Monday, May 4, 2009

Caramel Croissant Pudding

nih gara2 mek jah la nih, asyik meluahkan perasaan sedap sedapnyer kat pudding nih! carik croissant tk jumpa pulak yg bleh mkn! nk wat sendrik malas!! lepas mendapat titah dr duli permaisuri pn.nor negeri trengganu darul iman, aku try ler ngan roti perancis nih! alhmdllah! dapat juga melepaskan keinginan dhati! biasalah klu dh nama tekak makyung nih, nmpk apa ajer semua klu bleh nk makan! cume tang nk buat tu jerk nak or tk nk! tapi bila dh dapat, makannyer alahaiii seciput jerk! hahahahaha... tapi puding nih btol la mmg sedap! cume maybe aku tk dpt rasa keasliannyer sbb tk gune croissant! klu ade croissant mungkin lagi sedap! ppon satu kelainan puding roti nih! konon2 nk topping kan ngan kismis.. telek2 stok kismis dh habih pulak! punyerlah melantak kismis tk sedor diri! hahahahaa... last2 tabur ngan kacang jerk! lemak2 gtu! trima kasih wat k.ummi, k.nor dan mek ijah aka Ika Siam! ekekekee.. arigato ne! ;) C&P dr dapur k.ummi kuantan.

nak sambung jenjalan lagik arini! maklum ler cotiiiiiiii... hehehehe... babaii!!!

Bahan-bahan

2 ketul croissant (ummi letak 3 ketul dalam loyang 8 inci ni)
1/2 cawan gula
2 sudu besar air
1/2 cawan whip cream (cair) - ummi letak 3/4 cawan
2 sudu besar bourbon (macam Jeni, ganti dgn 1 sudu teh esen vanila)
1/2 cawan susu segar (ummi letak 3/4 cawan)
2 biji telor - dipukul sikit

Cara-cara
  • Panaskan oven ke suhu 175 C.
  • Koyakkan croissant (*ummi potong kecil2) dan masukkan dalam mangkuk pembakar.
  • Masukkan gula dan air ke dalam periuk dan lenggangkan ia untuk mencairkan gula. (Kalu mengikut step Nigella, dia x kacaupun dengan sudu, just lenggang2 je atas api). Letak atas api medium ke high. Jadikan gula hangus.
  • Bila gula telah menjadi caramel, angkat periuk dan masukkan whipping cream, diikut dengan susu dan esen vanila. Pukul dengan whisk dan masukkan telor. (masalah Ummi pun sama dengan Jeni, bila buat camni, gula hangus mengeras dan Ummi pun panaskan jugak atas api semula).
  • Tuangkan campuran ini ke atas croissant tadi. Biarkan ia terendam selama 10 minit.
  • Bakar dalam oven selama 20 minit (ummi set 17 minit je) hingga kuning keemasan. (Hati-hati jangan sampai roti garing lak!)

No comments:

Post a Comment