Sunday, March 1, 2009

Nasi Kerabu

kalau terasa nk makan mmg sanggup buat kan?! tapi aku rasa kalau kat mesia lum tentu aku serajin ini! muahahahahahahaa... sbb bleh bli kat kedai ngan pasor mlm! ngeh ngeh ngeh! nih sesimple lauk yg mungkin leh aku buat... budu?? tok sah tnya la! kat umh nih aku sorang jerk layan budu! hb ku mmg tak gemor.. belacan pon tk mkn apalagik budu! huhuhuuu... resepi amik dr dapur k.noorma musa yg terer masak macam2 tuh! tQ kak! mintak halal yer resepinyer! kalau dah byk bhn2 dh tentu panjang lebor nak menaipnyer! ngeh ngeh ngeh! layannnn...
Utk Nasi - hana wat nasi putih jerk.bleh juga wat kaler kuning.
  • 3 cawan beras
  • 4 cawan air
  • 1 batang serai dketuk
  • 10 kuntum bunga talang - ditumbuk dan dperah airnya.
  • sedikit pewarna biru
> Beras dbersihkan dan dimasak seperti biasa bersama2 serai,air bunga talang dan pewarna biru.

Utk Sambal Kelapa/Ikan
  • 1/2 biji kelapa parut - ditumbuk sedikit (hana gune kelapa kering)
  • 2-3 ikan kembung/selayang - dipanggang
  • 4 ulas bawang merah
  • 1.5cm halia
  • 1 batang serai - hiris
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • garam dan gula secukup rasa
> tumbuk bawang merah,halia,serai dan lada hitam.kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk sampai lumat.
> kemudian campurkan ngan kelapa parut dan disangai ngan api yg kecil sehingga agak kering dan berderai.

Utk Kuah Sambal
  • *5 batang cili kering
  • *5 ulas bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 inci belacan- bakar dulu
  • *1.5 inci halia
  • 1 batang serai - titik
  • gula merah n serbuk perasa jika suka
  • 2 cawan santan
  • asam keping
  • garam
> tumbuk bahan yg bertanda *.
> didihkan santan hingga pecah minyak n pekat.
> masukkan bhn tumbuk, serai, gula merah dan asam keping.
> didihkan lagik hingga kuah agak2 pekat n kering.
> suaikan rasa dan angkat. *hana sajer wat agak kurang kering.

Utk Solok Lada
  • 10 biji lada hijau - potong jgn putus n buang biji
  • 1/2 biji kelapa parut putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 1.5 cm halia
  • lada itam skit
  • 2-3 ekor ikan kembung - ambil isi sahaja
  • sedikit garam,gula dan perasa
> Tumbuk bawang,lada itam dan halia hingga lumat dan masukkan garam,gula dan isi ikan.
> tumbuk lagik hingga lumat.
> campurkan ngan kelapa parut dan sebatikan.
> sumbatkan ke dalam lada hijau. susun ke dalam periuk kukus.
> kukus hingga masak. *hana rebus ngan santan jer!

Utk Daging Panggang - bleh buat juga ikan goreng tepung, ayam panggang jika suka
  • daging lembu gred A @ daging btg pinang
  • garam
  • lada hitam
> gaulkan daging dengan garam n lada hitam
> panggang ngan suhu 200 selama 45minit atau hingga daging masak. jgn lama sgt nnti tak juicy!

Ulam-ulaman & bhn lain
  • kacang panjang - xde pong!
  • taugeh - ade org tak suka! heeee..
  • timun
  • daun kesum
  • kubis
  • bwg jeruk - tk buat pong!
  • telur masin - dah abih daaaa....
  • keropok ikan
  • sambal belacan

13 comments:

  1. mujur ahh den tak berape gemar ngan nasi kerabu...kalu idop sure terliur nak wat gak nih....

    ReplyDelete
  2. slm hana... aishah xtliur, tp hb i plak yg tliurnye.. pdhal, kat msia dl xpnah pun nmpk dia mkn.. ada cili panjg cam 2 kat jepun nie? hana, kek c. mousse brownies 2 leh thn kalo xsimpan peti sjk ke?

    ReplyDelete
  3. wah hana...nasi kerabu...
    adatlah kita duk tmpat org nak mkn je kenalah buat.... uwaaaa...nikmatnya duk negara sendiri hihihi..
    bilalah nak rajin buat nasi kerbu ni...

    ReplyDelete
  4. to aishah..
    aik! org pantai timur pon tk pandai mkn yerk? akak dulu pon tk gemor.. tp sejak duk kuantan dh jd gemor pulak! nak2 tang sambal/kuah ngan solok lada! perghh!

    tp hazel..
    salam hazel..hb dh request tuh leh la buatkan! hehehehe... kat kanazawa ada, tak tau la kat sana ade ke tak! klu xde hazel leh gune cili kaler ijau gak, yg depa wat tempura tuh..tk pedas tapi! hehehe

    duk jepun nih,leh jerk tahan klu musim sejuk! tapi klu lama sgt nnti tak sedap la pulak!

    ReplyDelete
  5. to suzi..
    itu la suzi..nk wat camnooo.. kan? kene rajin2kan diri nak makan! hehehehe... hah! p buat! fuh fuhhh skit angin rajin tuh kasi mai! hihihi

    ReplyDelete
  6. k ina, angau ler nengok nasi kerabu nie... perut tetibe bergendang nie... peberet amat niee...

    ReplyDelete
  7. salam..
    kakliza pernah buat sekali..siap dengan semua set2nya..
    tapi anak2 kureng makan..so antar kat jiran2 jer...

    le ni setiap minggu kakliza just beli kat Pasar Malam/Minggu..
    hanya rm2.00 dah dapat..kenyang giler..sedap pulak tu..jgn jeles...

    so mmg akak tak buat la..jimat tenaga..simpan tenaga nak gunakan masa tua kerepot nanti..
    hehehhehehe...

    ReplyDelete
  8. to aymy..
    angau ngan nasik tkpe! jgn angau mende lain! ekekekekeke..

    to kak.liza..
    salam akak.. alahaiii klu ikutkan mmg tak mo pon buat! bli jerk sonang citer! nih pon ntah2 setahun skali jerk buat! sbb thn lepas pon skali jerk! heeeeeeee..... nk buatnyer pon renyah skit kan kak! tuh psl males jerk lebey kita nih! kihkihkih..

    ReplyDelete
  9. Peberet kita nasi kerabu ni selain laksam...Ooo.,.nasi tu kena letak serai yer..idak ler tau. Tapi kan, nk membuat nasi kerabu ni leceh sikit kan, makan sedap jer...setakat nk makan sorang memang tak berbaloi kalo buat..beli jer lah..tp yg beli selalu tak ok..mcm mana tu??

    ReplyDelete
  10. noorma..kalau dh komplen tak ok tuh nmpk gayanyer mmg kene masak sendrik la! hihihihi... takpe..sedekah kat jiran bg perabih! :)

    ReplyDelete
  11. Mak aiii..sedapnyaaa...tapi nampak rumit kan keje dia, mau tidur kat dapur kalau mcm nihh!!!

    ReplyDelete
  12. kahkahkahkah... aku pon hampir tersengguk2 mat kat dapur! sib baik paler aku tk tersembam lam kuali! kakakakakaka.......

    ReplyDelete
  13. Terima kasih resepi nasi kerabu ni..teringin nak makan tp next week lah buat..weekend ni blh beli kcg panjang ngan kobis. :)

    ReplyDelete