Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
250 gm biskut mudah hadam - hana cume buh 180g je
125 gm mentega tanpa garam - hana buh 90g
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream) - hana campur yogurt
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - hana buh 140g
1 sudu besar jus lemon
Bahan-bahan C:
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (hana gune air panas, kacau dan sejukkan)
Bahan-bahan D
1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.
Topping:
150 ml jus strawberry - hana gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.
1 sudu besar tepung jagung - x ltk
Cara-cara
- Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
- Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
- Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
- Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
- Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
- Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (hana dan k.zai cume masukkan 2jam jerk sbb dh keras)
- Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api. - utk topping hana buat seperti di atas.
- Tuangkan jus stoberi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan.
ina, kita makan sama2 aci tak? kat rumah ni tekak masing2 tak nak layan ler ciskek gini. tu yg maleh nk buat, tp akak suka! bila buat gak akakkkkk jugak kena perabiskan sorang2.. mmg give-up sunggup kalau nk buat. kalau la org sudi bagi akak 1/2 loyang pun tak per hihihi
ReplyDeletesalam...kak hana, terlalu byk resepi kak hana sy korek...sy ni br nk berkecimpung dlm dunia masakan...br ada rumah dan tangga sekali..anyways, thanks...sy siap rekemen blog kak hana kat kengkawan....hehe..tak per kan?
ReplyDeleteakak suka ciskek gak tp tak reti buat. klu buat pun nanti, akak gak yg kena abiskan semua. punah diet. so minta hana je la.boleh..???
ReplyDeleteguna cream cheese jenis apa tu, kak hana?
ReplyDeleteto k.nor..
ReplyDeleteboleh bolehhh.... aci ajer! diorg neh mmg tekak kampung! tk bleh jalan! huh! hehe.. seghuper ler kiter kak! meh kiter abiskan seloyang! kekekeke
to ija..
slm ija.. boleh boleh... silakan.. tima kasih sudi rekemenkan! nah! upah sepotong ciskek! hihihi
to k.ain..
meh ler! kiter pong suker jerk klu dpt mkn sekali sekala.. nk wat slalu kompom jarum timbang putus terus! muahahaha
to kak tyea..
akak gune jenama philadelphia.. mmg mahal sket la tapi rasanya sungguh sedap! hehe
nak sepotongggggggg...
ReplyDeletekak, saye budak baru belajar.. hehe.. biskut mudah hadam tu biskut ape eh salu nye?
ReplyDeleteSalam Hana...
ReplyDeleteNampak gayanya ramai gak geng yang malas nak buat ni pasal tak cukup korum nanti yang nak abiskan....
Kat sini pun sama..kalau cheese yang frozen ni sorryyyy leeeee...xde org nak layan...Tu yang jadi alasan kukuh malas nak wat tuuuu
I'm totally speechless la kakHana! Kalah cakes yang jual kat bakeries tau! Uish, how nice if Love leh try ur cake nih...aduiii! drooling drooling! :(
ReplyDeleteto aishah..
ReplyDeletesetengah loyang aku bagi! hihihi
to hazreen..
utk base cake cenggini biasanya gune biskut cream cracker. tak kiralah jenis apa pong.. ataupon bleh juga gune biskut digestive, biskut merie, biskut oreo n etc. klu yg ade cream buang krimnyer.
to sue@nenie..
laaaa ko pong nasib yg seghuper jugak ker?? apalah dosa cheese nih kan sampai diorg takkan makan! klu tambah cheese kat cake cekelat makan pulak! kan kan kan?? ehehe
to love2cook..
hahahaha.. tenkiu love! kombang lobang idong mokcik tuh! nih tgh kumpul modal la nih, kot2 la leh bukak bakery one day! hihihi
Hanaaaaaaa..!! bak ler sepotong dua. nak mintak banyak2 konpom dah abis masuk dalam perut tu kan hehehe.
ReplyDeleteCantik nya...kalau k.ct buat harus sememeh kot kek tu hihihihi
kak hana,
ReplyDeleteresipi marble cheese cake ala Secret resipi tu ader tak?
Teringin betul nk try buat..
