Bahan-bahan
Cara-cara - 4 ketul ikan - digoreng
- 10 biji cili padi
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 3 batang serai - diketuk
- 1 cawan santan
- 1 keping asam keping
- Garam secukup rasa
- Kisar semua bahan tersebut cili padi, bawang merah, bawang putih & kunyit
- Panaskan minyak untuk menumis
- Setelah minyak panas masukkan serai yg sudah diketuk biar 5 - 10 saat
- Masukkan bahan yang sudah dikisar ke dalam kuali biar hingga naik bau @ kekuningan
- Masukkan santan, garam secukup rasa & asam keping
- Biar 20 - 30 minit kemudian masukkan ikan yang sudah digoreng
- Sedia untuk dihidang
macam tak leh ilang jek 'jawa' kak hana tu... akekekeke! Bagus gak resipi ni. kalo ada lebihan ikan goreng leh upgare ikan goreng ke ikan masak ala jawa kan... boleh wat nanti ni
ReplyDeletehana, kuahnye tu ala2 percik ke?mcm menawan je...
ReplyDeleteto jiya...
ReplyDeletedah mmg anak jawa nak buat camno laie jiya oii! duk la ceruk mana pon! darah jawa tuh tetap mengalir! cewwaaaahh! hahahahaa...
ala ko kan kretip, pahtu wat la resepi sendrik! kuikuikui...
to rafizah..
a'ah...betui tuh fiza! ala2 kuah percik. rasanya klu tmbh halba pon sedap!