Monday, July 5, 2010

Daging Hitam Berempah Madu

sedap btol daging nih! bagi sesapa nak cuba dipersilakan yer... resepi tengok2 kat dapur kak.yatie . Resepi asal plak dari kak.ummi. tima kasih kakak2ku sekelian. sos honey bbq tuh kiter xde. ganti ngan lada hitam, madu dan sos tiram sket. (pandai2 jerk niH! :D) ..oklah! tuan umah ader urusan nih... daaaaa.. hehe

Bahan-bahan
  • 500 gm daging batang pinang - dihiris nipis
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1 inci halia - diketuk
  • air secukupnya
  • 2 sb. rempah kari daging
  • 1 sb. rempah kurma
  • 1 st. serbuk ketumbar
  • 4 sb. kicap pekat manis
  • 1 sb. serbuk cili kering (yg kasar2)
  • 1 sb. sos Honey BBQ Blackpepper
  • 1 st. cuka
  • 3 sb. madu
  • 1 st. gula (optional) - x ltk
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk:-
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
Cara Memasak:-
  1. Daging direbus dengan air secukupnya dan masukkan serai dan halia yang diketuk. Rebus hingga empuk. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga wangi dengan api sederhana.
  3. Masukkan serbuk kari daging, serbuk kurma, serbuk cili kering, serbuk ketumbar dan serai yang direbus bersama daging tadi. Kacau sebentar.
  4. Masukkan daging dan kacau balik rata-rata.
  5. Tambah kicap pekat manis, cuka, sos honey BBQ, madu dan garam secukup rasa.
  6. Tambah sedikit air jika terlalu kering. Masak hingga rempah meresap dan naik berminyak.
  7. Seimbangkan rasa dan tutup api. Hidangkan dengan nasi putih atau nasi minyak. Selamat Mencuba!!!

12 comments:

  1. tuan rumah tak de, boleh la mas angkat sepinggan daging hitam berempah madu tu ke subang...sedapnya...laling akak dah balik kan...paham2..he..he..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak hana...special for hubby ye daging ni... have a nice day!!!

    ReplyDelete
  3. menyelerakan sungguh daging mu itewww!

    ReplyDelete
  4. Salam Hana,
    Mng sedapkan daging masak mcm ni...akak pun mcm tu gak masa takde sos bbq....pepandai sendiri je....

    ReplyDelete
  5. 500 g pasti tidak cukup buat kita ni!

    ReplyDelete
  6. tuan rmh takde, tinggalkan daging jer...nasiknya maner? keh keh keh...tak per, nasik cedok kt dapur sendiri... hehehe... pepon sedap nmpak daging ni, kita mmg suka daging...yum yum...

    ReplyDelete
  7. slm..hana,berasap terus barasap dapur ya..oishii!mintak sikit..

    ReplyDelete
  8. Tit..tit.tit..posto2..Tuperware dari mesia..Mintak bungkus lauk daging ..Passttt!!!..buh lebih skit tau kak hana...

    ReplyDelete
  9. to masduniaku..
    haaipppp! muahahahaha... oittt pinggan tuh pulang balikkk! huh!

    to izahdaut..
    hikhikhik... hubby mmg suker daging! nak ker? amik kuah jerk ye! kekeke

    to ena..
    meh ar jemput makan! tp tinggal kuah jerk! aci tak?? ekekeke

    to k.yatie..
    salam kak.. hahaha kiter pong pandai2 sendrik nk mengejas! tp best ar kan kak kan! tenkiu kak!

    to tummy..
    hahahahaa... kene buh sekilo er tummy? wadussss sungguh banyak itu! hihihi

    to ina..
    hahahaa sib baik ko tau bwk nasik sednrik er! jimat beras aku! kekeke

    to ida..
    salam ida.. masak bese2 jerk da! jom makan!

    to ibh..
    aku buh kuah jerk aci tak?? daging dah abes laki aku bedal! muahahaha

    ReplyDelete
  10. sedapnyerr...nak try la...thanks kak hana!

    ReplyDelete
  11. kak hana penah duduk lepeh ke penah datang lepeh? saya duduk kat area kampung bukan la kat bando sesangt area2 taman tu..tapi tak la jauh ngat dari bandar lipis tu.....kampung apa yg kak hana tahu?heheheeeee..sabo la kak hana..lama lagi ke duk jepun tu?

    ReplyDelete
  12. salam hana..dtg memalm ni ade lg ke lauk kat dapur-lapar! :)

    ReplyDelete