nih la nasi dagang yang aku wat jamu makan2 semalam.. menu nih pong hubby yg suggestkan sbb aku dah pusing2 paler mikir menu apa yg nampak sonang dan mengenyangkan. alhamdulillah aku sangat suker bila semua abih licin... yang tinggal kuah dan ikan koret2 campur ngan tulang2.. hihi.. tp yang tuh pong sayang nak buang. wat cicah2 ngan lempeng or roti pong sodapp! kan kan.. selalu wat nasik dagang guna rice cooker jerk. leh tengok versi
makcikmanggis punya juga. cume aku malas nak buat sambal ikan! hahaha.. utk resepi gulai aku gune resepi
Gulai Nasi Dagang Puteri Ayu. sbb rempah gulai tuh jer yg ada. nk sedap lagi leh gune cap bunga ros. tapi bagi aku puteri ayu nih pong sodap!! cume kali nih aku rebus ikan tuh dulu dengan asam keping, halia dan gula melaka skit.
RESEPI NASI DAGANG versi tanak
Bahan-bahan- 3 cawan beras biasa - hana gune jasmeen
- 1 cawan beras pulut- bleh ltk ½ cwn tp lebihkan sukatan beras
- 1 cwn santan pekat+2½ - 3 cwn air (hana gune jasmen buh ais paras beras lebih sedikit)
- 3 biji bawang merah - hiris
- 2 inci halia - hiris
- 1sk halba
- garam
Cara-cara- Rendam beras biasa dan juga beras pulut lebih kurang 1-2jam. Toskan.
- Gaul dengan bawang, halia dan halba. Masukkan ke dalam rice cooker.
- Campurkan santan dan air serta buh sedikit garam.
- Tuang dalam ke dalam beras tadi. dan masak seperti nasi biasa.
salam hana,akak memang selalu buat nasi dagang cara ni..tak reti akak nak mengukus tu na,nak kejo masa..
ReplyDeleteehem..ehem.dah tanak nak bawa berdagang ke mana tuuu?..
meh sini..kita mamam sama2..ada lagi duit raya utk darwish nifreddera
boleh try buat ni...tak tahu bila...he..he..nampak sedap sangat nasi akak tu...menggoodaaa....
ReplyDeletemmg lembut walaupun buat versi tanak..saya pun dah try n.dagang ni...mmm nk buat la esok esok
ReplyDeleteterer betul makcekkk ni!!! owg johor pn pandai buat nasi dagang...minah pure klate ni tau melantak je,wakakakkaka.....meh nk lantak sikit
ReplyDeletesalam hana...bt mkn2 x ajak eyh...x pe..x pe..kiter nk masak sndirk jerk...:p
ReplyDeletekajang puan kajang berlipat.
ReplyDeleteKajang hamba mengkuang lalu,
nasi dagang hana sungguh hebat,
meleleh-leleh air liur ku.....kihkihk
Waaa..nak buat jugaaa..adehh kolestrol aku pun mencanak laah naik pasni..
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeletelamanya tak jenguk kat sini..
sedapnya nasi dgg tuh..tak lembik ke tanak pki rice cooker?
sedappppnya dik lama tak berdagang ,berasnya ade sikit lagi tu nak membuatnya M bnyk besaq loooo
ReplyDeletewalaupun dlm 2 minggu ni asyik mkn nasi dagang jek..
ReplyDeletetp masih lagi terliurr2 tgk nasi dagang..
especially klau ada org tlg masakkan..wakakakaka..
to k.anymz..
ReplyDeletesalam kak..kan kan kan... masa itu emas! cewwahh.. kekeke.. berdagang lam kelambu jerk kak! wakakaka..
to mas..
bila tekak tuh dah terasa teringin leh la cuba mas.. mcm msk nasik lemak juga.. hihi
to izahdaut..
akceli versi tanak kompom masak! kadang yang kukus tuh setengah org jual tak masak semua.. masih mentah gtu! huhuu
to mimiey..
nasi dagang nih trengganu ke kelate ar sebenonyer? sejarah blajo tak abes.. wakakakakaa
to deliah..
salam del.. hahaha... mujur ko paham.. bagos bagoss.. kang meroyan susah jadinyer! kekeke
to cikmanggis..
pulau pandan jauh ke ketengah,
gunung daik bercabang tiga,
kite punyer tak semengah,
kakCM punyer lagi hebat smpi jatuh tangga! hehehe
to matgebu..
lepas makan jangan luper carik kayu api 10tan! kompom lemak tak sempat bermanja2 kat bdn ko! kekeke
to hamizah..
salam hamizah.. sihat ke tu? alhamdulillah takat nih buat tak lembik.. tp pastikan air jangan byk sgt. paras2 beras jerk. sbb beras td kita dah rendam dulukan.. so tak perlu air yg banyak.selamat mencube.
to chikmimi..
kakk..beras tuh tengok2 kang lama2 ade makhlukk! kekeke
to faradean..
sape nak tulun masakkan ko tuh erk?? kesian org itu.. kekekeke
larikkk,malu tau mkn jer hihi
ReplyDeletenampak gebu nasi tu... nak cari laa beras jasmeen
ReplyDelete