Bahan-bahan
Cara-cara - * 20~25 ketul sayap ayam
- * 150 ml cuka beras jepun brand Mizkan
- * 150 ml kicap kikkouman
- * 300 ml dashi stok (boleh campur air dan serbuk dashi. klu rajin buat sendiri stok tu lagi sedap)- hohohoo hana tk tau..bli yg ready made jerk! heee....
- * 2~3 hiris halia
- 5 biji telur rebus
- 6 sudubesar gula pasir
- brokoli untuk hiasan
- campur bahan bertanda * dan didihkan dengan api sederhana.
- bila keluar buih, kaut buang dan kecilkan api. tutup periuk dan renihkan sebentar. masukkan telur rebus dan gula dan renihkan lagi selama 20 minit.
- angkat dan hias dengan brokoli yang sudah direbus sebentar.
- # bila sejuk, lebihan kuah akan mengeras macam agar2. jangan buang. banyak collagen tu. hancur2kan dengan garpu, letak atas green salad pun sedap.
cepatnyer dia buat. cantik gambar ;-)
ReplyDeleteterimakasih kerana mencuba resipi akak.
hihihi... mls nk pk menu apa. menu akak jugak yg mudah n cepat! ala camera tk sehebat akak punyer tuh! pulak tu td salah setting.. belasah jek la post gamba ni sbb ayamnyer dh abih! hehehehe
ReplyDeleteish siannye ayam2 kat jepun tu dah x berkepak.abih dah dimasak dak hana...wahaha!!!
ReplyDeletemuahahaha...ade2 jerk la za nih! kat umh ni stok kepak mmg sentiasa ada.. sbb semua olang antu kepak! heeee...
ReplyDelete