Wednesday, July 7, 2010

Blueberry Marble Cheesecake

sebenarnya plan nak wat ciskek nih sempena besday hubby aritu... tp dek kerana dier mintak cipon, tak jadilah nak buat! yang nih buat utk membe2 lab dier... sbb aku tau nihonjin suker makan ciskek! tuh yg aku watkan! lagipon senang jerk tak payah nak bako2! putarrrr, sejukkan, ngapp! hihihi.... resepi dari koleksi ciskek lam bahsa jepong. kalau nak gune resepi stoberi ciskek yg sebelum nih pong boleh ajer, cume perlu memarblekannyer jerk ngan filling or jem yang digunakan. slamat mencubeee! dapppppp!! hehehe

Bahan-bahan
Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
  • 80g biskut merie or etc - hana gune ritz
  • 50g butter - cairkan
Untuk Cheesecake
  • 250g cream cheese
  • 200g whipping cream
  • 150g yogurt plain
  • 90g gula - leh add
  • 15g gelatin
  • 60ml air panas
  • 50g buah blueberry tin - hana gune yang segar+ jem
  • 25ml syrup blueberry - bleh gune filling@jem blueberry
Cara-cara
  • Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
  • Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
  • Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
  • Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
  • Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
  • Potong dan hidangkan.

29 comments:

  1. akak memang teror la buat kek, cheese cake tu nampak sedap sangat...rasa sepotong boleh kak,dah tunggu depan pintu ni...

    ReplyDelete
  2. mak aikksss

    sedapppp. feverat tu. tgk rupa, marveles sesgt. da dua tiga hr kempunan nak mkn kek. asyik "makan" gambar jer... :-(

    ReplyDelete
  3. salam..kak hana..baru2 je baca this blog.menarik sbb byk recipes dn sy pun suka masak juga n bake cake(still blaja buat kek)=).nak tnye,utk base,any biskut pun bleh ke?

    ReplyDelete
  4. to kakleen..
    nah! sikit je! kekekee

    to mas duaniaku..
    akak ade tinggalkan sket tuh mas.. meh la amik sket. wat rasa2... hihi.. xde la terer mana mas. masih ade yg gagal! cume tk nampak jerk! heeeee

    to syuQ..
    hahahahahaaa... kesian ko yer syuQ! aku rasa perot ko pong dh masuk angiN! try ko tnya mamak bawah tuh ade tak jual kek! kekekeke

    to dhia aieshah..
    salam dhia....thanx for dropping by..akak pong still blaja2 lg dhia... :) .. sori td akak tak tulis jenis biskut.. akak dah edit tuh.. leh gune beskut merie atau apa2 biskut yang mudah hadam. slamat mencube dhia!

    ReplyDelete
  5. sedapnyer...entah bila la nak wat ni...

    ReplyDelete
  6. again...sedap dan cantik!!! nak cikit gak!!

    ReplyDelete
  7. Salam kak hana..salu baca blog tapi first time komen hehe..saya tinggal di sendai..bestnya kek rasa cuba buat,kat mana eh nk cari gelatin halal..kak hana beli kat mana? tq in advance..

    ReplyDelete
  8. Salam kenal ya.
    Foto serta cakenya cantik dan sedap ya.

    ReplyDelete
  9. Bilalah nak berani buat cheese cake ni ye?

    ReplyDelete
  10. haluuuu...kita dtg dh mlm ni, ada lg ke ciskek nyer? hehehe...

    bluberry filling tu klu nk buat sendiri camner yer?

    ReplyDelete
  11. emm...hana,feberet nih,nak sikit..oishii!!

    ReplyDelete
  12. cantiknya kek ni hana.nak buat tapi tak berani takut tak jadi.oh ya selamat hari lahi buat en.hamzah ya..wah masih muda lagi ni:)tua sikit je dari anak-anak makcikmanggis ni:)

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Hana comelll...
    Uish mantap gambor gambor akak... dah le kek nampak sodap! bak sepinggan. hehe... akak sihat ke? kite baru nk start blogging balik. Slow2 la merempit ni. Lesen baru renew. hehe..
    Ok nanti i rempit lagi. Take care!
    Ijan

    ReplyDelete
  14. Salam kak hana..akak photographer ke? sebab nampak mcm pengantin plak kek tu..heeh..harap akak x kecik hati dgn saya ye..hehe. nnt kalau suami kena tranfer nagoya..kena lah rajin mcm akak..akak guna camera apa? email sy ye (kalau rajin la)..farawmdean@gmail.com

    ReplyDelete
  15. k.hana, wanis nk tanyer camne nk elakkan gelatin berketul b4 kite nk masuk dlm adunan chisscake?then base biskut tu camne nk bg betul padat & keras?wanis try 1st time ok tp base xpadat. 2nd time try gelatin lak berketul2. mintak tunjuk ajar mekasih.

