Saturday, May 2, 2009

Bergedil Bread Crumbs

nih menu ptg smlm aka dinner la kot! watkan utk anak2... alhmdulillah diorg suka! mak bapak budak pon suka! hahahahaaa... idea nih dr kak.As yg duk New Zealand tuh! mekasih yer k.as! siap wat frozen lagik! pagi nih diorg pon bekpes nih! hihihi... maleh punyer pasai! :D jom layan resepi nih! C&P dr my.resipi oleh k.as. cume aku ltk jintan manis n putih! kombinasi begedil dan juga nugget! bestt!!

Bahan-bahan
  • 1kg ubi kentang dikupas kulit dan dipotong kasar
  • 300gm daging cincang direbus dan ditoskan (Ikut suka, nak guna isi ayam, sosej direbus dan dicincang @ isi ikan) guna daging burger pun boleh..*hana gune ayam.
  • 2 biji telur
  • *Segengam bawang goreng
  • *Segengam hirisan daun sup & daun bawang - lupa pulak nk buh!
  • *1 sdb serbuk lada hitam @ lada sulah
  • *Sedikit garam
  • Serbuk Roti (Bread Crumb)
  • Minyak masak utk menggoreng
  • Sos Cili, Sos Tomato @ Mayonaise utk pencicah
Cara-cara
  1. Panaskan minyak, goreng kentang yang dipotong kasar. Setelah masak toskan dan ditumbuk lumat.
  2. Masukkan daging cincang yg di rebus tadi, gaul rata.. masukkan juga semua bahan *
  3. Gaul rata, kepal2kan biar padat dan bentukkan ikut suka..
  4. Pukul telur dan celupkan bergedil tadi.. kemudian salut dengan bread crumb
  5. Goreng dengan minyak yg panas. Jangan selalu diterbalikkan. Setelah keperangan bolehlah diangkat..
  6. Hidangkan bersama, kentang goreng,sos dan salad kesukaan.
NOTE: klu hana wat begedil or nugget, daging or ayam cincang tuh hana tk rebus dulu. cume waktu menggoreng kene lama skit la bior isi dlm tuh msk.. tp kene guna api kecik jerk! kang tk pasal2 geseng@hangus!! hehehe

HOMEMADE BREADCRUMBS

pasai xde stok breadcrumbs, aku wat la sendrik breadcrumbs nih! maleh noi nk g jusco tuh wpon cume sekangkang kera! hahahahaaa.... lagipon sbb nk ngabiskan roti nk expired tuh! baguih beno la kan idea nih! meh nengok resepi! dr my.resipi juga...

Bahan-bahan
  • roti keping@ gardenia
Cara-cara
  1. Masukkan roti ke dalam oven toster. Panaskan roti sampai garing.
  2. Kemudian kisar dengan pengisar yang kering.
  3. Kalau nak lagi kering. Lepas kisar tu bolehlah dimasukkan semula ke dalam oven toster dan panaskan lagi dalam 1-2 minit.

4 comments:

  1. wow.. hebat.. lama dh xmkn nugget.. nk uat jgk yg nie!.. tq

    ReplyDelete
  2. to hazel..
    duk nihon nih mmg payah ler nk jumpa nugget kan! try la.. anak2 pasti suka.. ur welkem!

    ReplyDelete
  3. oooooooo..begitu buat breat crumb yerr... tqvm for sharing

    ReplyDelete
  4. to ida..
    ur welkem ida! slamat mencube! :)

    ReplyDelete