Saturday, February 19, 2011

Agar-agar Santan Pandan


nih antara pencuci mulut @ dessert yang aku bawak untuk jamuan malam tadi.... dah abies selamat dah pong kat perut2 diorg.. hihi.... sama macam resepi Agar-agar Santan Gula Merah sebelum nih... cuma tukar perisa and kaler jer...... di bawah nih aku bagi dua resepi yang menggunakan serbuk agar2 dan agar2 strip untuk rujukan akan datang...

RESEPI AGAR-AGAR SANTAN PANDAN
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 10g serbuk agar-agar
  • 1 cawan gula
  • 1100 ml air
  • 170ml air campur 1 paket santan serbuk - hana guna santan pekat
  • 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
  • secubit garam
  • 1 helai daun pandan
Cara-cara
  • Masak air dengan gula dan daun pandan hingga gula larut.
  • Masukkan serbuk agar-agar dan kacau lagi hingga mendidih.
  • Kecilkan api.Tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga adunan santan timbul dan berbintil2.
  • Tuang kedalam loyang atau acuan.
  • Sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengeras baru potong.
RESEPI AGAR-AGAR SANTAN
source : kak.ummi@homesweethome

Bahan-bahan
  • 25 gm agar-agar tali (dalam paket)
  • 1150 ml air 
  • 2 paket santan serbuk + 750 ml air (dibancuh jadi santan pekat)
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 biji kuning telor
  • 2 helai daun pandan (disimpul)/perisa pandan
  • beberapa titis pewarna hijau
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
  • Basuh agar-agar dan jerangkan bersama air hingga mendidih.
  • Pastikan agar-agar benar-benar larut, masukkan gula, daun pandan dan pewarna hijau. Sederhanakan api dan masak lagi hingga gula larut.
  • Sementara itu kacau santan, garam dan telor hingga sebati. Tuangkan ke dalam periuk.Kacau selalu santan dengan api sederhana hingga nampak santan berbintil-bintil (naik jadi lumut gitu).
  • Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
  • Sejukkan sebentar di luar barulah dimasukkan ke dalam peti sejuk.

40 comments:

  1. walaaa..enakk ee lengkong kaye..
    wes sui orak gawe iki..
    terasa kat tekak ku..n baunya harum pandan + santan tu..mngancam jiwa

    ReplyDelete
  2. hah?majlis apa kak?ketinggalan zaman nih..eheh. pastu makan x ajak diriku ini pun..
    cun seyy agar2 tuh kak..kalo dapat 2 ketul ke sarawak nih lagi cun!!
    meh2,tuka ngan katak goreng nak?kakaka..adeh laa <-org diet dah x berapa betul bila tgk makanan

    ReplyDelete
  3. salam. lama betul x makan agar2 cam ni...sdp dpt mkn sejuk2 terasa di tekak...last mkn pun pada bln posa kemarin...

    ReplyDelete
  4. sedapnya! sejak sejuk beku ni malas lak nk buat agar-agar ni..tapi nk mkn rajin jer...hehe lawa tu kak...warna pun cun jer...kalau nieza yg buat belum tentu nk cun mcm ni..hehe

    ReplyDelete
  5. eh eh kita suka agar agar santan ni tapikan tapikan kita buat slalu tk menjadi..sudahnya kita dah majuk takmo buat lagi dah :D

    ReplyDelete
  6. wahhhh..lama dah mas tak buat agar2 ni...
    sedappnya..dah abiss yer kak...
    tengok jer la gambar agar2 yang cantik ni sambil telan air liur..wakakaka....

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...
    Ni mmg my favourite. Tapi buatnya tak gheti langsung. Never mind i'll try this recipe. Hopefully pasni boleh jadi terer macam tok guru semua. Ambik resepi yea. bye.....

    ReplyDelete
  8. Suka sangat bace entry dalam blog ne..Sebab...ganbar dia menyelerakan..huhu.. Nak try,...!!

    ReplyDelete
  9. Bedahh..agar2 ni makcik doyah jiran mak aku terer buatt dan aku pun terer makannnn...

    ReplyDelete
  10. benda ni kalau kat umah tak laku...tumpang tengok jer la..tapi cantik caler hijau tu...

    ReplyDelete
  11. Kak hana bagi aura sikit aku nak try agar2 nehh.. Dah lama ngidam.. Telur tu ada trasa tak? Bau tak?

    ReplyDelete
  12. sedapnyer nmpk agar2 ni.. hang ni rajin betol noo.. agak2 kalu balik mesia nnti rajin jugak dak?.. ekeke..

    ReplyDelete
  13. ini agar2 yg nyamfah nak buat..tak menjadi je..tapi akak belum try lagi lepas hana ajar camne nak dpt tekstur telur yg cantek molek..dlm sehari dua ni mesti cuba gak..puuh..puhh..ku tiup aura rajin dari jepun ke bumi n9 nih.huhu
    eh!attend majlis babai2 ke tu hana?..

    ReplyDelete
  14. Salam Hana..
    Pe khabo anak cucu kat jepon.. smoga semua nyer sihat2.. singgah jap petang2 kat sini.. ada pulak agar2 santan... terasa nyaman nyer kat tekak nie... cumel2 lak tu... darwish.. darwish... makan ngan nenek yer..

    ReplyDelete
  15. Salam, macam tahu-tahu aje saya tengah cari resipi ni, memang tengah terasa sangat-sangat nak makan agar-agar ni. Baru talipon adik tanya resipi. Thanks esok boleh buat.

