Bahan-bahan
- 500g paru - rebus ngan sedikit garam dan halia.
- *2 inci kunyit hidup
- *3 sudu makan ketumbar
- *3 ulas bawang putih
- *garam
- Untuk Sambal
- 5 tangkai cili kering
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji bawang merah
- 2 tangkai lada@cili merah - cincang
- 1 inci belacan
- sedikit air asam jawa
- gula melaka @ gula putih
- garam
- minyak secukupnyer
- Rebus paru hingga empuk. kemudian toskan. potong kecil2 & nipis. ketepikan.
- tumbuk ketumbar,kunyit hidup, bawang putih dan juga garam.
- masukkan ke dalam paru tadi. gaul rata. dan biarkan sebentar sekurang2nya 30min.
- panaskan minyak, goreng paru hingga garing. angkat dan toskan.
- Untuk memasak sambal paru
- blend@tumbuk cili kering, bwg merah dan juga bwg putih.
- panaskan minyak (bleh juga juga lebihan myk gorengan tadi), tumis bhn2 blend hingga pecah minyak/lada masak.
- masukkan lada cincang tadi. *kepedasan bergantung masing2.
- masukkan juga belacan, air asam jawa, gula dan juga garam. tumis hingga agak2 kering.
- masukkan paru dan goreng lagi hingga garing.
- siap!
nasi lemak 3 bungkus ya...masuk buku 555 tau...
ReplyDeleteterliurnya, Kak Hana.. isk isk isk.. :D
ReplyDeleteslm hana.. sedaapnyeee.. esk nk uat n.lomak jgk la.. tp paru xde la.. haha.. daun pisang 2, amik kat ne?..
ReplyDeleteto aishah..
ReplyDeletehaiyaaaa... lu punya utang sudah manyak lorrr! hahahahaha
to azie..
meh! nk bape bungkus?? hihihi
to hazel..
wlam hazel.. nasi lomak ngan ayam goreng pon sodapp! daun pisang?? aritu kait kat umh mak! habih tumbang sepokok! kihkihkih....
ya allah...sedapnye nampak nasi lemak kak ina cam nak tebeliak mata nengok nih...huhu..nak buat cam tak larat..hehehe..kak ina apa kabar..mak n baby sehat???
ReplyDelete-ayu-
baru ku perasan msg mu wahai ayu!
ReplyDeletealhmdllah sihat! lamo tk nmpk ekau yerk! mu n bb sihat jugak ke?? klu tk larat, suh jerk la jabos masakkan! tk pon meh mai kanazawa akak watkan selagi ade kuderat nih! hihihi....