkan.. then tinggal kejap then terus bakar.
* update: leh tgk breadmaker method di blog mamafami.
amboiii cantek kilat2 lagik..tergode tgk..bilelahh nak pndai meroti ni..:)
ReplyDeletecicah ngan pape ni sedappnyekan..
alahaii..bestt nyerr baking bread...maner nyekk nak beli BM tuee
ReplyDeleteMacam tak cukup jer Hana bawakan untuk akak tadi..datang minta tambah boleh?...TQ...ada satu lagi projek ni tgh sibuk sikit ni!
ReplyDeletesekejap nya dah bertukar menu cik kak oiii.... pos ler seketui dua roti tu kih kih kih
ReplyDeletedari daging prune ke roti paun lak. berapa paun tuh??? hehehee
ReplyDeleteto mummyseri..
ReplyDeletejap lg pandai la tuhh! ;) haah...cicah ngan pa per jerk!
to ct nurmalissa..
uli tgn pong boleh jugak! hihihi
to k.watierman..
laa tk cukup ker! up seloyang! hihihi projek apa la tu yerk??!
to k.ct delima..
sekejap er kak? igtkan dh lama dah.. hehe
to k.azita..
kak ita nak bape paun?? hehe
nampak sangat lembut....macam sedap jee....ehehhe...kek semalam dah habis ke...?
ReplyDeletetadi ke blog ros pun dia buat roti juga. roti hana pun nampak sedap. memang hana dah expert buat roti. kakchik juga masih merangkak. tahun ni mesti nak beli BM!
ReplyDeleteto cikgu aida..
ReplyDeleteblom abes! ader lagik utk 3 slice! hihihi.. nak tak?? hehe
to kakchik..
sbb ade BM kot kak! hihihi bli kak jgn tk bli! mmg tk rugi melabur ngan BM! hehe
macam senang kan resepi nih.....since hana dah try...baru mokwo rasa nak try...biasalahkan kena dpt endorsement dr cikgu dulu ye tak!!
ReplyDeletemak aiii...gebusnyaaaa!!!!
ReplyDeletehu hu teringat masa dolu-dolu..
ReplyDeletewaduhhh waduhhhh...gebuz mcm nekpp!! ekeke..ada lagi hanaaa..nakkk!!!
ReplyDeleteAmboi lajunya makcik sorang ni mengupdate. Agaknya, gambar masih panas, dah keluar kat blog ye. Mama ni, dah berderet gambar, cuma tak sempat nak masuk dalam blog je. Esoklah kot baru ma update roti ni. Sedap kan Hana? Roti ni kekal lembuttttt je sampai ke malam esoknya. Mmm lusa pagi leh buat sarapan lagi ni. Mama buat 9 ketul semuanya, weighing about 63g each dough.
ReplyDeletenak lotiiii!!! nak cicah ngan daging pruunnnnnneee :D
ReplyDeleteto mokwo..
ReplyDeleteyer la tuhh.. hah! dh sengseng lengan blomm?? kekeke
to k.ain..
k.ain nak?? hehe
to fuzidss..
roti jaman doulu2 kan fuzids kan kan??
to nekpp..
br sampai ke titisan yg terakhir! ngap masuk mulut! hihihi
to mamafami..
psstt.. sebenonyer kita yg rajen mengupdate nih pong masih byk gamba lam folder blom kuar! selalunyer menu baru potong Q! hahahaha
mama punyer blom abess?? kita yg buat 12 ketui nih pong kijap jerk licin! anak2 suker makan roti! mak bapak selalu dpt 1-2 ketui jerk! hihi
to blogresipi..
mmg sedap jan cicah ngan daging prun tuh! perghh!! kekeke
salam...k.hana...camner ek rp bread improver...xtaula
ReplyDeleteto nurul aini..
ReplyDeletemeh tgk kat blog mamafami er.. http://mamafami.fotopages.com/?entry=1101359
salam kak hana...
ReplyDeleteila nak tanya, tepung yg kak hana gune tu tepung gandum ke tepung roti...ial suke bukak blog akak m'jadikan inspirasi tok ila supaya rajin masak...hehehe...
salam fadila... tepung tuh tepung gandum.. tp nk gune tepung roti boley juga.. terima kasih atas sokongan ila.. nih yg semangat nk terus kongsikan resepi..thanx ye..
ReplyDeletehehehehe....chaiyok ar kak..ila tertarik lepas bace comment akak...
ReplyDelete" ojo males2 mengkoh bojomu ngeleciran "...