Bahan-bahan
- Kulit popia
- Nestum kisar
- Gula halus @ aising
- Susu tepung sedikit
- Gulung kulit popia. (Untuk mudah gulung, gunakan chopstick@lidi sate yg panjang). Lekatkan bahagian hujung dengan air (bleh juga lekatkan dengan bancuhan tepung gandum+air atau telur).Kemudian gunting menyerong.
- Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan. Angkat, toskan dan sejukkan.
- Campurkan nestum, gula dan susutepung. Gaul rata. Masukkan popia. Gaul semua.
- Simpan dalam bekas kedap udara.
Salam..
ReplyDeletekak sebungkus brape yen?
nak order utk raya haji..hihi
hr tu ada wat ni utk raya hehe...sng je kan..
ReplyDeletehana, poskan akak sekilo tuk kudap-kudap......hihihi
ReplyDeleteakak dah beli semua bahan hari tu hana,konon2 nak wat utk raya,ermmm..sudahnya sampai ke hari ni dok ada lagi dlm kabinet tu..
ReplyDeletepsst..mahalnya tambang nak ke rumah hana..bas ada tak??kekekekke
Kak!..bak sebalang kak..sue punya dah habis la..Tapi sue tak buat la..beli ja..ekekekkee...
ReplyDeleteTaw xper,membuat nya kemain lagik
ReplyDeletetime ngap,krup krap aikk,dah licin??
:D
jauh jauh mai, takkan hidang kan lempeng je tuk kami kak hana? kurang2 kambing bakor ke...arnab bako ke...nk packing jap, kang kena tiggal ngan kpal terbang ke jepon
ReplyDeleteto fara..
ReplyDeletesalam..sebungkus seribu yen makcik! wakakakakakaa
to shima..
haah senang. tp cepat beno abesnyer. hahaha
to azian..
alamak kak.yan... buat pong tak sampai setengah kilo. hikhikhik.. taun depan la kite watkan utk kakyan. kikiki
to kak.anymz..
hahaha..jgn jd tukun kulit popia tuh sudah la kak.. kekeke.. bas?? ade... nanti doremon antokan bas tuh. tambang penuh tau! takde tambang separuh.. kekeke
to ibh...
cis! ngelat ko! g buatt.. jgn bli ajer! nanti mak aku marahh.. *erkk apa kene mengena nih?? hahaha
to pia..
hahahaha... tuh ar pia.. dah ler si budak bolat tuh sokmo nyibuk! cam wat ta*k gigi jerk.. haha
to izah..
hahahaha.. lempeng klu kat sini kira high class per! susah nak dapat woooo... wakakakaka... eh! jgn luper petai aku.. hahahahaa
kak hanna, kulit popia tu gulung gitu je ye? tak payah bagi lekat eh? kalau nak kena lekat, kena lekat pakai air ke? hahaha.. ampun, saye budak baru belajo. :p
ReplyDeleteBetul3! Nak gulungnye lama sgt...nak makan, habis in minutes! hehehe...
ReplyDeleteLove selalu buat popia manis je. Letak icing sugar lebih2.
But lately ternampak popia pedas yang Mas buat...Uishhhhh dari hari tu asyik buat tu je, nak ambik gambar pun takleh coz cepat habis...takleh tunggu nak makan. Akak pernah try ker?
Nak kena gi gulung popiah lagi, Rishie dah order letak gula..haishhh...;)
Blm pernah try ngan nestum..nestum bo liao! kikiki...
to mrs rahman..
ReplyDeleteopsss sori sorii... lupa nak tulis bab lekatkan tuh. nanti akak edit balik yer. tenkiu bertanya...
to love2cook..
haaaa tuh ar pasal! kan kan kan.. akak gulung nih pong si darwish kacau! huh! tak aman haku..
yep! pernah tengok tp akak tak pernah buat.. nnti2 la klu rajen akak sira pulak. klu pedas2 nih budak2 takleh makan.. nih pong pas gaul akak tapis buang gula lebih2 tuh.. sbb tak mo manis sangat.. heee...
Ting Tong Ting Tong....Assalamualaikum tuan rumah...tetamu datang ni...tak nak lempeng...nak popia nestum juga...jangan lupa nescafe sekali...he..he..
ReplyDeleteadui sedapnye kak hana....hehe
ReplyDeleteade resepi popia sambal x kak?
arek yasinan yo nduk? kak rose yasinan dewe ai iki bengi selalu boco dino jemuah ai... boleh gitu?... kak rose penah buat popia tu tp salut gula jer... len kali leh try cam hana buat nih!
ReplyDeleteBetultu kak.. kalau setakat potong2 goreng n golek2 kat nestumtu ok lagi tang gulung tu yang bercita he he he...t erma entry gaya gulung yang lagi cepat kejer yer he he he
ReplyDeletehi hana, saya pun dah jumpa resipi popia ni. dah beli bhn2 tapi masih belum sempat buat. nak lebih rasa, gaul/campur dengan horlick pun boley. Slmt memasak.
ReplyDeleteSalam Kak Hana,
ReplyDeleteMasa raya dulu mak saya ade gak buat macam ni. Tapi dia tak gulung. Lipat kulit popia tu and lepas tu potong. Jadi macam 4 segi kecil-kecil. Cara sebenar saya tak tahu sangat sebb sibuk kejar anak-anak. Tapi guna nestum+susu tepung + icing sugar gak untuk salut.Bila dah siap saya dan anak-anak yang tukang kaki habiskan. Sdap dan rangup :)
Wah main jemput online je ek...kitorang nak datang...jangan lupe gulung lagi popia tu. siap2 dalam balang mudah kitorank nak buat balik.kehkehkeh :)
ReplyDeleteIjan
salam lama mamatok tak ketok pintu cucukuss
ReplyDeletemamatok pun dah buat popiah ni..ikut resepi mas.. mmg susah nak gulung..berjam2..memula guna copstik juga.. last guna jari jerrr lipat sikit then gulung..lagi cepat..tapi byk kena sabaqqq huhuhuuu..
hi hana....kalu nak sedap lagi, tambah horlick + nestum + gula....cedap...ari tu raya ayu buat..abis kejap jer...suka nengok...hana potong popia tu nipis2....
ReplyDeletesalam hana..memang nak buat..tapi virus m banyak sangat..
ReplyDeletesalam hana..ni ko tgh bt popiah gulong tuh ker...patutlah x nampak2 ko bersiaran...meh aku ajar 1 trick..lenkali ko x yah gulong2 popiah tu...siat2 jer campak lam koli...pas tu gaul jer dlm mixture nestum tuh..x mkn berjam2 pon...sonang kan...sama cepat ngan masa mkn.....amacam ok tak idea aku....jgn marah bu' hana..aku pnt ni lagi mau suruh tolong gulong2 itu popiah...ko bt aku tolong mkn..wakakaka :D
ReplyDeletechun baru try buat las raya. dah beli sebungkus 16 hengget tapi tak menarik pon rasanya. las2 ada kawan bagi tips camne nak buat.
ReplyDeleteapa lagi. gulung sakan ler. maka dengan rasminya this raya haji, chun pulak juai menda alah ni. kekekekeh
salam kak hana...
ReplyDeletememang sedapla popia nestum ni... Dah buat dah!
mengenyangkan jugak! hehe