RESEPI UDANG MASAK LEMAK CILI API
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 300-400g udang basah
- 3 biji bwg merah
- 1 ulas bwg putih
- 10-15 batang cili padi (ikut kepedasan masing2)
- 1 batang serai - titik
- 1 inci kunyit idup
- 1 keping asam keping
- santan cair dan pekat secukupnyer
- 1 helai daun kunyit - diracik
- garam dan gula@perisa
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan cili padi. Masukkan ke dalam periuk bersama2 santan, asam keping dan serai. Didihkan. Pastikan santan tidak meruap.
- Masukkan udang dan daun kunyit. Perasakan dengan garam dan juga gula@perisa*(optional). Didihkan lagik dan tutup api.
Kak..tinggal semangkuk..Rini sue cuti..aka merangkap cuti dr masak juga..heee....
ReplyDeleteeh! ko nak kuor kan? aku kirim kepsi kombo eh... nnti aku tuko kan ngan udang... hahahaha
ReplyDeletejeles tgk udang tu... sob.. sob.. sob... :(
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteWaaa nampak nya minggu ni semua orang nak melemak ye. Tak pe nanti kalu dah boleh beli santan kami pun nak join jugak.
kak hana, bak 2 ekor nak mkn ngan nasi goreng nih...hehehe
ReplyDeletesalam hana - pagi dh tunjuk udang masak lomak....sedap nyer...dh lapar dh pagi2 gini :)
ReplyDeleteSalam kak...Amboi..menyelerakan sungguh nampaknya...salam kenalan
ReplyDeleteto anawahid..
ReplyDeletekesin kesian... waduhhh kesiannn... muekekekekeke...
to kak.sam..
waalaikumussalam kak.sam.. jom la kak kiter sama2 ternak lemak... sesekali bukan selalu.. takpe la tuh kot! kekekekeke
to watie.rose..
meh meh.... eh sama ngan hubby aku tadi.. ader ker dier makan ngan nasik goreng ngan kuah2 skali dier siram.. ahahahaha
to lina..
salam lina.. nih jerk yg sempat aku masak kan utk laki kesayanganku na.. meh la jemput skali... paler xde.. hihi
to mummy..
salam kenal kembali mummy..maceh er sudi singgah... sila sila jamu mata telan air liur.. hihihi
jalok gulai ne nduk, enake slurrrrppp! kak rose dah semalam g yasinan dan tahlil jugak. selamat yasinan yo!
ReplyDeletemas pun nak semangkuk...sedapp tu masak lemak udang...
ReplyDeleteadeh.. terliur dah den. jelousnya pandai masak.. :)
ReplyDeleteemmm yamehhh!!
ReplyDeleteletak skit tempoyak..fuhhhh...
memang nampak besor gedabak udang tu...sedap weiii..bak mai semangkuk buleh???
ReplyDeleteWaduhhh buk.. pagi pagi tayang lauk kegemaran ku!! nak pi pasar cari udang besau tapak tangan lah hehhe.. macam meleleh air liuq nampak lauk fav ku :o~
ReplyDeletesalam mokcik,kakak dtg mau ambil itu udang 1 kg..segar punya.takmo yg dah masak.mau yg masih segar punya.mau simpan nak masak tuk ibu mertuaku.dia mau masak tempoyak pulak..hahaha
ReplyDeletesodapnyerrr akak nak pengsan tgk huhu..akak takmo bukak cawangan ke kat sendai ni hari2 sy jd pelanggan tetap hik2...
ReplyDeletebesooo nya udang tu kak hana...ahhh mau jugak fitam ana tengok ini gulai lemakkk..huhhh
ReplyDeletebaru pagi tadi borak ngan geng lama kat fb dia kata masak udang lemak cili api ..akak kata tak bubuh nenas ker?dia kata tak..hehehe pepandai jer suh org letak kan...meh anto tuh kat umah akak sikit.
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeleteakak lauk2 lemak ni memang lah suka..lagi pedas lagi best..
kecur dah tengok lauk hana..belum makan lagi ni..
perghhhhhhh hana...menyelerakan sungguh lahhh gamba2 hana nie hahh..
ReplyDelete