RESEPI ROTI NAIK
resepi asal : Puan Asmahan Hanim via Nana Samat
source : mamafami@spicensplendour
Bahan-bahan
- 500g tepung gandum
- 1 biji kuning telur gred A
- 180g gula halus
- 2.5g yis - hana lebihkan 1.5g
- 113g marjerin
- 37g minyak sapi@butter@shortening
- 1 cawan air
- 1 biji telur + susu segar sapu sebelom bakar
- sedikit mentega utk sapuan lepas bakar
- Masukkan air, telur, dan gula ke dalam breadmaker. Masukkan pula tepung dan juga yis.
- Setting Dough dan ONkan.
- Bila doh dah bercampur, majukkan marjerin dan jugak minyak sapi. Biarkan BM terus menguli lebih kurang 11/2jam sehingga kembang dan siap.
- Bahagikan doh kepada 20 bahagian. Bulat2kan dan susun ke dalam loyang.
- Tutup roti dengan kain/plastik wrap sehingga naik sekali ganda lagi lebih kurang 30-40min. Sapukan dengan egg wash.
- Bakar suhu 200 selama 15-20min sehingga keperangan. - hana bakar suhu 170 selama 20min.
- Keluarkan dari oven dan sapukan sedikit butter supaya roti nmpk berkilat. Sejukkan atas redai. Bila dah sejuk boleh simpan dalam bekas tertutup.
- Untuk uli tangan , rujuk resepi asal SINI.
roti naik..??? naik ape kak..?? nak bus?? naik kete?...ekekeke...lariiii takut kena baling dgn oven
ReplyDeleteHi Hana,
ReplyDeleteAccording to Mamafami,the taste of the roti was a little bit weird due to the ghee.Did you omit the ghee and replace it with butter instead?..if not,ada bau or taste yang weird tak?
pon..pon..sorry lambat akak sampai hari ni..manyak kija la adik manis..ibu mertuaku ada di rumah..akak kan menantu mithali...kena tunjuk alim2 gitu..kang dok tgk menantu ngadap lappy jek ape ke halnya pulak kan..
ReplyDeletepernah tgk hana post roti naik dulu..nampak yg ini punya lagi sidap lah..aci ambik 4 ketui dulu na..esok2 aci torai la buek pulak..hahaha
Salam Hana,
ReplyDeleteNmpk mmng naik roti ni..sbb tu ya namanya roti naik..hah3 soklan sengalll..
= apa pun akak mmng suka tngk roti2 yg Hana buat..mmng gebuss gebasss jek..
nyampah haku nengok org buat roti masa oven daku mogok nih kak..pinjam oven sat!jangan laa tedekut kak..baling ngan oven nih kang..akakaka...dah takde loyang nak baling nih
ReplyDeleteto hani....
ReplyDeletenaik marah! grrrrrr.... wehhh kain ko tertanggal! kahkahkah...
to shereen...
hi shereen.... saya tak omit pun ghee tuh... tp ok jer kat tekak saya and my hubby... xde bau...ker saya punya ghee tuh jenis tak berbau eh?sbb saya gune ghee made in pakistan.. murah punyer... hihi.... but if u currious better buh butter la...
to kak.anymz....
hahaha..... kesian kene pura2 mithali eh kak! kikikiki... sila sila tunjuk hormat kat ibu mertua.. jgn jd menantu antu! kikiki....amik nih seketui bg kat ibu mertua! akak tak payah! kakakaka
to kakyatie...
ReplyDeletesalam kak.... hahaha nmpknyer akak telah mensengalkan diri akak... kekekeke... roti gune khidmat bibik menguli kak tuh yg nmpk ok jerk... klu gune khidmat benjol2 kat lengan nih kalah roti2 akak.... ngaku tk kuat menguli.. kuat membuli ok la kot! kakaka
to hasue....
laaaa nape oben ko sue? tuh lah ms pantang aritu ko tk nk belai2 manja.... kan dah merajukkk.... siann... meh sewa oben aku.. satu minit singggit! kahkahkahkah
naik cantik jek roti tu mek, dh lama x menaikkan roti, aku kalo nk wat roti naik, kompom cam nak naik angin jek!... kehkehkeh!!!... *jwpan org yg kene uli sendirik ni... haha )
ReplyDeletewahai roti, naikla dikau ke tangga flight,lalu terbangla ke pasir mas barang 20 ketul... wahahahahha....makcekk, roti ni mesti sedapkan. darwish cakap mama die makan smpai setengah loyang, darwish cume sempat seketui je...lalallalala
ReplyDeleteDear, I was wondering klau tade breadmaker camne nk buat roti? Haha. Soklan xley bla kan but yeah. Teringin nk buat roti but I dun have a breadmaker. Ada tips?
ReplyDeleteSalam Hana...
ReplyDeleteGebussssnya Roti....Licin Berkilat Pulak Tu...Mmg Mengancam!!!...Pos Laju Pada KakLin k...hehehe
Assalamualaikum...
ReplyDeleteSemalam punya le semangat duk copy resepi roti kat dapur hana n k nor, tapi hampeh resepi tu duk je kat dalam beg.
Tak pe nanti saya pi rumah hana je le senang. Boleh makan roti manyak2.
arrrgghh...cantiknya roti tu...geramm tengok..esok mas pun nk wat laaa...he..he,..
ReplyDeleteSalam hana...mmg naik betul roti tu, mmg pndai lh hana buat roti ni. cantik mcm beli
ReplyDeletepsss minyak sapi tuko ngan butter aci tak kak hana..den pun nak meroti la jugak...nyelessss..tapi bukan guna BM letrik la, guna BM manual je..manualll.ala.pakai uli guna pelempang niha..wakaka
ReplyDeleteSalam Hana..
ReplyDeleteWaaaaa... Dia pun meroti tak abis2.. Jeles laaa..Kita malas nak meroti guna jari jemari yang lembut mulus ni..
uishhh meroti lagi....haha ni yg buat nk meroti jugak...hehe btw memang dh gebus dh la roti tu kak...tapi betoi juga time sejuk2 ni kena sorak2 bubuh tempat panas skit baru dia nk naik.
ReplyDeletewah roti...i like....i like
ReplyDeleteSalaam Hana...
ReplyDeleteRoti ni memang lambat naik. Masa mama buat first time kan, mama berkata-kata dalam hati.. eh bantatkah roti ku ini. Tapi berkat kesabaran ku (KESABARAN TAWWWWW...ahaks), gebu sungguh roti ni. Tak sia-sia menanti.. walaupun penantian itu satu penyiksaan... mau tak siksa.. buatnya dah tunggu, sekali tu roti bantat, mau tak nak meraung! Hahaha
Hi Hana.mcm mana bkr roti dlm elec oven,guna api atas bawah ke?Rak tu letak kat mana?Tlg ye....
ReplyDelete