Friday, February 4, 2011

Roti Prune


Cuti2 nih blog sunyi jerk kan takde orang....... semua org duk pungut wit angpau sambil layan limau mandarin gaknyer... aku yang tak cuti nih pong buat2 macam cuti... eh! bukan ker aku mmg selalu cuti.. hahaa... takmo ckp byk lah.. mcm ckp sorang2 lak.. haha.... nih sarapan pagi aku hasil uli2 en.BM ptg smlm... lembut gler! sedap lak tuh.... maceh mat atas resepinyer.... tag tuh aku peram dulu eh.. kang pree aku buat.. terharu sehhh otai suker blog tak semengah nih... huhuu...


aku buat cumil2..mini bun... selebihnya duk dlm cup

aku tambah kismis hitam sbb prune tak cukop

budak nih pantang bunyik oben `keting`! cepat2 capai glove.. tak padan tangan kecik, glove plak besaq!

RESEPI ROTI PRUNE
source : matgebu@dapurtanpasempadan

Bahan-bahan
  • 250 gram tepung roti
  • 70 gram tepung gandum
  • 6 gram instat yeast
  • 1 camca besar susu tepung
  • 30 gram gula halus
  • 50 gram mentega
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 1/2 camca teh bread softener
  • 130 ml air
  • 70 ml whipping cream (boleh ganti dengan susu cair)
  • 100 gram prune, hiris kasar
Cara Membuatnya
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali mentega, gaul hingga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga lembut dan anjal, jika melekat tabur sedikit tepung. Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik, biar 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan on, biar hingga siap.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagikan doh tadi pada 10 bahagian. Ambil satu dan bentukkan bulat seperti bola, susuh dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap.
  3. Perap 45 minit hingga kembang. Bakar dalam oven yang telah dipanasan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan roti dari oven dan sapu mentega atas permukaannya. Kalau suka boleh tabur sedikit gula halus..

16 comments:

  1. perhh...gebu dan lembutnya roti akak....
    akak memang tak letak water roux yer..
    akak...meh mas teman akak makan roti....he..he..cicah ngan milo sedapp tu....
    amboiii...budak kecik darwish tu...rajin bebenar nak tolong mak dia....anak misali ni...he..he...

    ReplyDelete
  2. salam kak,

    akak cakap soarang2 yer, meh sy cakap ngan akak, hehehe...

    dak kicik tu mgg eksen ek... mcm org besor je... heheheh... be a good boy!

    kak, pesal pelik ni word verification ni : wayar

    ada wayar akak putus ke, hahaha...

    ReplyDelete
  3. nmpak sdp je...
    klau selain prune, leh pakai pe g?

    ReplyDelete
  4. to mas..
    mas... tak semestinyer gune water roux roti tak lembut mas.. lagipon mas ader BM mmg boleh sesangat utk hasilkan roti yg lembut cenggini... try la mas.. sedapp..

    to areef..
    salam uncle areef... eh! akak igt xde sape nk baca n3 akak.. hihihi...mmg btol la tuh sbb smlm darwish putuskan wayar charger! huh!

    akak lupa nk jwb soklan aritu.. yep! kije kat phg... tp johor tetap kmpong halaman..hihi

    to ureshi..
    boleh tukar kismis hitam.... slamat mencuba... :)

    ReplyDelete
  5. gebusssssssssssssss
    sedapnya sarapan ngan roti. Kalau buat tak letak prune ok tak hana.....

    jom sarapan.............

    ReplyDelete
  6. meh sini jemput sarapan wanida .. boleh klu tak letak.. tp lebihkan gula sket klu nak roti tuh manis... sbb prune/kismis yg ader tuh yg buat roti tambah manis dan ada macam masam2 dan sedap... ppon try la kalau suka....

    ReplyDelete
  7. kiutnyer chef kecik dgn gloves tuh.. hihiii

    ReplyDelete
  8. hana..baling akak seketoi..nak cicah kopi..akak tunggu niii..!
    comel sungguh budak yg pakai glove tu..mcm nak cubit2 ;)

    ReplyDelete
  9. hai kak, kita pun tak raya jgk ni... tadak bau2 limau pun...nk limau kena beli sendiri kt kedai kekekeke... tak dpt limau pn x per la, mintak roti prune skit...hehe

    hahaha...chef kecik tu nk tiru aksi mak dia la tu... apa kata lepas ni kasi can dia tiru aksi ambik gambar plak/pegang kamera... buleh? hehehhehehe....

    ReplyDelete
  10. smkn cumil dak tecit ni..secumil bun yg molat2 tu..terasa mcm nk ngap 2,2 skali :))))

    ReplyDelete
  11. Salam besan ku cayang. Best nya roti prune, kenyang ler menantu ku bertambah bolat. Alang2 dah pakai glove tu meh tolong mamaRoz lak, nanti mama upah sehinggit...hehe.

    ReplyDelete
  12. sedapnya kak....hus..meleleh air liur...

    ReplyDelete
  13. ish...akak alergic betul tengok roti...mula lah cam nak menguli jugak....hahahah...btw hana....cantik, gebu, roti hana....suka akak tengok...tak dpt makan dpt renung pun jd lah.

    ReplyDelete
  14. apa2 yg hana masak nampak kemas dan teliti...geram tengok roti tu...

    ReplyDelete
  15. wah akak pun meroti...jom kita tukar dgn roti saya...tapi nk tapau roti gebus ni dulu 2 ketoi yer...hehe

    ReplyDelete
  16. tu diaaa.. bakal chepp kenit ketot pindik2 tangap ("penkdek2 tegap" sabah slang) :p

    ReplyDelete