Bahan-bahan
4 ekor ikan kembung
* 1/4 sudu kecil lada hitam
* 4 biji buah keras - lebihkan pon ok.
* 1cm kunyit hidup
* hana tmbh serai
3/4 santan pekat
garam
gula
Cicah/Sambal Kicap
1 biji bawang besar - potong dadu/mayang
2 tangkai cili merah - potong serong
2 tangkai cili hijau - potong serong
2 biji jus limau nipis - gune lemon je
125ml kicap manis - hana gune jalen manis
Cara-cara
> Tumbuk bahan yg bertanda *.> Campurkan semua bahan. Panaskan kuali. Didihkan dan matikan api.
> Masukkan ikan yg sudah dcuci dan kacau rata keseluruhan.
> Bakar ikan menggunakan arang hingga masak. Renjis2kan lebihan kuah tadi ke atas ikan semasa membakar dan balik2kan.
> Untuk sambal kicap - campurkan semua bhn. dan siap dhidang bersama ikan bakar tadi.
No comments:
Post a Comment