Bahan-bahan
- 3 - 4 kepingan ikan merah (kalau kepala ikan lagi besss)
- 1 biji nenas madu, kupas dan potong serong
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 3/4 cawan cili kisar
- 1/2 inci halia, diketuk
- 1/2 inci lengkuas, diketuk
- 800 ml air (atau secukupnya)
- Garam dan gula secukup rasa
- 8 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 inci belacan*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)
- Ikan dicuci bersih dan toskan. Nenas dicuci, kupas, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan nenas dan kacau hingga rata dan masak sekejap.
- Tuang air, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan biar ikan masak. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin rasa (sesapa nak letak serbuk perasa pun ok). Biar mendidih perlahan 1 - 2 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api..
asam pedas ni mmg fav akak. tp jrg dpt msk asam pds sebab yg lain2 tak suka sgt. sebab tu sekali msk, buat lebih2, so blh frozkan!hehe
ReplyDeletemas pun suka asam pedas, memang kena dengan nenas, masam2 pedas, sedapnya..rasa macam nak hirup je kuah tu...
ReplyDeletewalla...
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletehahahaaa leh frozen skali kak er? pasnih leh la bukak kilang asam pedas frozen! kekekeke
to mas..
mmg sedap kan mas kan! suker rasa manis2 pedas tuh! tp yg makan nenas tuh cume akak sorang jerk! hubby tk minat..dia cume amik kuah ngan ikan jerk.. hihihi
to k.fuzidss..
jemput makan kak! :)
MENYELERAKAN....
ReplyDeleteamik resepi dolu..buat kendian cerita...peeh..sodap tul..tensen rasanya
ReplyDeletewahh..nak pindah Jepun lah kejap...
ReplyDelete