Bahan-bahan
- kulit popia secukupnya
- Utk Inti
- 1 batang carrot - dihiris halus
- 1 biji sengkuang kecil - hana gune lobak putih
- satu mangkuk kubis yg di racik halus
- taugeh - jika suka (hana x ltk)
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 1-2 sudu makan udang kering - rendam,toskan n blend
- 1 sudu mkn sos tiram
- garam
- perisa@gula sedikit
- Utk Sambal Sira
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 sudu makan bawang merah n putih kisar
- 2 sudu besar sos chili - hana gune sos cili thai jerk!
- sedikit belacan - jika suka
- sedikit air asam jawa@cuka
- gula melaka@gula putih
- garam
- bijan sangai
- Utk Inti - tumis bawang besar hingga naik bau. masukkan udang kering. kacau rata. masukkan sengkuang, carrot, kubis dan taugeh jika suka. perasakan dengan garam dan juga perisa@gula (jika suka). tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi dan goreng hingga kekuningan.
- Utk Sambal Sira - panaskan minyak, tumis bahan2 tadi hingga agak2 pekat dan kering. masukkan popia yg dh digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan. siap utk dhidang!
tak pernah buat lagi ni...
ReplyDeletekat adeliade sekarang masa paling sesuai ganti puasa...
nih suzi kan? skrg kat jepong kurang sesuai klu nk ganti pose time gini.. sbb siang panjang. nih pon sbb silap ari.. ingtkan nk amik sunat kamis.. ghupernyer 'sunat rabu'! muahahahaa
ReplyDeletekak..nak tanya..kalu kulit popia kita letak dlm freg dia keras kan.. so how nk lembutkan dia balik utk bolehkan kita guna smula?? kulit popia kat dalam freg zaza nih dah mengejang tau!..sayang plak nk buang..
ReplyDeletesalam mamaHanin.. ok camni, p basahkan towel@kain. perah yer airnya. cuma nak towel@kain tuh basah jerk.. then letak atas kulit popia yg dh kejong tuh! biarkan seketika sehingga kulit popia tadi lembut dah bleh dtarik satu persatu. arap jelas yer... tk phm leh tnya lagik! tQ.
ReplyDeleteok..kira kain lembap lah nih ek..lama tak proses nk release balik kekejongan tuh?? kalu lama kena wat siang2 la..kalu projek tu nk wat ptg, pagii tu kena proses dah laa..
ReplyDeletehaa yer btol kain lembab.. tk lama.. lam setengah jam ok dah.. asal yg atas dh nmpk lembut nnti yg bwh2 tuh ok dah. kain lembab tuh bior jerk letak atas tu..
ReplyDeleteCari posting ni sbb saya punya kulit popia pun dah keras dalam fridge. Thanks for sharing mamaHanim
ReplyDeletemacam sedap je..
ReplyDelete