RESEPI NASI DAGANG
Bahan-bahan
- 800 g beras siam*
- 200 g beras pulut*(*disatukan, gaul rata, cuci dan rendam 4 jam)
- 1200 ml santan
- 1 camca teh garam
- 1/2 camca teh gula
- 10 biji bawang merah, hiris
- 2 cm halia, hiris halus
- 1 camca besar halba
- Siapkan kukusan, alas dasar kukus dengan daun pisang@aluminium foil, bocor2 kan. Beras ditoskan dan masuk dalam kukusan dan kukus 20 minit. Sementara itu, satukan santan dengan garam dan gula, kacau rata2. Keluarkan beras dari kukusan tadi dan masukkan dalam bekas besar. Gaul dengan bawang merah hiris, halia hiris, halba dan juga santan tadi (tuang sikit2 hingga habis). Gaul rata2 kemudian masukkan balik dalam kukusan, lubang2kan sikit nasi tadi dan sambung mengukus selamat 45 - 50 minit atau hingga nasi masak. Gemburkan nasi dan boleh dihidangkan bersama gulai dan acar tadi..
Bahan-bahan
- 40g rempah gulai nasi dagang puteri ayu
- 600g ikan tongkol - hana gune ikan saba
- 1 biji santan kelapa
- 8 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 asam keping
- cili padi
- belimbing buluh - xde
- garam, gula secukup rasa
- kerisik dan halia - nih hana tambah
- Kisar bawang merah dan bawang putih.
- Masukkan rempah nasi dagang ke dalamnyer dan gaul rata.
- Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan2 yg digaul tadi.
- Masak sehingga mendidih, kemudian masukkan asam keping, belimbing buluh, cili padi, ikan, garam dan gula secukup rasa.
- Kecilkan api dan masak hingga pecah minyak.
- Sedia utk dihidang.
wow weee...nak jugakkk...ishh tabik lahh, rajin gilaa masak, nasib baik tak gila...hahahaaha
ReplyDeleteSalam kak!
ReplyDeletewowww weeee mabeles! hanya yg handal sahaja buleh ber'daGanG' :)
to matgebu..
ReplyDeletesalam mat... woii! ader ker ko doakan aku gler! selisih malaikat 44!! alaahh bujang trang tang tang cam ko lagik ler rajen! aku nak tabik tahap apa pong aku tak tau! hahaha
to maryam..
salam yam... ala ko pong handal gak per! lum cube lum tau yam! meh aku tgk sket tgn ko... kekekeke
i like this so muchhhhhhhhhhh
ReplyDelete