Bahan-bahan
Cara-cara - 5 biji telur
- 200 ml pati santan
- 100 ml air
- 150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
- 30 gram tepung gandum
- 3 helai daun pandan- disiat-siat
- 2 cubit garam halus
- Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
- Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.*hana blend semua,then tapis.
- Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
- Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
huhu.. ingatkan kuih bunga apa la td. apa-apa cun la hana kretif wooo. halen pun duk teringin nak makan akok tau pucuk dicita ulam mendatang hana tau2 jer eh dh bagi resepi.. :)resepi dh lam simpanan ni tunggu free siap lg tp x tau bla ekeke.
ReplyDeletehana,pg tadi kite baru menceceh kat umah k suzi pasai kueh akok ni,skrg udah tobang ke jepun lak... biler agaknye nak sampai ke m'sia ni???heeee
ReplyDeleteto halen...
ReplyDeletesecara tk sengaja kuih tuh jd munge cenggitu! hehehe.. per lagik?? p la panas2kan dapur tuH! dh lama tk berasap tu weii! hihihihi
to rafizah..
jap lagik sampai la tuh kat PJ! hehehehe.....
kuih akok ni kuih aper kak?? rasanya camne?? macam kuih bakar ka?? hehehehe.. banyak tanya plak kan. mesti kak hana suh watt.. wekkss!
ReplyDeletehah! tau takpe...muahahahaaaaaa... lebih kurang cam kuih bakar..tp lebih kpd telur bukan tpg.. tp akak kurangkan manisnyer...
ReplyDelete