Friday, January 21, 2011

Maja Blanca

maja blanca dalam bahsa filipina.. dah lama kan aku tak buat kuih philippine nih.... eh! tak tau nak kategorikan kuih ke, dessert ke, pudding ke, talam ke.... tp yg penting mmg sedap! rasa lemak manis gtu... nak buat pong sonang... klu ader tamu datang mengejut, leh la idangkan nih... kombinasi kacang, kismis dan jagung mmg ngam! nak tau rasa kene la try yer.... hihi... resepi sebelom nih leh tengok SINI.. juga dikongsikan di my.resipi satu ketika dolu.... leh tengok SINI... arini aku doublekan adunan dan dgn sukatan yg baru... resepi lama tuh agak manis dan lembik sedikit... tp klu ikutkan resepi asal mmg lembik.. nih aku edit ikut sedang dan boleh potong elok.. ok zassss... nak sambung kije... selamat berhujung minggu...
RESEPI MAJA BLANCA
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1 cawan cornstarch@tepung jagung
  • 3/4 cawan gula
  • 4 cawan santan - hana buh 3cawan santan pekat+1cawan air
  • 1/2 cawan jagung manis dlm tin@cream corn
  • 1/4 cawan kismis
  • 1/2 cawan kacang tanah tumbuk - utk taburan
Cara-cara
  • Gris loyang 18cm dengan sedikit minyak. ketepikan.
  • Dalam mangkuk, satukan cornstarch,gula,air dan santan.kacau sebati.
  • Masukkan jagung dan juga kismis. *jagung dan kismis boleh cincang kasar
  • Masukkan semua tadi ke dalam periuk. masak dengan api sederhana hingga likat atau pekat.
  • Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
  • Taburkan ngan kacang tanah. kemudian sejukkan dalam peti sejuk.
  • Potong dan hidangkan.

25 comments:

  1. aku pon rasa ngko dh lama x wat kuih ni mekkkk.... ekekeke

    ReplyDelete
  2. salam...x penah bt pn..ni br 1st time tgk :))

    ReplyDelete
  3. ingat apa bendenye ngan name macam tu. kekeke.
    Nampak senang je nak buat.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum...
    Nak bertanya ni. Santan tu yang pekat@cair? (Melemak lg). hehhehehe

    ReplyDelete
  5. j*kun aku tengok kuih ni..pening pale nak imagine..jap balik tido dulu..huhuhu

    ReplyDelete
  6. to anawahid..
    lama gler kan aku tk wat kuih nih.. 2 tahun kot! haha

    to deliah..
    salam del... try la... pehni leh tgk sendrik punyer.. kekekeke

    to wendy..
    hahaa... aku pong dulu memula pelik.. nak spelling pong aku tak gheti.. kakaka.. try la..mmg sonang beb! hehe

    to khairul atikah..
    klu dpt ngap lagik bertambah menarik! tul tak? kekeke

    to kak.sam..
    waalaikumussalam..kite gune santan pekat 3 cawan pehtu air biasa 1 cawan. ikut la kak nak lemak kurang or lebih... *kak..bab lemak blkg cter..yg penting sedap! kahkahkahkah

    ReplyDelete
  7. to izahdaut..
    takyah pikir2... g sukat tepung,gula, santan bagai... kang klu ko tido ngigau ckp pilipin... hahahahaha

    ReplyDelete
  8. senang aja kan.. thx for sharing.. nak buat juga la.. =)

    ReplyDelete
  9. salam hana..aiikk..,mentang2 hati sinang laju jek ko berjalan hari ni ya..akak jugak terhegeh2 sbb nak pura2 alim nih..isshhh.. .ptg ni takleh jadi kena start ambik gambo semula..hehe..

    ReplyDelete
  10. seumur idop lom pernah kenal kuih2 dr negara filipina nih...

    ReplyDelete
  11. Hana..nanti nak buat la kuih ni...mana tau boleh cakap tagalog! hehe

    ReplyDelete
  12. nmpk senang nak buat kuih ni....nnti2 mas nk buat gak...
    tompang mkn sini dulu la...

    ReplyDelete
  13. Salam Hana, nmpk mcm best jer ni..mst sedap sebab ada kismis kan...ntah la akak mcm susah nk imagine camne rasanya kuih ni, meh sini 5 ketui...

    ReplyDelete
  14. perghh!sedap nya kak.
    pes time ambo dgr namo masakan tuh..
    nanti nak coba jugak lah =).

    ReplyDelete
  15. sesedap nama dan sesedap rasa....mai seketoi nk rasa kak...hehe

    ReplyDelete
  16. resipi ni simple sangat2..MOSTI COBA nih!!

    ReplyDelete
  17. err hana...ko pe kabor? :) cam senang, sedap and cam talam eik ini...meje blacan....waaaaaaaaaa cabuuut!!!
    Jgn kejor yer...I tukaq name tu.....hik3.......nanti ar I cube.....waaaaaaaaaa lari3!!!!

    ReplyDelete
  18. uikss.. tak pernahh dengar jauh lagi rasa..!

    cam bleh try gak nihh!

    ReplyDelete
  19. Salam Hana,
    Ow...mcm ni ya buatnya..mudah jekan...akak mmng suka kuih2 lembik mcm ni...lembut jek..msk list dulu..tq

    ReplyDelete
  20. macam senang ek...tapi kacang tak der...tabur ngan biskut kisar boleh? he he he...betul ni

    ReplyDelete
  21. Tak pernah dengar pun.....nampak cantik, resepi pun macam senang....insyallah dah masuk dlm 'to do list'

    ReplyDelete
  22. Belum ada apa-apa resipi collection from phillipines, ok will try this.

    ReplyDelete
  23. Sorry ganggu..=)


    Saya sudah follow blog awak..
    Awak bila nak follow blog saya..
    http://pangkahbulat.blogspot.com/

    ReplyDelete