Bahan-bahan
- 10 biji bendi - celur
- 150g daging cincang
- 1/4 biji bawang besar - cincang
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1/2 inci halia - parut
- 1 biji cili merah - cincang
- 1 sudu besar sos tiram
- 1sk kicap cair
- sedikit blackpepper dan gula(jika suka)
- sedikit minyak
- garam - jika perlu
- Tumis bawang besar dan juga bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan daging dan juga halia. Masak hingga bertukar warna.
- Masukkan sos tiram, kicap cair, dan cili merah. Kacau sebati.
- Akhir skali masukkan blackpepper, sedikit gula jika suka dan garam jika perlu. Masak hingga air daging agak kering.
- Curahkan ke atas bendi yang telah dicelur tadi. Taburkan dengan bawang putih goreng. Siap dihidang dengan nasi hangat.
melantak sorang je la semua bendi ni kan?sah tersandar kekenyangan..kikikiki..
ReplyDeleteakak suka bangat dgn bendi ni na,buat asam rebus,goreng ikan ada sambal tempoyak..mak mentuo lalu buat2 tak nampak..hahaha..sedap kan..kan..
ReplyDeleteskang sejuk ek kat sana?
suke mkn bendi..colek sambal belacan..nasi putih panas2 pon jadik..hihi
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletekikiki..ko cam tau2 jerk kan! menu nih akan sampai ke dinner karang.. klu ada hubby pong dier tak gheti mkn bendi..makan daging tuh dier tau! hahaha
to k.anyzm..
kali nih sajer ubah selera kak.. selalu tuh asik sambal belacan ngan tempoyak jerk.. haah sejuk dah kat sini.. nak musim luruh..
to pia..
try menu nih plak pia.. menu masakan jepun nih.. lg satu akak suker mkn ngan poach egg bendi tuh pehtu tuang syouyo. gaul ngan nasi. perghh! sodapppp!
Salam Dik Hana....jangan tamak....mai kita share sama-sama! Dak Hamzah tak tau makan tak apa...Akak tahu...mai nak makan share dia!
ReplyDeleteto kak.watier..
ReplyDeletesalam kak watie... hahaha..meh meh.. sebenarnya klu ade kawan makan lagi syok..sbb kompom kite kurang makan.. yer la sbb kak.watie dh amik separuh..kekeke..
kak hana....dirimu slalu jek menggoda diriku dgn menu mu itewww...
ReplyDeletewah bendi tu saiz hidangan sorang ke dua orang tu wakaka..kalau aku sorang je aku belasah..ha ha ha
ReplyDeleteeh samela moto kita makceekkkk...makan tok idop(yeke???)bukn idop tok makan ke,wakakkakkaka.... smlm mie buat sayur bendi,arini makceekkkk pulak..tp kite xdela seganas ni,main celur je.. ganaz tol owg jepong!!! bendi leh mkn dgn daging cincang..bakla sepinggan...
ReplyDeletewah!bizi bebeno sorang ni memasak... stok bendi ada, dging pun ada, stok rajin jek takde...boleh gitu?..wakakakaka...
ReplyDeleteSalam hana..
ReplyDeleteCuri tulang jap nie... mari jalan2 kat jepon.. kat Tganu pon mendung dan ujan juge.. hihihi.. lapor nyer lah.. lambat tul.. nak balik lunch..
dik terliurnya tgk bendimu duk posing tu mlm tadi baru buang bendi sebab dah menopous ,asyik terlupa je nak masak hehehe
ReplyDeleteni boleh mabuk bendi ni..he..he..tak pernah lagi masak bendi macam ni, nanti nak try juga laa...
ReplyDeleteErmmm...cam best jer...makan dgn bubur nasi sedap nih...
ReplyDeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteAlahai...kecur liur nengoknya...menarik resepi nie.Selalu makan cicah ngn sambal belacan air asam jek :D