Bahan-bahan
- 3 cawan tepung gandum - hana campur tpg roti
- 2 sudu besar gula halus
- 11 gm (1 paket) yis mauripan
- 2 sudu besar air suam
- 3/4 cawan susu cair (*hana guna fresh milk)
- 1 biji telor
- 3 sudu besar marjerin (suhu bilik)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 titik esen vanila ( x letak pun)
- 1 titik esen ros (x letak jugak)
- 1 1/4 sudu teh pelembut Bio Bostan (*hana guna bread softener jek)
- Larutkan yis ke dalam air suam dan apabila telah rata (pekat), pindahkan ke dalam susu dan ratakan. Biarkan 2 minit.
- Pindahkan larutan susu-yis ke dalam mangkuk dan masukkan gula, telur, margarin, garam dan pelembut bio bostan.
- Campur sehingga sebati dengan memukul atau gunakan mixer letrik.
- Masukkan separuh tepung dan gaulkan sekurang-kurangnya tiga puluh saat. Tambah lagi tepung baki dan uli sehingga rata (10 minit). Taburkan sedikit tepung jika perlu untuk memudahkan ulian.
- Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 30 minit (atau apabila ulian doh sudah berganda).
- Uli doh sekali lagi sehingga ulian menjadi pejal (4 atau 5 minit).
- Terap doh menjadi lapisan kurang sedikit dari setengah inci. Tabur sedikit tepung untuk memudahkan pengendalian doh.
- Gunakan pencetak doh atau ciptaan sendiri untuk menebuk doh tadi. Sapu hanya sedikit minyak pada bekas untuk mengelakkan doh melekat.
- Perap selama 25 minit atau apabila doh sudah naik secukupnya.
- Goreng pada api yang sederhana dan balikkannya dengan kerap. Goreng sehingga kuning keemasan. Sekiranya hendak dibekukan, memadai kuning pucat sahaja.
errmm...donut,sedapnyer!!!!
ReplyDeleteakak tapau donat 10 biji...
ReplyDeleteMacam gebu je donat tu...resepi dah jadi resepi hana sendiri,sebab tak ikut resepi asal...he he he...biasa la tu,saya pun mcm hana gak suka ubahsuai resepi ikut selera sendiri...
ReplyDeleteto are..
ReplyDeletesedap sedap sedappppp! ehehehe
to aishah..
bleh bleh! tunggu depan pintu! hehehe
to k.zai..
bukan mcm lagik kak! mmg pong! tuh sbb terbih masak! muahahahaha.. itu la kak, sokmo yg tk cukup bhn mmg terpakse d olah sendrik! hikhikhik