Bahan-bahan
- 4 keping tahu biasa
- 1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
- 100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap - aku ngan mat tk celur
- 1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang
- 4 ulas bawang putih*
- 5 - 6 biji cili padi*
- 200 g kacang tanah*
- 3 - 4 camca besar gula melaka*
- 3 camca besar kicap pekat*
- 1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa*
- Sedikit air*(*bahan sos kacang)
- Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
- Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
- Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 9 bahagian (bergantung pada saiz tauhu masing2), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera...Makan macam tu pun sedap!!!!!
Bagus punya mak mertua ni... anak kecik lagi, dah readykan menu untuk menantu memasak! Hai nasiblah saper yang jadi menantu Hana ni... tak de sebab nak kata, saya tak reti masak! Hahaha...
ReplyDeletehahahahaaa... agaknyer org takut nak berbesan ngan kiter sbb dh kompom syaratnyer nak kene pandai masak! muahahahahaa.. nasib la yerk! kikiki
ReplyDelete:) kite dtg bawa cepeh je ni..tamo pinggan beso sbb nak mentong aje..nak makan tahu ngan mi udong skali yek..
ReplyDeletesalam hana...
ReplyDeleteaku lambat masak ari ni, jadi aku dtg makan rumak koo je lah ek, siap2 kan table setting lawa2 yeaaa...jgn lupa pinggan nak noritake, gelas kristal...hahaha, hana terus jongket kening ala2 ziana zain gitu..amponnn!!!
*tenung tauhu tu
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeletewaduh, dah ada cita2 nak dpt menantu pandai masak tuh. hihi.
betul jugak tu. dari asyik tauhu sumbat, versi ni nampak kelainan. nak kena try jugak nih..:)
salam hana...kak ima tak pandai nak makan tauhu ni...huhuhu, sedap ker??..
ReplyDeleteto mummyseri..
ReplyDeletecepeh tuh apa ar?? bahse apa? aku bahse lain tak tau.. bahse jawa jerk aku tau! kikikiki
to matgebu..
*angkat kening cam ziana sambil jenggilkan mata! mulut cam ziana jugak yer.. 'amboi amboiiiii.. ko hingat nih otel spoloh bintang ker?? umah aku nih tahap pondok atas pokok jerk mat oiiiiii!` muekekekeke...
to jiya..
aik??! takkan tenung jerk! jolok mata tuh kang! muahahaha
to nurindah..
salam nur.. hahahaha statement itew tidak ada kene mengena dengan yg idop mahu pong yg mati! boley gtu? hihihi
to k.ima..
salam k.ima.. laaa akak tk gheti mkn tauhu ghupernyer! sedap kak! lebih2 lg tauhu jepong.. kompom akak jd suka! hihihi
Kak Hana,
ReplyDeleteArwah nenek saya selalu buat bende ni dulu. Tapi saya tak tahu plak name die tauhu goreng singapura. Kitorang panggil rojak. Bende ni memg favourite saya! kala makan sampai tak hengat dunia!!
to aca..
ReplyDeleteoowhh panggey rojak er! abih klu rojak yg biasa2 tuh panggey apa pulak erk? tk igt dunia takpe, asalkan igt akhirat! hihihihi
Cantekknya tauhu ni...Nampak halusss jeeee strukturnya...
ReplyDeletesedapnyaaa.ni fav akak laki bini ni!
ReplyDeletesalam hana,tauhu + udon = tgh lapar sgt3x ni!
ReplyDeleteto sue@nenie..
ReplyDeletemmg pong sue! tauhu jepong cantik2 dan dh tentu rasanya tersangat la sodapp!
to k.ain..
kiter pong laki bini jugakk! hihi
to deliah..
salam del.. wokey! tunggu 20min aaa! yg nih udah entek! hehe