Bahan-bahan
Bahan Kulit
Cara-cara Bahan Kulit
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji putih telor
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan cuka
- secubit garam
- 1/2 biji kobis - diricih halus
- 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
- 1 biji sederhana bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu makan udang kering
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
- **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
- 15 tangkai cili kering
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar kicap manis
- minyak untuk menumis
- garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
- *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
- Campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan.
- Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam.
- Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper.
- Buat dari arah jam.mulakan dari tepi dulu.kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan.setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar. Utk step nih sila lihat di my.resipi.
- Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat).
- Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal.
- Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng.lipat macam biasa dan gulung.
- Sedia untuk dimakan :)
Ku tergoda...Hana....resepi memang sedap...nak buat ke tak ....????huhuhu...sempat ke tidak....banyak kerja ni!!
ReplyDeleteakak dah berksli2 cuba kulit ni hampehh tak jadi.. dari usia 25 sampai nak masuk 44 ni belom jadi.. tak tahan tang panasa kuali tu laaa huhuhu.. tahniah hana buat terus jadi...
ReplyDeletewaaa...tergodanya saya
ReplyDeleteni masuk dlm list to-do saya :)
Hana,- akak lama dah buat ni tapi tak terbuat2 . Tetiba je tengggggg Hana buat....
ReplyDeletebagus2...akak mmg ghajin..hikhikhik..nnt bole ikut keghajinan akak tuh..encik kat umah ni dah tye,pndai x buat popia basah??jd,pasni bole cube try test buat popia basah ni..:p
ReplyDeleteWah popia basah sedapp nye... lama dok simpan resipi ni tak terbuat buat lagi.hehehe
ReplyDeletehana...asal la ngan aku nyer connection ni...aku 1 kali post chat..kok dia nak ban aku sebab dia bilang IP aku dah belambak2 kat box ko...haiz!!! ni aku try lak pat commen post..hopefully boleh..nasib nasib..
ReplyDeleteaku tau tu popiah dah abess...so nak mintak cili dia jerk...
dah pernah cube buat kulit popia resipi dr k umi e ni tp gitulah...seriau betui takut ujung jari melecup panas...huaaaaa aku nak buat le hana tapi stilll takut dgn panas2 manje tuuuu uwaaaaaaa
ReplyDeletepst,ko nak wat lagik,kan...watkan kulit tuk aku sekali erk...wakakaka
hubby akak ngan zati suka mkn popia basah ni lg2 time bulan posa!!
ReplyDeleteto k.watierman..
ReplyDeletekak watieeeee cepat buat! sedap tawww! hihihi
to k.ilah jy..
akak try tips kiter nih.. ms nk lengser tuh, akak angkat koli tuh dr atas api.. then akak lengser tpg tuh, dah siap baru ltk atas api.. tunggu sampai masak. insyaAllah tak lecur jari akak yg cantik tuh! hihihi
to liyana..
wat liyana jgn tk wat! sedap taww! hihi
to k.fuzidss..
jeng jengggggg! akak biler nak buat neh??? hehehe
to kamalia..
hah! apa lagik d tunggu?! cepatkan panaskan koli utk si encik iteww! hihihi
to ijan..
tuh asst dah ade, bleh la buat sambil borak2 layan dak kicit! hihihi
to yat maria..
sbox aku mengong tuh kot yat! ko komen sini pong ok gak! bleh ko karang sibu pth perkataan! hihihi
to fizanordin..
dah buat lagik! dan dah abesss! hahahaha... apa kata ko try tips yg aku bg k.ilah atas tuh! insyaAllah selamat jari jemarimu.. hihi
to k.ain..
bulan pose byk jual kak er? ker akak buat??