Semalam kan kata nak wat ayam goreng.. tapi tak jadi lah! wat kebab lagi sedap. bakar atas grill pan jer.. (tp yg eloknyer bakar dgn bara arang. bara tau bukan api!! ) .. asst ader so makcik lepak kangkung jer.. tapi makcik juga yg nyibok makan byk! hahahahaa... resepi bawah nih di edit sedikit dari resepi asal sbb buat tak pedas. ala2 sate pong ye juga.. haha .. resepi asal dari
Rasa Malaysia. Lepas makan kabab jangan luper makan timun dan bawang utk meneutralkan karbon (benzopyrin) yang telah kiter makan.. ingat tau jgn tak igt! bleh menyebabkan kanser tuh! begitu gak klu makan sate atau2 apa2 mknn yang bergrill atau bakar ye! tp masalahnya kene makan sama byk ngan kuantiti kebab@sate yg kiter makan! hahaha.. pingsan pakcik yg tk makan bawang! hihihi.. sekian nasihat makcik.. (info dari
kakak.paku pakis..thanx kak) hehehehe
Bahan-bahan- 350g ayam boneless - potong kiub atau kecil2
- 1 biji lada capsicum hijau - potong kiub
- 1 biji lada capsicum kuning atau merah - potong kiub
Bahan Perap
- 1 1/2 sm minyak zaitun
- 1 1/2 sm jus lemon - hana ltk satu sudu je
- 1/2 – 1 sk paprika- klu nak lagi pedas buh 1sb
- 1/2 sk chili flakes - x ltk. hana buh lada sulah
- 1/2 sk serbuk jintan putih - hana tambah jintan manis dan ketumbar
- 1/4 drpd bawang besar - kisar
- 2 ulas bawang putih - kisar
- 1/4 sk garam
- 1 sm dry parsley - x ltk
- hana tambah madu sedikit
Cara-cara- Perapkan bhn perap dengan ayam sekurang2nya dua jam atau semalaman.
- Cucukkan ayam dengan lidi sate dan selang selikan dengan lada capsicum. (hana tambah bawang dadu)
- Grill@bakar hingga masak. Percik2kan dengan minyak zaitun.
betul betul..kene makan timun ngan bawang..kalau makan 5 cucuk sate, kene makan sebiji timun..ahhahaa..kenyang ngan timun je la..ha..kak hana, buat jus timun ngan jus bawang la..sambil gigit kebab..brilliant tak idea aku?
ReplyDeletelooks yummy!
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletehahahahaaa... bagos bagoss.. idea yg brilliant campur mengong! wakakakakaa....
to mumtaz..
salam mumtaz..meh jemput makan! opss luper pose.. hehehe..
wahhh kak hana,buat kebab la wei.. rajin btl la makcekkk ni!!! 2 cucuk bak sini la..xpenah rase lg kebab yg bako kt jepong,ngeh3...
ReplyDeleteSalam. Selamat pagi Hana.. kt M'sia pg skg ni.. Mtk izin copy resepi yep.. nk try la.. :)
ReplyDeletecantik la kebab tu garing....kalau mas makan 5 cucuk pun tak cukup....he..he..
ReplyDeletesalam hana...ko tulis kebab aku trbaca debab...mmg debab..wakakaka..:D
ReplyDeletewakakakakak... gelak baca komen kak del! sapa yg debab tu???? wakakaka...
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeleteHuwa...! nak nanges.. windu kat ayam. minggu ni tak beli ayam.
Look soo delicious kak. Basah-basah gitu.
Ngeh..ngeh.. kita pinjam balang biskut kak hana ya. ;) Aritu kan berderet biskut kak hana..
Saya ni, hujung2 pose baru start enjin. dup dap rasa.
lapo ni,hihi :P
ReplyDelete