TQ
Yanti
Alahai, rajin sungguh ler kakak aku sowang ni..kagum jap..agaknyer bilalah lela bleh jadi cam akak, hahahahaha...
ReplyDeleteHish... dengan kejam dan tanpa belas kasihannya, Hana mendera mata ku ini... oh tidakkkkkkkkkkk!!!!
ReplyDeletekak hana..nak cikit..sedapnyerrrr
ReplyDeleteto k.ct delima..
ReplyDeletek.ct..ketahuilah! sesungguhnyer blom abes! masih setengah loyang! mau kaaa?? meh mehhh...
to yanti..
nak yg kek ker bronis erk? akak penah buat gak sblm nih.. taip jer kat search blog akak tuh marble cheese.. nnti akan kuar.. ataupon yanti leh tgk kat blog k.rinnchan.. akak suker follow blog dier utk carik kek. tgk sini http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1609531 or sini http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1836374
to lelayong..
ala ko tuh pong rajen sebenonyer! cume sbb bleh dpt depan mata tak mcm aku! huhuhuu...
to mamafami..
ya amponnnnnnnnnNn! hehehehehe
to sue..
ado laie setengah loyang ni hah! meh amik cepat!
salam hana (yang dah kembang lobang idong dek pujian2)hehehe :p...tp seriously 'cis bedebah' tu memukau mata hatiku...:( huwaaa! kalau x larat nak abiskn hantr je sini...kat sini dah berderet pelanggan hulur pinggan. adalah dlm 25 org...ok tak?
ReplyDeleteCantikkknye kek tue... geram la tengok! ade stroberi ek kak kat jepun sekarang? sini ada la yg depa import dr egypt. dr kesut kesut semua.hehehe
ReplyDeleteto deliah..
ReplyDeletesalam del.. hahahaha... ada2 jerk! boleh lagik la.. ado laie tuh hah lam esbok! mmg tak abis lg wpon dh masuk ari ketiga! hahahaha
to blogresipi..
ada jan! makin byk sbb tgh musim.. sana xde stoberi ker? alahai jauhnyer dr pdg pasir!!
alahai strawberry cheese cake la pulaa....tima kasih la bawak kat kita...eheheh...tapi sebenarnya kita dah lama teringin nak buat oreo cheese cake...tapi blom buat2 lagi.....hik, hik , hik,...tapi kek hana ni pon dah cukup menggoda dahh....
ReplyDeletemengancam!! dan terancam!!
ReplyDeletenekpp bawak piring kosong nii hana oiii....
wah hana best nyer nak buat jugak....kalau tak abis poskan kat kita ni mmg habis. :)
ReplyDeletehi hana...geramnyer tgk kek ni..kecur air liuq sy tgk stoberri tu..:-)
ReplyDeletesalam kak hana.. saaya nak tnya..yougort tue.. sejuk ke.. biar suhu bilik.. saya wat guna yougurt+whipe cream.. sbb xcukup.. he..he..
ReplyDeletekak hana..
ReplyDeletesaya budak baru belajar..
ni 1st time nak buat ni..
excited tgk kak hana punya ciskek cantik sgt..
erm, macam mana nak keluarkan dari loyang yer..
sbb saya rasa benda tu lembik..
salam athira....
ReplyDeletekek nih kene sejukkan dulu supaya mengeras... sekurang2nya dua or tiga jam... klu lembik lg tuh maknanya kurang gelatin atau terlebih bhn cecair.. akceli kebanyakkan ciskek di sarankan menggunakan loyang spring form atau loyang yg boleh tolak keluar kek dr bawah supaya senang nk keluarkan.. klu guna loyang biasa mmg agak payah sbb kek tak boleh nak diterbalikkan... kecuali alas ngan kertas minyak atau aluminium foil dan lebihkan sedikit dr paras loyang supaya boleh di angkat tarik keluar... tapi ati2 la takut kek pecah...
Salam Hana, sy pinjam resepi ni ...dah buat untuk besday anak sy 16 Julai baru ni..Sedap..tapi tak secantik sifu..la...
ReplyDelete