Bahan-bahan
- 10 tangkai cili kering
- gula melaka atau kurozato
- bijan goreng
- gula(kalau kurang manis)
- 1 s.k garam
- 3 cm belacan
- 300 ml air
- 1 sudu besar minyak
- 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
- sedikit ajinomoto - optional
- Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
- setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
- panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
- setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
- masukkan bijan goreng (hana tmbh kacang tumbuk) dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.
- Untuk bhn2 aksesori : Rebus dengan kiub pati ikan bilis atau kiub pati ayam.
ehemm!! nak skitt! tukar ngan laici sebijik. akekekekkekeke
ReplyDeletehmmm...lain sikit dr yong tau fu yg biasa akak makan. mesti lebih sedap!
ReplyDeletekat cini pon ada yong taufu tp tak brape :(..wat snirik ni mesti lagi sedap senang jugek tgk bhn2 kuahnyer tu :)
ReplyDeleteto jiya..
ReplyDeletebg sebijik plak tuhh!!! hampeh! huh!
to k.ain..
yg akak mkn mcmana erk? bg kami kira ok la kuah nih.. sedap kat tekak kami! :)
to mummyseri..
kita pon klu bli kat pasor2 tuh kan, kenkadang ok kuah dier, kenkadang huh tk besh langsung! huhuhuuu...