    ReplyDelete
  16. salam wanis..
    untuk elakkan gelatin berketul try gune tips nih.. (rasanya kat resepi tuh dah ade tulis, tp takpelah akak bgtau lg detail yer) .masukkan air panas ke dalam gelas@cawan. tuang gelatin tadi. then kacau sampaii tak berketul atau berbiji2. kemudian terus tuang dalam ciskek sambil putar sebati. seeloknyer gune mixer. boleh juga gune kaedah double boiler. tapi akak tak pernah buat gtu. hanya campurkan ngan air panas jer..

    pasal base tuh, wani kene hancurkan biskut tuh betol2 hancur. kemudian gaul dgn butter cair btol2 sebati. then tuang kat loyang, tekan kuat2. seeloknya gune tapak tangan biar padat. pastu masukkan peti ais. biarkan lama lam peti ais pong tak mengapa sbb makin suhu sejuk, makin padat base tadik sbb mentega yang cair dah jd beku bersatu dengan biskut2 hancur tuh. arap dapat membantu dengan penjelasan akak nih yer! tima kasih...

    ReplyDelete
  17. kak...tlg jawab kalau bole dgn segera ya...sbb sy dh beli bahan semua..ingat nak buat esok hihih...sy takde syrup blueberry...kat bakery nih ade bluberrie filling (yg ade buah sekali)...bole tak guna ?

    ReplyDelete
  18. yo yo..segera nih akak jwb nih! *berus gigi tgh dlm mulot..kekekeke.. haah boley gune bluberry filling.. cume tambahkan sesudu air biasa..kacau2..then ikut arahan dalam resepi tuh yer.. gud luck dear!

    ReplyDelete
  19. orait...terima kasih ye akak...terharu i ...dgn respon sepantas ini...alhamdulillah..

    ReplyDelete
  20. salam kak, kite baru jengah blog akak ni. tp terus terpaut nk wat kek ni. heheh

    and kite beli dah bahan2 die. cume, same lah. xde blueberry syrup neither bluberry filling. boleh eh ganti dgn jam je? nk kena tmbh dgn sesudu air biasa gak, ye?

    lagi satu, kalau sy guna yogurt blueberry instead of natural yogurt, boleh? peminat blueberry sejati* ekekeke

    ReplyDelete
  21. salam balqissy..
    haah bleh ganti ngan blueberry filling cume perlu tambah air skit..

    boleh juga gune yogurt blueberry. tp rasanya kene kurangkan sukatan gula kot! rasanya yogurt blueberry tuh ade sket manis kan? klu yang plain xde perisa. masam jerk..tp terpulang la.. ikut selera masing2.. asalkan sukatannya betul supaya tak lembik masa nak potong nnti..

    ReplyDelete
  22. salam kak hana...heheheh..dh buat kek tuh...walaupun marble die tak secantik ciskek akak..tp tetap jadi...tq for the note n recipes...luv u

    ReplyDelete
  23. salam kak,da lama nak menerai resepi ni.gelatin yg halal jenama ape ye...sy cari2 byk yg xda tanda halal...boleh guna bahan lain yg sama ngan gelatin x???

    ReplyDelete
  24. salam kak hana..sy dh lama follow blog akak ni..baru2 ni sy try wat ciskek ni.tp xtaula kt mane silapnye ciskek ni jd lembik..adunannye mcm agak cair...huhu..tp still abih..sbb kwn2 ckp SEDAP..so,thanks 4 d recipe.. (^_^)

    ReplyDelete
  25. salam kak hana..sy da wat da kek ni..sedapnyee recipi nie..tq kak!!

    ReplyDelete
  26. Sedaap~ baru wat semlm . Tp tak syoknye marble die tak jd sgt xD . Thanks kak Hana~

    ReplyDelete
  27. salam kak hana.. sedap la tgok cheese cake kak hana. klu buat ni tak perlu letak gelatin boleh tak kak??

    ReplyDelete
  28. SEDAP DAN MUDAH JER NAK BUAT..TAPI BAHAN CAM GELTIN TU CAMNER RUPENYER...

    ReplyDelete