huh! nak terbelit lidah aku nk menyebutnyer! arini tekak siam la pulak! gara2 duk kepoh2 kat dapur k.nor! hihihihiii...... amacam k.nor n IKA??? ada pass ka?? kihkihkihkih.... walaaaaaa manyak sodap ini sambal! semerbak mewangi! mengikut kamus terjemahan dr Pn.Nor KT, Pla Lui Suan bermaksud ikan dalam taman! pandainyer ikan nih duk dalam taman erk! hihihii... tapi leceh skit la nk buat, sbb nk kene wat sambal dulu.. sambal tuh nama dier, Nam Prik-Pow. mmg pow btol la pas makan! lebih bleh simpan kat peti ais n wat utk masakan lain.. nak tau lebih lanjut p tanya translator bahsa siam Pn.Nor kita! ntah sejak bila k.nor masuk kelas siam! kihkihkihkih... ppon mekaciihhhhhh byk2 pd kakakku iteww! mintak halal ye kak resepinyer! ;)
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap - hana gune ikan kembung jerk!
Bahan2 Sos
1/4 cawan bawang putih
1/4 cawan bawang merah
3 helai daun limau purut
2 sudu besar daun ketumbar yg dipotong
3 batang serai
3 - 5 bj cili api
3 sudu besar sos ikan
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar pes cili sangai@Nam Prik-Pow
Cara-cara
> Hiris halus bawang merah, bawang putih, daun limau purut, serai dan cili api.
> Masukkan kesemua bahan dan gaul sebati.
> Curah bahan2 ni atas ikan yg dah siap digoreng td.
> Boleh la dihidangkan.
amboi masak siam pulak...tapi cam sedap je...
ReplyDeletenak kena cari ikan ni...plan nak buat pekasam mcm are pun blm terbuat lagi ...
wah sambal dia tu nampak menarik...sure berapi mkn nih...
ReplyDeletesawadikap!!!..kap kum kap..kuar ikut tingkap!!!..sodappp...kuikuikui....harus aku suh laki aku g carik ikan esok nih... stok ayam jerk ader, ayam bole kaaa... hehehe
ReplyDeleteto suzi..
ReplyDeletehah?? pekasam!!! huwaaaa..nk buat jugak! tp bila erk?? heeeeee...
to aishah..
leh kurangkan pedas jika tk mau pedas sgt sha... akak nih biasa lah! tekak pedas berapi! hihihihi
to anawahid..
alamak! kene masuk kelas ngan mek siam la nih jwbnyer! muahahahaa.. ala ko pancing jerk ikan kat kolam depan tuh! wakakakakakaka....