Thursday, February 11, 2010

Tiramisu

nih la kek yg aku watkan utk besday danish arini.. utk adunan nih aku bahagikan 2 sbb nak buat kek otomen yg kecik tuh! ala kek bodo2 jerk.. hihi.. acuan tuh hubby bli masa g yokohama tk lama sblm nih... sori ar! sbb dah lama tk main cream2 neh jd kekok plak nk tepek2 kat kek tuh! apatah lagik ade askar kenit duk perati kat sbelah! mmg tak leh nk fokus! janji ado kek utk anakanda tkpolah nak yoo! hihihi.... utk sponge cake aku menggunakan resepi dr sweet4ever. sblm2 nih klu wat kek sponge mmg gune resepi nih. dan utk cream cheese utk tiramisu tuh gune resepi kak.umi-e! tima kasih byk kak! dah penah buat sebelom nih... tgk sini.Resepi Sponge Cake
Bahan-bahan
  • 150g tepong super fine
  • 150g gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80ml air
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh serbuk penaik
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan air.pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
kek nih utk k.jun cayangg! epi besdayyy!

Resepi Tiramisu

Bahan-bahan
  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek- hana gune sponge kek di atas
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Potong kek pada 2 bahagian.
  5. Tuang@renjis2kan bancuhan nescafe ke atas kek sehingga kek agak lembab.
  6. Then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
  7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

9 comments:

  1. meleleh2 air liur akak tunggu tp x dpt gak rasa kek tu...dok tgk jek, aiyaaaaa. mcm dapat rasa jek sedap n sejuk je br kuar dr esbok..hahahha. x p la...nnti wiken p cr kat kedai jek la..wat sendiri x sedap, ngeh3.
    trimakasih ina..mwah3

    ReplyDelete
  2. kak Hana ni memang rajin..tabik spring kat kak Hana..even ada baby pon still sempat buat semua ni..

    ReplyDelete
  3. happy birthday danish...semoga Allah merahmatimu...

    ReplyDelete
  4. betul kata Ann....hana meeemmmang rajin!!! akak pun nak tabik spring gak!!! toink..toinkk..toinkkk!!!!!

    ReplyDelete
  5. happy birthday danish...moga menjadi anak kebanggaan ibu dan ayah...

    yum..yum..sedapnya kek birthday danish tu!!!

    ReplyDelete
  6. to k.jun...
    ele k.jun tuh! ngada taww! mana ader k.jun wat tak syedap! semua sedap2 per! sib baik amik kek tuh! tk jd nk majuk! kekeke... epi besday k.jun cayang! mwah10x! hehe

    to love2cook..
    kongsi ngan k.jun! aci tak?? hihihi

    to ann..
    alhamdulillah masih dberi kesempatan wpon ade askar duk roger2 tuh! hihihihi

    to norain..
    aminnn.. mudah2an... tima kasih auntie! :)

    to k.ain..
    melantun sampai ke bulan bintang ni hah kak! camne nak pulang spring neh??? kekekek

    to k.ima..
    tima kasih auntie ima! aminnn... meh la mkn kek mama danish buat! sedap taww! hihihi

    ReplyDelete
  7. Owhh...so gorgeous..bertuahnyer anak2 dpt mak pandai masak mcm nie..huuuu

    ReplyDelete