Tuesday, May 26, 2009

Yong Tau Fu

ntah dh bape kali wat nih pon aku tk tau! ngeh ngeh ngeh... bila tgk org lain buat, teghase nk buat jugak! lagipon penyediaan bahan2 teramat la senang.... k la layan menu nih yer! kopipes lagik dr my.resepi. utk menghilangkan rasa pedas lada, biarkan kuah masak agak lama ngan api kecil sehingga pekat. buang hampas2 lada dengan menggunakan penapis. seimbangkan rasa manis dan juga pedas yer!

Bahan-bahan
  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau kurozato
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto - optional
Cara-cara
  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng (hana tmbh kacang tumbuk) dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
  7. Untuk bhn2 aksesori : Rebus dengan kiub pati ikan bilis atau kiub pati ayam.

4 comments:

  1. ehemm!! nak skitt! tukar ngan laici sebijik. akekekekkekeke

    ReplyDelete
  2. hmmm...lain sikit dr yong tau fu yg biasa akak makan. mesti lebih sedap!

    ReplyDelete
  3. kat cini pon ada yong taufu tp tak brape :(..wat snirik ni mesti lagi sedap senang jugek tgk bhn2 kuahnyer tu :)

    ReplyDelete
  4. to jiya..
    bg sebijik plak tuhh!!! hampeh! huh!

    to k.ain..
    yg akak mkn mcmana erk? bg kami kira ok la kuah nih.. sedap kat tekak kami! :)

    to mummyseri..
    kita pon klu bli kat pasor2 tuh kan, kenkadang ok kuah dier, kenkadang huh tk besh langsung! huhuhuuu...

    ReplyDelete