tekakku tak sedap nak makan lauk yg macam2..... semalam masak udang 6 ekor pon cume makan sekoq! last2 buat lauk nih makan ngan nasik putih jerk! alhamdulillah kenyang! arini pon wpon dh masak tumis cendawan tak leh nk layan gak...lauk nih jugak aku bedal! huhuhuuuu... hb kato, takpo la yang janji makan....... heeeeeee... nih lauk paling malas dlm dunia! sejak aku anak dara lagik! klu pantang pon mkn nih, cume letak halia muda n lada tk letak la.... mkn cenggini ngan telur dadar kosong pon sodap! aku jerk la...hbku bukan jenis makan bawang! heeee...
Bahan-bahan
1 biji bawang besar holand - potong bulat/ring
segenggam ikan bilis
2+ btg lada merah dan lada hijau - nk pedas ltk cili padi- potong bulat/ring
kicap
sedikit minyak utk menggoreng
Cara-cara
> goreng ikan bilis sampai garing. ketepikan.
> goreng bwg dan lada pula. sekejap jerk jgn layu sgt nnti tak rangup ms makan.
> satukan ngan ikan bilis tadi. curahkan kicap.
> dah siap! heeeeeeeee....
Kak Ina, kite pun selalu buat camgini...bila masak bubur nasi...mmm..mmg sedap...
ReplyDelete-ayu-
haaaaa...btol btoll... ngan bubur nasik pon leh layan! hehehe... ayu sihat?? ;)
ReplyDeletehana,
ReplyDeleteI pun slalu gak masak ni bila malas n rindu kat lauk sempoi,hehehe. Ta[i hubby I tak suka sgt tu yg jarang masak :(. Awat tak sedap tekak? Muntah2 sekali ka? Ehem.. ehem... Hahahaha
aduhhh sedaapnyer hana... sama lah resipinyer tuh.. pergghh kalo lebihkan bwg mmg mabelessss... tp aku letak sket air asam jawa... lg kawwwww... ikan bilis ader nih... alahai mls tul nk siang... selalu mkn ngan bubur jer.. sodappp...errr.. semlm masa tukat jd duyung... dpt sauk ikan bilis ker... kihkihkih... ni kalo dak jiya baca nyampah jer.. wakakaka
ReplyDeletemmg nampak sodap nih...
ReplyDeleteto lemongrass..
ReplyDeletekita wat nih pon mkn sendrik jerk kak...layan tekak yg ntah apa2 ntah nih! heeeeeee..... nape erk?? hikhikhikhik
to anawahid..
wakakakaka....dpt sauk skit jerk la na..nih pon dh nyawa2 ikan bilis tu..arap2 sok sauk leh dpt hasil lumayan!tunggu jiya kejor lagik! kakakakakaaaa...
ko sama ngan membe aku sorang tuh ltk asam jawa.. aku tak berapa! heeeeee....
to aishah..
menu simple ni jerk sha...sape suka mkn bwg mmg bestt! hehehe
Salam..Hana, itu masakan jawalah tu...
ReplyDeleteTapi kalau buat sambal tahun atau sambal taucu lagi kaw...kaw...makan dengan nasi panas2 fuh... tambah lagi sepinggan.
hihihi...dh nama pon org jawa kak za! heeeeee... sambal tahun mmg wajib ade dlm stok! sedap kan kan kan!
ReplyDeletesedap nye.. leleh ayak liur.. kak cili padi lebih sikit.. br berkipas makan.. nasik kena panas2.. kompem jalan.. hihihihi
ReplyDeletebtol tuh sha! akak mmg letak cili padi..pastu biler gigit mak aiiii! bestnyerrrr! kihkihkihkih
ReplyDeletemenu kak hana ari ni kaler suma hitam hitam... ni kenan roti kak ana ngan tart jiya la ni.. akekekeke! Akak jan jadik itam udaaahhh!! jadik ler kak hana hitam.. wakakakaka.. lalalalala...
ReplyDelete(lastik paler kak ana bini wahid dari jauh) siap aim tu! akekeke!
makan paneh2 ni sodap... makan plak ngan telur dadar.. boleh terbongkang kekenyangan nih...
ReplyDeleteto jiya..
ReplyDeletedh agak dah ayat dier! ade nk kene ketuk paler dak jiya nih! hitam2 si tampok manggis tau!makin hitam makin bertambah manis... kakakakakaa..
to aymy..
hah! samo tekak ngan akak! sedap kan kan kan! hehehehe
WAH..SIMPLE TP SYEDAP..SUKE GK MKN BILIS SIMPLE CMNI ;)
ReplyDelete