Assalamualaikum dan selamat sejahtera...... watkan ciskek nih untuk menjamu tekak yang teringin nak makan.... tekak sape? tekak aku lah! hahaha..... Rare cheese cake merupakan dessert yang sangat popular di Jepun. kalau sebut `rare cheesecake` maksudnya non-baked cheesecake @uncooked (cheesecake yang tidak dibakar@chill). dan kalau di sebut `cheesecake` sahaja maksudnya cheesecake yang dibakar. Rare cheesecake biasanya di gandingkan dengan buah2an segar samada di potong2 atau dengan puree@jusnya. topping tuh terpulang samada nak buh gelatin agar puri2 lembut ataupun dicurahkan sos@jus@puree begitu sahaja... ataupon hanya dihidangkan dengan potongan buah2an segar... terpulang la ikut selera masing... yang aku buat nih aku tambahkan gelatin sedikit.... resepi masih lagi dalam koleksi sebelum2 nih......meh la jemput mai ghase... hihi
sajer buh dalam gelas agar senang nak makan lagipon cuma buat setengah adunan sbb tak ramai yg nak makan.... yang pesen lg satu tuh sebenarnya blom sejuk btol tp gatal tangan nak bukak cepat dr acuan (seeloknyer guna kadbod plastik dan bulatkan, aku guna kertas minyak... so kurang smooth jadinya... kalau nak potongan cantik, tunggu sejuk btol2 sekurang2nya 3-4jam baru potong. akceli nak hiaskan dgn daun pudina, xde stok la pulak.. jdnyer aku buh belen daun cekelat aritu.. hahaa... pasal daun@pagar kek cekelat yg aritu insyaAllah aku akan buat tutorialnya memandangkan ramai yang bertanya camne nak buat... tunggu yer... jom kiter lihat resepi nih dulu..
source : hanamemories@blogspot.com
Bahan-bahan
Untuk Base
- 100g biskut merie or etc - hana gune ritz
- 50g butter - cairkan
- 250g cream cheese
- 200g whipping cream
- 150g yogurt plain - tapiskan dgn kitchen towel buang air yogurt
- 90g gula - leh add ( hana buh setengah cawan sukatan metrik 200ml)
- 15g gelatin + 60ml air panas
- sedikit potongan mangga
- 1 tin buah mangga -ambil sedikit utk hiasan.baki blend jadikan puree
- 50ml air panas@syrup mangga panaskan + 1sm gelatin - optional (jika tak nak, curahkan puree mangga shj)
- 1sb madu @ syrup gula - optional jika nak tambah manis
- sedikit potongan mangga
- daun pudina utk hiasan
- Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
- Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
- Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. ketepikan.
- Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan (jgn biarkan sejuk yer nanti gelatin beku). KAEDAH LAIN : guna kaedah double boiler sehingga gelatin larut ATAU microvawekan 1min ATAU panaskan atas api dengan api kecil sehingga gelatin larut - hana guna microvawe
- Masukkan gelatin ke dalam adunan cream cheese dan pukul lagi hingga sebati.
- Gunakan spatula, masukkan buah mangga yang dipotong kecil.Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
- Untuk topping - Larutkan gelatin dengan kaedah yang di sebutkan di atas. Campurkan ke dalam mangga puree.Masukkan madu/syrup gula jika nak tambah manis. Kacau sebati dan tuang atas ciskek yang telah sejuk tadi. Taburkan pula dengan potongan mangga dan hiaskan dengan daun pudina jika suka. Jika tak nak buh gelatin, curahkan sajer puree mangga tadi.
- Sejukkan lagi. potong dan hidangkan.
sedapppppnyaaaa..nyaman je masuk tekak ni..tapi tau dah, anak aku si kecik tu sah sah tak leh makan...kalau aku buat, aku sorg je la ngap neh..hehe...
