Bahan-bahan
- 500gm tepung
- 1 biji telur
- 2 sudu margerin
- sedikit garam
- 160ml air
- **6 sudu tepung jagung**
- **6 sudu minyak**
- Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
- Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
- Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
- Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
- Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
- Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.
tambah lg LIDAH BIAWAK. kakakaka! jiya pon tak minat kuih ni tp kalo ngah lapo sedap ja. hahaha! sira ngan gula halus campo skit susu tepong. arghhh!! sedapnyaaa.. lemak2 gitu
ReplyDeleteyuhuu.. dah campai sini kuih titram nie.. dari bangkok ke nihon... bile lak nak sampai kuwait nie... ekekke... nak sebalang... wat kudap2...
ReplyDeleteto jiya..
ReplyDeletelagik lidah apa ko nk ckp?? lidah kucing ke, lembu ke, kerbau ke.. kakakaka... susu tepong?? huhuhuu tk minat la pulak.. heeee xpo la sbb kamu kanak2 riang mmg kene ltk susu! kihkihkihkih
to aymy..
sebalang dh habih! satu balang lagik nk simpan tuk hubby! aymy wat sendrik la yer! hihihihi