Bahan-bahan
Cara-cara - *170g tepung gandum - kurangkan tpg skit.
- *30g serbuk koko
- *130g gula- hana ltk 110g jer.
- *1 sudu kecil baking powder
- *secubit garam
- *100g coklat bar (coklat masakan) - patah2kan jadi kecil-kecil
- >2 biji telur
- >75ml minyak masak
- >100ml susu segar
- >sedikit vanila esen
- >2 biji pisang
- Panaskan oven sehingga 170C.
- Masukkan semua bahan-bahan yang bertanda (*) ke dalam FP. Kisar sehingga sekata. (If coklat tak hancur sangat pun takpe.. jadi ketul2 kecil dah ok)
- Kemudian masukkan bahan yg bertanda (>) ke dalam FP. Kisar sehingga sebati.*hana kacau semua bhn guna whisk jer.coklat hiris2 last skali br masukkan.
- Cedukkan ke dalam cup muffin. Bakar selama 25 minit atau sehingga masak.
Kak Hana, camna nak panaskan oven dulu? Oven saya kena setting time baru panas. Kena wat camtu ker
ReplyDeleteto yanizz..
ReplyDeleteboleh jerk yanizz.. sama ngan oven akak juga! panaskan lebih kurang 10minit suhu 180. pastu baru masukkan muffin n set smula. arap jelas yer.. tk phm leh tnya lg.. tQ!
sy ni br jer nak berjinak2 dlm bab masak2 ni. Kat dlm blog tu semua blog masak jer. Ader beli cup muffin yg lebik tu tp acuan x ada lak. kelengkapan blum cukup lg.
ReplyDeleteto yanizz..
ReplyDeletetakpe.. slow slow yer.. insyaAllah nnti lelama pandai. :)
makanya, muffin perisa apa pun kena campur coklat la ye, baru laku? hehe :)
ReplyDeleteto kucingorengemok..
ReplyDeletehahahahahaaa... taktik jerk tuh! berkilo2 la jwbnyer sebulan tin koko yerk??! hihihi
muffin kelin jugak yer yg laku... pasai muffin kelin jer yg sodap!!.. jap lg dak kelin masuk ngko siap lerrr.... heheehe
ReplyDeleteto anawahid..
ReplyDeletemuahahahahaa... nih kelin baik punyer tau! tak sama ngan kelin dak jiya tuh! wakakakaka..