Friday, January 16, 2009

Daigaku Imo

dah lama teringin nak wat sendrik 'keledek pandai' nih... selama nih duk bli jerkk! atas bantuan en.hb n cik saff terlaksana juga akhirnya! hihihihi... nih peberet adik danial!

Bahan-bahan
2 biji @500g keledek jepon - keledek lain boleh kot
3 1/2 sudu besar gula
1 sudu syouyu@kicap jepon
sedikit air halia
minyak masak secukupnyer + beberapa titis myk bijan utk menggoreng
bijan hitam

Cara-cara
> kupas keledek dan potong serong.
> griskan loyang dengan marjerin/minyak supaya nnti keledek tk melekat.
> Panaskan minyak. goreng keledek hingga kekuningan.angkat n toskan.
> bancuh air halia dan juga syoyu. ketepikan.
> Kuali lain, masak gula hingga jadi gula hangus. bila dh agak2 hangus@coklat masukkan air halia dan syoyu tadi.
> kacau. masukkan keledek tadi. matikan api.kacau rata.
> tuang ke dalam loyang yg telah dgris tadi. jgn sampai bertindih antara satu sama lain sbb tkt melekat dan taburkan bijan itam.
> siap! ;)

7 comments:

  1. sedap ni...slalu jugak buat...kebetulan ari ni aniq mkn daigaku imo kat skolah..hihihiii!!

    ReplyDelete
  2. uhhh.. ni resepi ubi keledek eh. halen tgh cr resepi utk ubi kayu ni td ader membe bg ubi kayu. apa la nk buat erkkk ngan ubi kayu tu.

    ReplyDelete
  3. to are..
    dak2 jepon suka makan erk! hana pestaim masak sendrik! hehehehe

    to halen..
    kat myr tuh mcm2 resepi leh buat dari ubi kayu...p search! hana teringin gak nk mkn ubi rebus cicah ngan sambal tumis...tapi kene pendam2 dulu hasrat selagi tk blk mesia... huwaaaaaa....

    ReplyDelete
  4. tak penah mkn..
    mane dpt resepi ni.. hana awak mmg rajin & pandai masak leh jd chef klau mcm ni..

    ReplyDelete
  5. hana byk dpt resepi dr buku masakan jepon.. mmg leh gian memasak klu nengok! hehehe.. jd chef?? aminnnnn... chef tk bertauliah! heeeeee....

    ReplyDelete
  6. hana...mcm best je...keledek jepun tu warna apa isinya...kuning ke?...putih ke?

    ReplyDelete
  7. keledek jepung kulit kaler cam purple. isi dalam putih.. kalau nk gune keledek biasa pon rasanya boleh je suzi....

    ReplyDelete