Assalamualaikum dan selamat sejahtera...... cuti skola bermula lagi... maka akan bermula la rutin 'babysitter' sepenuh masa... menu nih dah lama terperap dlm folder sejak berbolan yang lalu.... disebabkan banyak sgt kerejer dan kerejer dan kerejer maka tak menyempat lah nak membuat tayangan amal kat sini... tambah pulak dgn ke'lembab'un tenet kat umah ni..haru betui laa... arini baru la berkesempatan... nih pon curik2 masa gak nak layan kerenah anak2.... ppon resepi yg sgt sgt sedap! menu yg agak pemes di restoran2... cumanya kalau menggunakan heavy cream @ fresh cream mungkin lg sedap dan bertambah la segala lomak2.. tima kasih pd sudi kongsikan resepinyer... leh buat lg dan lagi... mudah dan sedap!
RESEPI CREAMY BUTTER CHICKEN
sumber : Selera dapur Kita
Bahan-bahan
Bahan untuk perap
- 250g ayam boneless
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil serbuk kari ayam
- 1 sudu besar tepung - hana guna tpg jagung
- 1 biji telur
- 2 sudu besar mentega
- 2 biji cili padi - jika mahu pedas lebihkan
- 1-2 tangkai daun kari segar
- 1/4 cawan heavy cream - hana guna susu cair
- 1/4 cawan air suam
- 1 sudu besar gula - hana ltk 1/2sk je
- secubit pati ayam
- secubit garam & lada sulah secukup rasa
- Perap ayam minima 1 jam. Goreng ayam hingga masak. Ketepikan.
- Panaskan kuali, cairkan mentega.
- Tumis cili padi dan daun kari hingga naik bau
- Tuangkan cream dan air / susu cair dan diikuti bahan-bahan lain
- Masak hingga kuah agak memekat dan sesuaikan rasa.
- Tuang atas ayam goreng tadi. (atau jika suka boleh gaul terus ayam dlm gravy)
- Hidang segera dengan nasi panas dan sayur yang dicelur seperti sawi cina/buncis/asparagus dll
Salam neng hana...selamat bercuti cekgu....ok resipi nko nampak sedap, haku nak buat nanti...tu je..sekian terima kasih....
ReplyDeletewlam mat.... maceh macehh... cuti aku nak balik kampong leh g umah ko! hahahahaa....
ReplyDeleteselamat bercuti kak hana ^^ seronoknya jd cikgu, blh cuti lama kan.. cuti2 ni blh marathon duk kat dapur puas2. hihi
ReplyDeletemaceh dik tun yg manis... dulu marathon dapur pingat emas, skrg turun pangkat pingat gangsa. hahaha......
ReplyDeleteAslmkm besan ku yg menyepi, sama2 lah kita, dua2 pun menyepi sebab kesibukan teramat. Liana masuk sekolah thn depan, dah siap uniform dia... menantu kantan buat apa tu....
ReplyDeleteHanto kat mamaRoz lauk sedap ni sepinggan...!
waalaikumussalam along cayang... wahhh nantuku suda masok skolahh... darwish masih pakai pempers, mama kata tak leh g skolah lagi.. tak cukop syarat.. hihihi... ciumkan utk nantu kiut! blaja rajen2 nak yer! mmuahhhh
ReplyDeletesalam cikgu..waaa..best la dah mula cuti..ooo..ayam pun bleh buat gini yer...nk try nanti..
ReplyDeleteeh..skang ni tgh demam crepe doyan, ko kan antu doyan, taknak cuba ker?? hehehe...
(ayat menghasut...hehehe)
salam noorma.... statement terakhir itu sungguh jahat! ko rasa nak kene panjat pokok durian atau tunggu bawah pokok durian? hahahahahaa... aku pon dah TERdemam tp blom ader obat! huh mencik!
ReplyDeletesis nak tnya ayam ni nak di goreng dulu ke @ masak skali dgn sauce nya?
ReplyDeletesalam chyntabybie.... ayam tuh goreng dulu. masak sos asing.. lepas tuh tuang sos kat ayam. nanti akak edit balik ye.. tQ
ReplyDeleteSalam Mbakyu...
ReplyDeleteWahh dah soti sakang ekkk.konherm banyak menu2 yg bisa ngences moncolss ni...ee behnya kalau berjiran.Leh anto mangkok tingkat...hehehe....
Menariks menu ni..mintak ijin CnP ekk...dah ngences ni... :)
wlam nduk ayu.... yo lahhhh... enteni enteniii.... arep urip ne geni ki.. hahahahaaa
ReplyDeleteterus saya copy. nak buat arini. time kasih kak hana hehehe
ReplyDeleteMade this today! But I used whipped cream. Sedap! Thanks for sharing the recipe.
ReplyDeleteNampak sedap. Nak cuba lah. :)
ReplyDeleteNampak sedap. Nak cuba lah. :)
ReplyDelete