Saturday, December 11, 2010

Nasi Beriani Ayam Goreng

wat nasi beriani bodo2 jer..
spesel sbb ade acar buah from kedai.. haha
acar pon bodo2... akceli ade sup kosong utk budak2
jemput bismillah...

RESEPI NASI BERIANI AYAM GORENG
by : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 2 cawan beras basmathi - cuci dan toskan
  • 2 cawan air (sukatan ikut jenis beras)
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 biji bawang besar - hiris
  • 1 ulas bawang putih - hiris
  • rempah sekawan (bunga lawang,kayu manis, pelaga n cengkih)
  • 2 sudu makan rata rempah beriani - bancuh dgn sedikit air jdkan pes
  • 1sk gula perang @ gula batu
  • 2sk serbuk pati ayam @ 1sb stok ayam
  • 1sk jus oren - optional
  • 1 btg daun ketumbar
  • 2 sudu makan minyak sapi @ butter
  • 1 helai daun pandan
  • Garam
Ayam Goreng
  • 6-8 ketul ayam
  • 1sb rempah beriani
  • 1sk serbuk kunyit
  • garam
Cara-cara
  • Gaul ayam dengan rempah beriani, serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga masak dan toskan.
  • Dalam kuali lain, panaskan minyak sapi, tumis rempah sekawan@rempah tumis dan bawang hingga naik bau... masukkan pes rempah beriani dan stok ayam. Gaul. Masukkan pula beras dan gaul mesra lagi.. Masukkan air dan susu cair serta bahan2 lain seperti gula perang@gula batu, jus oren, daun ketumbar (masuk ngan akar skali tk perlu potong), daun pandan serta garam. Pindahkan ke rice cooker dan masak seperti biasa.
  • Bila nasi hampir kering, masukkan ayam goreng susun hingga kedasar nasi. berhati2 ketika gaul nanti beras patah. tutup smula dan biarkan hingga masak. boleh titikkan pewarna kuning telur jika suka. hidangkan dgn taburan daun ketumbar@sup dan bwg goreng.

12 comments:

  1. selamat pagi semua yg dok di jepunggg dah bangun pagi? semalam sblm tito datwish tgok apam mamatok.. hehe mamahana makin tembam makin cunnn tapi kalu datwish tu sbb dok lari sana sinun panjat atas bawah mau tak kecut pipi.. tapi tu tanda dah dewasa dr babyari ni mamatok cuti masak boleh kasi sikit nasi beriani ni???
    jgn tangkap kembang kena puji tadi ahakssss hehehe

    ReplyDelete
  2. selamat pagi mamatok..
    hihihi.... udahh... kami bgn time org mesia masih dbuai mimpi.. hihihi.. dah terlebey kembang mama tuh mamatok! klu mamatok lg puji2 lg ler bertambah kembang.. tak larat kami nak menengoknyer! kekekeke... org mesia kan sibok kenduri kawin makan beriani, so kami pong nak `kenduri kawin` sendiri la nih.. kikikiki

    ReplyDelete
  3. kikiki..gatai je bunyi nak buat kenduri kawin sendrik tu...wakakakaa.. gelak dulu before off lappy..bobai makcik...

    ReplyDelete
  4. hahahahaha... *syhhhhhhh...kekekeke... nyamfas haku! dah dah g g sana... kim salam lempoyang! eh tempoyang! wakakakaka...

    ReplyDelete
  5. Salam Hana,
    Uwaa menu special ni....buat sendiri lagi sedapkan...kat kenduri kahwin kdng2 sedap..kdng2 tak sedap nasinya...maklumlah masak banyak...apa pun selamat menjamu selera....kejap lagi akak nak pergi jemputan 2 hari berturut2....cuti masak...kah3....

    ReplyDelete
  6. wah umah dia ada menu kenduri la...mintak sepinggan wat bekal B.W hik3

    ReplyDelete
  7. nampak senang..tapi ermm macam kena cuba je kak..time2 cuti je boleh msk yo yo oo..hahaha..klau dah sekolah jd malas skit sy..
    tapau skit ye..

    ReplyDelete
  8. sedappnya nasi beriani......nak sepinggan...he..he..
    mas baru sampai petang tadi...kerja berlambak2 nak buat.....lepak sini dulu...layan beriani...he..he..

    ReplyDelete
  9. Adik manisssss sedapnya nasi beriani tu bilala nak buat lagi ye

    ReplyDelete
  10. Ini awek jepun pandai masak....wa suke....wa suka......:)I loooooooikes!!

    heeeeeeee......hana, dalam bahase jepun ni tau....baca betul2 di bawah...

    womasoko pandowo moto moto re.....dalam bahasa jawa..."ko pandai masok betol2 ar....:P"

    heeeeeeee....joking :)

    ReplyDelete