    ReplyDelete
  16. Salam,

    Puan hana, saya hari ni terbayang agar2 ni . halalkan resepi ni yer saya cedok..::)) tqvm

    ReplyDelete
  17. salam hana - sedap nya agar2 tu....dah la sekarang musim teramat panas......apa pun ada award utk hana sudi2 kan ya. Terima kasih.

    ReplyDelete
  18. uhuhuu... suke gamba2 makanan kat belog neh....

    ReplyDelete
  19. salam meq hana...
    sejuk tekak tu kalau makan agar2 ni kan!! buatkan i seloyang! hehhe

    ReplyDelete
  20. chun selalu failed buat agar2 nih. nanti nak try lagi la. mintak izin siap2 nak kopipes nih :)

    ReplyDelete
  21. Best nih agar2 santan ni.teringat zaman muda2 masa baru belajar wat agar2 nie, tiap2 minggu buat. Naik muak adik yg jadi tukang makan. hehheeh

    Ijan

    ReplyDelete
  22. Agar agar gudil.. dah lama benar tak buat benda ni.. bila tengok gambo macam boleh terasa kat anak tekak hahaha.. sejuk gitew..

    Tu chiffon mu byk cantik lohh.. well done babe!

    ReplyDelete
  23. wahhhhh ko wat agar2 ek..aku pong wat jello sebab dia versi pemalas..selagi aku tak wat jello, selagik tu aku kena dengar radio on tak berenti dari peminat kat umah aku nih...ok bye2..nak pi pasar..nanti udang abis & ketam lari...susahh arrr..

    ReplyDelete
  24. lengkong.....wa suke la hana.....aish...kak yat wat jello...hang pun.......err....nak kene godak pantry gak la lepas ni......yang tak kosenye, pakai can coconut milk nih......aishhhh!!! Adeh!

    ReplyDelete
  25. salam.. sedap sungguh nmpk nyer agar2 akak... musti di cube nih... hahahhaa...

    ReplyDelete
  26. salam kak hana....sy da cube buat tapi cair je...die taknak mengeras....sedih je.....de pape tips tak kak hana....

    ReplyDelete
  27. salam fadila....
    akak rasa samada terlebih air atau terkurang serbuk agar2... dan pastikan serbuk agar2 yg betol bukan jelly powder... try check blk sukatan tuh before buat lenkali... serbuk agar2 jgn terkurang klu 1g ok lg... dan sukatan cecair yg diberi mencukupi..jgn terlebih yer.. biler terlebey byk tuh yg jd cair... pada akak agar2 nih sedang elok kejadiannya dan dah ramai yg mencuba resepi nih... nnti try lg yer.. biasanya 2-3jam agar2 nih dah mengeras... ppon tima kasih sudi mencuba....

    ReplyDelete
  28. Mekasih bagi tips, ila memang akan cube sampai menjadi....
    nak tanya ar kak hana, kalo direction serbuk agar2 tu guna 1000ml air,kire kalo resepi yg guna santan kiter kena amik kira sekali ke kak...cthnye santan 170ml+830ml(air)=1000ml...

    ReplyDelete
  29. yep! santan termasuk bahan cecair. cecair yang menentukan samada agar2 akan lembut atau keras... gud luck ye..

    ReplyDelete
  30. salam...kak hana, kenape x jadi 2 layers yer?? hehe ^^'

    ReplyDelete
  31. mmmm...sedap, sye amik resepi ni tuk buka posa ari ni ..

    thanks Hana :)

    lawat la ke blog sayer
    http://apambaleks.blogspot.com/

    ReplyDelete
  32. Salam kak,sy nak tanye akak kuantiti air yang akak guna " 1150 ml air utk 2 paket santan serbuk pastu tambah lgi 750 ml air di bancuh jadi santan pekat " jadi kesemua air tok santan adalah 1900 ml ke kak?

    Jadi berapa kuantiti air yg kita nk didihkan bersama2 agar2 ye kak? sy kurang phm la... dah buat tak tak menjadi santan bercampur semua

    ReplyDelete
  33. oh ye kak,lagi satu akak buat agar2 serbuk nipun ml air tok masak dgn gula dan daun pandan akak guna 1100 ml air ke ?

    ReplyDelete
  34. wlam.. refer kpd resepi nombor satu, air yg dididihkan dgn gula hanya 1100 shj. 170ml (air lain) dikacau dgn santan serbuk

    resepi dua, 1150 air didihkan dgn gula. tambah 750ml air lain kacau dgn santan serbuk. jumlah kuantiti air dlm resepi 1900ml.

    bercampur tuh sbb tak cukup mendidih. kene tunggu didih menggelegak (agar2 dan gula tadi), kemudian kecikkan api baru tuang santan/telur. tunggu kejap didih lg br matikan api. ms tuh jgn guna api besar.

    ReplyDelete
  35. waa..teringin nak buat..mohon copy yea akak =)

    ReplyDelete
  36. Kenapa agar2 saya buat tidak menjadi 2 layer (berpisah) ?

    ReplyDelete
  37. serbuk santan tu yg brape gm punye ye?try buat tp xde layer..camne ek??

    ReplyDelete
  38. dh cuba buat tadi, sedap cuma dia xjd 2 layer, bercampur terus, mgkin sbb tuang bekas tu, tuang bekas ni..huhu, next time will try again=), tanks for recipe
    http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

    ReplyDelete