Bahan-bahan
Cara-cara - 2biji pisang (bergantung pada saiz)
- 1sb sagu
- 1/2cwn santan(nk guna susu pun boleh)
- 2sb gula perang- hana campur gula putih
- 2sb sweet corn(dlm tin)
- air secukupnyer
- Masak sagu bersama air sehingga kejernihan.
- Masukkan pisang dan biar sehingga lembut.
- Masukkan santan,gula,jagung dan kacau sebati. Masak dgn api perlahan hingga mendidih.*hana ltk daun pandan dan bancuhan tpg gandum utk kuah pekat sedikit.
- Sedia untuk disajikan.
dah lama tak mkn pengat pisang...sira pisang pun...
ReplyDeletere:pi ler tateyama tu...hjg bln nih tutup...tp kena g awal...org ramai gilozzzz....(org jepun nih cam tak ade tempat lain nak pi...tempat kite nak pi,situ gak dia nak pi...)
ok cha! tQ bgtau.. aritu sebenonyer nak g masa golden week! klu tak, tentu kita leh jumpa erk! nih nk plan smula la nih...
ReplyDelete