Bahan-bahan
300gm daging batang pinang ~dihiris nipis dan toskan
Bahan A
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
- 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
- 1 sudu besar kicap cair
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nk lebih pedas
- 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
- 1/2 inci halia ~ ditumbuk
- 1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
- 1 bj cili merah ~ dihiris
- 1 bj tomato ~ dipotong 6 atau 8
- minyak
- 1 sudu besar kicap pekat
- 3 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis
Cara-cara
- Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam.(hana campur skali bwg putih dan halia ms perap)
- Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah. Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi. Kacau2 daging dan goreng lebih kurang 10 min hingga air daging keluar. (Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tp kalau guna daging biasa bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging)
- Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering. (bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu) Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato. Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas2.
salam hana,masak daging ya hari ni..hmmm lapar lah pulak walau pun baru sat makan:)
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeletesedapnya nampak daging tu. soo juicy, basah...yummmy. takde daging ni, huhu
sedapnya nampak daging hitam manis berempah...dah lama tak makan daging...terliur tgk gambar2 masakan hana
ReplyDeleteohooo dah buat ya.. tengok gambo aje la ek tak leh nk ngendeng dah :)
ReplyDeletefuyoooo.....manyak sedap loo....lapar2 perut aku...
ReplyDeletehana...bak ah sepiring daging...aku nak overload daging ni...tadi baru je mkn beef kway teow..daging lebih, mee setotet let..
ReplyDeletesalam hana...nampak cam sedap je daging hitam manis tu...nak ngendeng pun dah habis...huhu
ReplyDeletemengganggu nafsu sungguh gambo ni kak hana...
ReplyDeleteto cikmanggis..
ReplyDeletesalam kak...daging tuh dah lama dah kak.. dh tinggal gambau jerk wat kenang2an.. hihihi
to indahouse..
salam nur.. haah nur..mmg sedap! akak suker wat basah2 gtu! adusss mmg sedep! hihi
to liyana s..
mmg sedap neh! hana pong suker makan daging! janji tk liat n keras! hihihi
to k.nur..
amponn buk nor.. udah pinishh.. tuh pong sib baik igt.. klu tk, tk tersenarai kot lam n3.. hihihi
to sall..
alamak sall..aku nk bagi dh abes... ko telan air liuq jerk la yer! hihihi
to yatmaria..
aku pong suker gak daging! kongsi2 la ngan aku yer! hihihihi
to k.ima..
salam k.ima.. nmpk gaya k.ima kene semelih lembu kat pasor la kan kak kan.. hihihi
to izah..
alamak zah.. mmg tinggal gambo jerk zah! ko tenung jerk la lama2 er.. hihihi.. kijam erk aku! :D