Bahan-bahan
Cara-cara - 1 kg lala
- *3-4 biji bawang merah
- *3 ulas bawang putih
- *18 biji cili padi (pedas ikut sukalah eh)
- *1/2 inci halia
- 1 batang serai diketuk
- 1 kpg asam gelugor
- garam n perasa
- 1 1/2 cwn santan pekat
- 3 cwn air
- Tumbuk bahan bertanda *
- Masukkan bahan yg telah di tumbuk, air, serai n lala dlm periuk, reneh hingga mendidih.. Masukkan asam keping..
- Bila lala hampir masak masukkan santan biar mendidih... Jagalah eh jgn sampai pecah santan lak... Masukkan garam n perasa kalu suka.....
kat jepang ada lala ker? atau bawak dr mesia? (apa punya soalan ni???)
ReplyDeletelalalalalaaaaaaaaaa... ganu kiterrrr.. hehehe... saja nk buat sibuk x bole tido... huhuhu.. aku x mkn lala... kesian aku... huhuhu
ReplyDeletekecur air liur tgk resepi2 br kat cni.. yg lama pun byk lom uat agi.. huhuhu :(
ReplyDeleteto k.azita..
ReplyDeletehishh akak nih! mau busuk dlm kapal tobang! hihihi.. kat sini ada la kak..cume kupang, kerang susah skit la nk jumpa..
to anawahid..
lorrrr...mmg kesian! alergik ke hapa?? samo la ngan laki aku! tk mkn jugak! tp aku tk kesian pong! wakakakakaka
to hazel..
tkpe...slow slow...nnti terasa nk makan p la buat yer! tunggu cik abe order! hihihi
kakchik suka ni. ratah aje.
ReplyDeleteto kakchik..
ReplyDeletesamo la kita kak! sekilo pon takpe! hihihihi