Saturday, April 18, 2009

Ikan Kembung Masak Tempoyak

menu yg tertangguh2, akhirnya terlaksana juga.....gara2 tak jumpa ikan yg berkenan! last2 dpt ikan kembong fresh! haaaa.. br la pueh ati! nih kes tk puas makan la nih masa kat umh k.ummi kntn! tuh yg mintak k.ummi postkan resepi! mekacihhhh banyak2 wat k.ummi yg memahami perasaan ibu mengandung nih! muahahahahaa.. ngengada jerk sebenonyer! heeeeee........ hah! hambik ko! puas aku mkn sorang2! irup kuah sampai nk terbaring! wakakakakaa... sbb hb n anak2 tk gemor tempoyak! aku tgh masak depa duk ngutuk, apa bau busuk nih mama??! ader ker patutttttttttt???! isssshhh issshhh mmg tk patut! huh! jom layan resepi nih.. nih resepi pure org temerloh tau! klu kene ngan ikan patin mmg ghau ghau ghase dier! hihihihi..... mekacih k.ummi!!! i lebiuuuuu!! ;)

Bahan-bahan
  • 2 ekor ikan patin - elok yang sungai punya (saiz sedang) - sini mmg xde ikan patin!
  • 12 - 14 tangkai cili padi - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 2 inci kunyit hidup - ditumbuk
  • 2 cawan tempoyak (akak guna 1 cawan tempoyak agak lama (masam sikit) & 1 cawan tempoyak baru sikit, kalau tempoyak baru semua, kena letak 1-2 kpg asam gelugor)
  • 1/2 batang timun taun (timun tua yang berwarna coklat gitu) - hana gune timun biasa jerk!
  • 8 - 10 tangkai daun kesum
  • 2 kuntum bunga kantan - belah 2
  • 2 cawan air untuk kuah secukupnya (jangan terlalu cair)
  • garam secukup rasa
  • gula (optional) - kalau terpedas sangatlah

Cara-cara

  1. Ikan dipotong dan dibersihkan. Kemudian diperap dengan garam dan limau nipis lebih kurang 20 - 30 minit. Bersihkan semula dan toskan.
  2. Timun dibelah dua dan dibuang biji tengahnya dan potong 1/2 inci tebal. Bersihkan dan ketepikan.
  3. Masukkan bahan tumbuk dan tempoyak dengan 1/2 cawan air dulu ke dalam periuk. Renehkan sebentar agar cili benar-benar masak.
  4. Bila telah mendidih, masukkan air untuk kuahnya beserta timun taun.
  5. Biarkan timun masak bersama tempoyak dahulu hingga 3/4 lembut dengan api sederhana perlahan. (timun ni agak keras jugak)
  6. Kemudian masukkan bungan kantan dan daun kesum. Biar sebentar biar kantan lembut.
  7. Masukkan ikan patin dan kacau sesekali sahaja. (ikan patin cepat masak dan mudah hancur jika selalu dikacau). Boleh tambah sedikit lagi air jika kuah terlalu pekat. Biarkan mereneh dan letak garam secukup rasa.

6 comments:

  1. mak aiii sedapnye...buat org telan air liur je nih akak...bak ler cikit....huhuhuhuuu...tempoyak tarakkkkkkk......

    ReplyDelete
  2. uiksss...sama la menu kita hari ni hana...abg mawi masak patin tempoyak tghari td...huh..akak makan 3 ketoi ikan tu...hana wat kembong pun sedap gak..

    ReplyDelete
  3. teringat masa mengandungkan Ismail(anak no.2)...suka sgt lauk ni...

    ReplyDelete
  4. to aishah..
    alahai ciannyer dier! ngidam ke tak? klu ngidam meh sini dtg kanazawa! seperiuk akak buatkan! hihihi

    to cikmin..
    klu abang hmzh yg buat, kita tak tau la jd apa! dh la kije tutup idong jerk sepanjang kita masak! nyampoh btol! huh!

    to suzi..
    dh jangkit hana la ni kot suzi! hehehehe

    ReplyDelete
  5. Hah, puas dah makyung melantak ke, mentekedarah tu..sampai terbaring gitu..Ko biar betul Hana, kang buruk perangai lak baby tu..watnya baby girl lagi laa..hehe..Nasib dapat jugak ikan ya...Amboii Cikmin pun masak tempoyak gak eh..! Ok Hana, suka Hana dah dpt buat..akak tumpang suka...muaahhh!

    ReplyDelete
  6. to k.ummi..
    mentekedarah kot kak! kihkihkihkih.. hah! skrg mmg pueh ati la... alhmdllah! mekasih byk2 kak! jasamu dkenang sampai bb nih beso besok! hihihihi....

    ReplyDelete