ReplyDeleteyang daun celup tu, ye la aku tanya coklat buttercream guna noozle tu..yang tepi2 tu aku penah gak tengok kat buku cara buat daun coklat tu.tapi dia amik daun betul, pastu celup kat coklat.pastu tunggu kering tanggalkan..cantik siap lekuk2 daun tu ada kan... nanti tutorial kak hana try kat daun betul.jadi ke idak..boleh aku tengok..akakakaa...sesuka hati je.pastu ce kak hana try celup cawan ke, celup sudu ke...celup kete mainan ke..
boleh jugak kalau nak guna cara tuh... tp leceh sket la kan.... aku wat nih pong aku sorang yg makan! wehhh meh amik ado laie hah!
ReplyDeletewah kak hana...sangat menyelerakan...cantik lak tu.. =)
ReplyDeletecun melecun!! nk cnp..klu x guna yogurt blh?
ReplyDeleteehmmmm...1 utk saya, 1 utk anak saya, 1 tuk saya lg...eh saya nak 3 la...ekekkeke....kelaz kak gambor ko...!!
ReplyDeleteOOOh gitu ke? sedap nampak ni..harus di buat juga nih...ku sukak cis itu and mango itu pun laaagilah sukak
ReplyDeleteIssyy Ayu bab2 mcm ni mmg sukerrrrrr
ReplyDeleteSuka makan hikhikhik
Kira 2 org yg kat nihon cekap bab2 gini
Ros JMC Dan hana
Nnt leh try sbb ader lg balance cheese !(◎_◎;)
erm level pro dah ni ;) best2
ReplyDeleteperrhh..rasa nk hantuk kepala jer tengok cis kek pepagi..
ReplyDeletesedapppnya...mas sorang jer mesti 2 gelas..wakakaka....
wah! hana suka tau kacau diet orang... hihihi
ReplyDeletetak boleh tahan... sudah mau pengsan... sebelum apa2 simpan timbang bawah katil dulu.... baru boleh makan...
akak dtg dgn muka seposen ni hah!..yang ini lagi lah aku takleh makan.kena tggu lagi 11 hari..mengarut betul program ni tau..tapi nak buek mcm mano..da kehendak org sebelah..huhu..
ReplyDeletemangga byk pulak lam esbok tu..ingat nak buat jugak lah nnti tapi whipping cream plak takde.kalo guna fresh milk pun boleh kan hana?.
Assalam Hana,
ReplyDeleteWaduh waduh...kok ayu banget rare mango cheesecake tu...aku jadi orak keruan....njalok sitik deq...ngeeee...
Salam besan ku cayang. Nape buat cikit sangat, sian kat besan ni ha, terkedip2 je nengok, dosa tau layor2 ni....hehe.
ReplyDeleteassalam hana..pas mkn roti goreng rangup, kita mkn rare mango...sedapnya. bestnya kalo berjiran ngan hana ni,...dpt gak amik bau. tq hana kongsi2 ilmu kat sini
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteapsal akk buat setengah je adunan..hihi..tak dapek la den nak meraso..wuishh..terleiur la nengoknya..
kak..sebutan rare tuh disebut cara baku atau sebut dlm bhs english?*wat muka serius
ReplyDeletepas jawab sila hulur ciskek tuh 2 bekas..
Adddeehhh sedapnya dipandang mata, kalau dpt telan ni conform lagi sodapppp
ReplyDeletesedappppppnya ina.. sedap kt tekak n sedap mata memandang.. sgt cantik.. klau kt rmh akk semua antu cheesecake.. klau kuih2 kukus mmg kene fikir sapa yg nk mkn..
ReplyDeleteto norul mas hana..
ReplyDeletemaceh macehh... meh jemput amik segelas jgn malu2.. hihi
to deliah..
boleh skip yogurt klu xde..tp lebihkan sket air panas tuh jadikan 100ml ok kot... cuma nak bg lg smooth jer adunan cheese tuh... tak pon ko buh sket susu segar lam dua tiga susu.. slamat mencuba del! ala ko buat kompom lg cun! naik julin bijik mata aku nengoknyer.. hihi
to rissam...
hahahaha... satu utk ko, satu utk aku, dua utk ko, empat utk aku! hahahaha....
to zarin..
baguss bagusss.. aku suker semua org sukak! tp pat lemak tuh yg aku tak braper sukak! camneee??! huH!
to lady ayu...
