Saturday, February 21, 2009

Donut Pesona

sajer nk ngetest resepi donut lain pulak! nih hasil ptg tadi duk jengah dapur k.ummi.. nmpk donut dier mmg mempesonakan jiwa dan kalbu! g umah suzi pon ade donut! lantas terus tanpa pikir panjang aku nguli tepung utk santapan ptg anak2 ku! muahahahahaaa.. sbbnyer malas nk pk panjang menu apa ptg2 cenggini... hb plak g main badminton mlm nih.. so elok beno ler aku watkan donut ajer! resepi kopipes dr umah k.ummi! sebelum tuh k.inahar yg ngetest! thnx byk2 wat kakak2ku n penyumbang resepi donut dr myresipi!

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gandum - hana campur tpg roti
  • 2 sudu besar gula halus
  • 11 gm (1 paket) yis mauripan
  • 2 sudu besar air suam
  • 3/4 cawan susu cair (*hana guna fresh milk)
  • 1 biji telor
  • 3 sudu besar marjerin (suhu bilik)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 titik esen vanila ( x letak pun)
  • 1 titik esen ros (x letak jugak)
  • 1 1/4 sudu teh pelembut Bio Bostan (*hana guna bread softener jek)
Cara-cara
  1. Larutkan yis ke dalam air suam dan apabila telah rata (pekat), pindahkan ke dalam susu dan ratakan. Biarkan 2 minit.
  2. Pindahkan larutan susu-yis ke dalam mangkuk dan masukkan gula, telur, margarin, garam dan pelembut bio bostan.
  3. Campur sehingga sebati dengan memukul atau gunakan mixer letrik.
  4. Masukkan separuh tepung dan gaulkan sekurang-kurangnya tiga puluh saat. Tambah lagi tepung baki dan uli sehingga rata (10 minit). Taburkan sedikit tepung jika perlu untuk memudahkan ulian.
  5. Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 30 minit (atau apabila ulian doh sudah berganda).
  6. Uli doh sekali lagi sehingga ulian menjadi pejal (4 atau 5 minit).
  7. Terap doh menjadi lapisan kurang sedikit dari setengah inci. Tabur sedikit tepung untuk memudahkan pengendalian doh.
  8. Gunakan pencetak doh atau ciptaan sendiri untuk menebuk doh tadi. Sapu hanya sedikit minyak pada bekas untuk mengelakkan doh melekat.
  9. Perap selama 25 minit atau apabila doh sudah naik secukupnya.
  10. Goreng pada api yang sederhana dan balikkannya dengan kerap. Goreng sehingga kuning keemasan. Sekiranya hendak dibekukan, memadai kuning pucat sahaja.

4 comments:

  1. Macam gebu je donat tu...resepi dah jadi resepi hana sendiri,sebab tak ikut resepi asal...he he he...biasa la tu,saya pun mcm hana gak suka ubahsuai resepi ikut selera sendiri...

    ReplyDelete
  2. to are..
    sedap sedap sedappppp! ehehehe

    to aishah..
    bleh bleh! tunggu depan pintu! hehehe

    to k.zai..
    bukan mcm lagik kak! mmg pong! tuh sbb terbih masak! muahahahaha.. itu la kak, sokmo yg tk cukup bhn mmg terpakse d olah sendrik! hikhikhik

    ReplyDelete