Bahan-bahan
Bahan A
- 3 biji terung - potong serong
- minyak zaitun
- black pepper
- garam
- 1/2 biji bawang besar - potong dadu
- 1/2 inci halia - cincang
- 1 sudu besar syouyu - bleh ganti kicap
- 3 sudu besar sos tiram
- air sedikit
- lada capsicum merah dan kuning - potong dadu
- daun bawang - hiris
- sedikit black pepper
- gula sedikit
- lemon@limau nipis - optional
- Gaul semua bhn A. Grill terung sehingga masak. ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis bwg dan juga halia hingga naik bau.
- Masukkan syouyu, sos tiram, sedikit gula, blackpepper dan kacau sebati.Masukkan air sedikit sahaja.
- Masukkan lada capsicum. gaul. jika kurang masin masukkan garam. tp bagi hana tk perlu sbb dh cukup masin.
- Curahkan ke atas terung grill tadi. dan taburkan daun bawang. perahkan lemon jika suka.
- Sedia utk dihidang.
Selamat pagi (waktu m'sia)...
ReplyDeleteAkak, kalau grill kan, besanya renjis² kan minyak siket tak or main bum cam gitu jeeee....
Cam menarik jee resipi ni...
slamat tengahari waktu jepong! hihihi... haah! bleh ajer... kiter buat dier kan! nk mudah dan cepat ko tiru jerk lah style akak tuh! sempoii janji masak! hahahaha
ReplyDeletetertarikngn warna merah n ijo tu.. hihik warna kegemaran tu..so nmpk nyer kena try ni..
ReplyDeletecantiknya warna.. orang yg tak suka terung pun akan teruja nak memakannya percayalaaa
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeleteSelamat petang, (agaknya dah dkat malam kat Jepun ya?)
maceh,maceh. dah siap terhidang. macam tau je,kat mesia wktu thgahri. tgah lapar ni, heheh.
Oh, bole grill kat kuali ya? senang, camtu. wane-wani terung grill ni. menarik hati nak cuit2,kihkih.
tengok gambar pun dh rasa terliur dahhh!!!!
ReplyDelete