maja blanca dalam bahsa filipina.. dah lama kan aku tak buat kuih philippine nih.... eh! tak tau nak kategorikan kuih ke, dessert ke, pudding ke, talam ke.... tp yg penting mmg sedap! rasa lemak manis gtu... nak buat pong sonang... klu ader tamu datang mengejut, leh la idangkan nih... kombinasi kacang, kismis dan jagung mmg ngam! nak tau rasa kene la try yer.... hihi... resepi sebelom nih leh tengok
SINI.. juga dikongsikan di my.resipi satu ketika dolu.... leh tengok
SINI... arini aku doublekan adunan dan dgn sukatan yg baru... resepi lama tuh agak manis dan lembik sedikit... tp klu ikutkan resepi asal mmg lembik.. nih aku edit ikut sedang dan boleh potong elok.. ok zassss... nak sambung kije... selamat berhujung minggu...
RESEPI MAJA BLANCA
source :
hanamemories.blogspot.comBahan-bahan- 1 cawan cornstarch@tepung jagung
- 3/4 cawan gula
- 4 cawan santan - hana buh 3cawan santan pekat+1cawan air
- 1/2 cawan jagung manis dlm tin@cream corn
- 1/4 cawan kismis
- 1/2 cawan kacang tanah tumbuk - utk taburan
Cara-cara- Gris loyang 18cm dengan sedikit minyak. ketepikan.
- Dalam mangkuk, satukan cornstarch,gula,air dan santan.kacau sebati.
- Masukkan jagung dan juga kismis. *jagung dan kismis boleh cincang kasar
- Masukkan semua tadi ke dalam periuk. masak dengan api sederhana hingga likat atau pekat.
- Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
- Taburkan ngan kacang tanah. kemudian sejukkan dalam peti sejuk.
- Potong dan hidangkan.
aku pon rasa ngko dh lama x wat kuih ni mekkkk.... ekekeke
ReplyDeletesalam...x penah bt pn..ni br 1st time tgk :))
ReplyDeleteingat apa bendenye ngan name macam tu. kekeke.
ReplyDeleteNampak senang je nak buat.
nmpk sgt menarik !
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteNak bertanya ni. Santan tu yang pekat@cair? (Melemak lg). hehhehehe
j*kun aku tengok kuih ni..pening pale nak imagine..jap balik tido dulu..huhuhu
ReplyDeleteto anawahid..
ReplyDeletelama gler kan aku tk wat kuih nih.. 2 tahun kot! haha
to deliah..
salam del... try la... pehni leh tgk sendrik punyer.. kekekeke
to wendy..
hahaa... aku pong dulu memula pelik.. nak spelling pong aku tak gheti.. kakaka.. try la..mmg sonang beb! hehe
to khairul atikah..
klu dpt ngap lagik bertambah menarik! tul tak? kekeke
to kak.sam..
waalaikumussalam..kite gune santan pekat 3 cawan pehtu air biasa 1 cawan. ikut la kak nak lemak kurang or lebih... *kak..bab lemak blkg cter..yg penting sedap! kahkahkahkah
to izahdaut..
ReplyDeletetakyah pikir2... g sukat tepung,gula, santan bagai... kang klu ko tido ngigau ckp pilipin... hahahahaha
senang aja kan.. thx for sharing.. nak buat juga la.. =)
ReplyDeletesalam hana..aiikk..,mentang2 hati sinang laju jek ko berjalan hari ni ya..akak jugak terhegeh2 sbb nak pura2 alim nih..isshhh.. .ptg ni takleh jadi kena start ambik gambo semula..hehe..
ReplyDeleteseumur idop lom pernah kenal kuih2 dr negara filipina nih...
ReplyDeleteHana..nanti nak buat la kuih ni...mana tau boleh cakap tagalog! hehe
ReplyDeletenyum3. cedapnyer ^^
ReplyDeletenmpk senang nak buat kuih ni....nnti2 mas nk buat gak...
ReplyDeletetompang mkn sini dulu la...
Salam Hana, nmpk mcm best jer ni..mst sedap sebab ada kismis kan...ntah la akak mcm susah nk imagine camne rasanya kuih ni, meh sini 5 ketui...
ReplyDeleteperghh!sedap nya kak.
ReplyDeletepes time ambo dgr namo masakan tuh..
nanti nak coba jugak lah =).
sesedap nama dan sesedap rasa....mai seketoi nk rasa kak...hehe
ReplyDeleteresipi ni simple sangat2..MOSTI COBA nih!!
ReplyDeleteerr hana...ko pe kabor? :) cam senang, sedap and cam talam eik ini...meje blacan....waaaaaaaaaa cabuuut!!!
ReplyDeleteJgn kejor yer...I tukaq name tu.....hik3.......nanti ar I cube.....waaaaaaaaaa lari3!!!!
uikss.. tak pernahh dengar jauh lagi rasa..!
ReplyDeletecam bleh try gak nihh!
Salam Hana,
ReplyDeleteOw...mcm ni ya buatnya..mudah jekan...akak mmng suka kuih2 lembik mcm ni...lembut jek..msk list dulu..tq
macam senang ek...tapi kacang tak der...tabur ngan biskut kisar boleh? he he he...betul ni
ReplyDeleteTak pernah dengar pun.....nampak cantik, resepi pun macam senang....insyallah dah masuk dlm 'to do list'
ReplyDeleteBelum ada apa-apa resipi collection from phillipines, ok will try this.
ReplyDelete