leh la cuba yu... senang jer... ala kiter refer buku jer yu.... klu tak, tak menjadi juga.. bukan leh tibai2 jerk nak jd resepi yg menjadi! lebih2 lg kek.. klu lauk2 tuh aku tak kesah,humban jerk lam koli terus! hahahaha
to nur easy..
uishhh xde la nur... malu kat mereka2 yg pandai2 belaka tuh.. hihi
to mas..
yg dlm gelas tuh benonyer ader empat gelas.. satu gelas dah pecah kene baling ngan bantal! huH! ganaz gler kan org kat rumah aku nih! hahaha
to kak.ita..
hahahaha.... bagus bagus.. sila amalkan sorokkan timbang di bawah katil anda.. agar pemakanan anda selamat di hadam! wakakakakaka
waduh waduh..apik banget ... ngences iki ..
ReplyDeleteto kak.anim..
ReplyDeletebaiknyer org sebelah akak tuh! akak kira beruntung lah kak oiiii... org sebelah kiter baik gak...cuma kiter jerk yg wat muke bodo! wakakakakakakaaa.....
klu gune fresh milk kurangkan sket kak sukatan tuh... sbb fresh milk tak thick macam whpping cream or fresh cream.. takut cair sgt nanti lembik ciskek tuh... maybe akak bleh buh setengah adunan ok kot..
to kak.yatie..
wlm kak..... eneng neh ki! yuk mangan karo aku yuk! kabeh ora doyan nek ciskek2 koyo ngene.. aku jugak seng lemu! huH!
to homekreation..
hahahahaha... dosa sunat takpe kot! ader ker dosa sunat? wakakakaa.... meh la sini..klu besan ngan menantu yg datang, kiter wat doblas tingkat terus! tok kadi, saksi2 semua kiter sediakan utk liana ngan darwish! kikikikikiki
to kak.rosaliza...
wlm kak.... meh la.. alang2 roti kiter sama, bior ciskek pong kene makan sama.. hihihihi
to faradean..
wlm fara.... tuh la klu aku wat byk2 masalahnya aku sorang yg melantak...camne la aku tak tembun! huwaaaaaaaa....
to Hasue..
sila sebut dalam bahsa jawa! wakakakakakakakaaa.... *baling loyang! dalam tuh ader sesudu ciskek! kahkahkahkahkah
to anie..
leh pingsan wa cakap luuuuu! wakakakakaa... eh! kamben ko reti makan ciskek tak? kakakakaka
to kak.zana..
abg misai pong pandai makan ciskek kak eh... abg krempeng sini tak gheti makan la kak.. tuh psl krempeng tak buncit2.. tp bini dier yg terlebey buncit.. hahahaha
kuih kukus pong sama jugak kat sini... tp klu ader jagung cam akak tuh leh jugak layan sket janji ade word `jagung`... hahahahaa
to nazrah..
ReplyDeleteyuk merenehh.... mangan karo aku... men bareng2 lemu ne..... kekekekee
First clas dessert..love ada buat nonbake cheese cake sometime back. Tp takde chance nak snap...coz dah ramai guest. Nak buat lagi dah malas...so nak tapau akak punya yang gojes nih..ngan mango lak...nyummmy!!!
ReplyDeletevery de sedap laaa tengok...
ReplyDeletebaru tgk sedap..lom makan lagi...
nak ganti stoberi leh x??
Haish..hana ! you ni penggoda...penggoda selera Cm yang asyik nak makan je ni hehe
ReplyDeletehana, this is so pretty, professional work!! better than the ones selling outside!
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeletePerhhh memang hebat. Tak sia2 jadi pengikut yang setia. Nak yang kat atas sekali tu buleh?
So irresistable! Mau nih jadi tetangga Hana, setiap hari ngga masakan ngga dessert ... semuanya mantap!
ReplyDeleteBaru je beli 2 bijik mangga.
ReplyDeleteGatai nak buat ni jugak
Ya Allah hana, sgt sedap dr jauh pun dh terasa kesedapan nya.
ReplyDeletesedapnyer.....meleleh air liur ni...
ReplyDeleteSo cantik tawww :)
ReplyDeleteIjan
Kalau kita guna filling yang dah siap dekat kdai tu blh ke ?
ReplyDelete