Thursday, January 21, 2010

Urap Kangkung & Taugeh

hah! jgn tk caya aku buat urap! versi perantau! hihihihi... cekur?? ada ada... versi kejong! kelapa parut?? ada jugak!... versi kering! cili padi pong ade, biasalah! versi kejong kejang gak! hahahaha... kangkong tuh aku jumpa smlm kat supa. ntah mimpi apa dier muncul! apalagik rembat lah! yg aku tanam dh kojol!! sbb terlebey suap vitamin! hahahaha... makan ngan ayam masak kicap pedas dan jugak ikan masin bulu ayam! hah?? ikan masin pong ada?? adaaaaaa... dah mcm duk mesia jerk la kan! sbb semua bhn ada.. hihihi... jemput makan semua... resepi bleh juga lihat di sini. nak wat nasik ambeng, tempe tadak! so kensel jerk lah! abbot punyer fashal la neh! huh! hehehe... wat adik ipor aku si fmina tuhh, moga slamat arini OT.. aku doakan jerk dr jauh! hope xde apa2 yg siyes..

Bahan-bahan
  • satu biji kelapa - parut amik yg putih jerk
  • 5 biji bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 15-20 btg cili padi - bergantung kepedasan masing2
  • satu mangkuk kecil biji cekur@kencur
  • beberapa helai daun cekur@kencur- hiris halus- optional
  • sejemput ikan bilis kopek
  • garam
  • perisa - jika suka
  • * kangkung - celur dan potong
  • * taugeh - celur
Bahan-bahan
  • tumbuk bawang merah,bwg putih,cili padi,ikan bilis,biji cekur@kencur hingga agak2 lumat.
  • masukkan skali garam dan juga perisa.
  • kaup dan masukkan ke dalam kelapa parut. gaul.
  • panaskan kuali dan sangai kelapa tadi hingga agak2 kering. jgn kering sgt. agak2 ler!
  • tuang dalam mangkuk dan gaul rata dengan sayur@ulam2an tadi serta daun kencur.
  • siap utk dhidang!
  • *jika gune kelapa kering, basahkan dengan air panas terlebih dahulu.

11 comments:

  1. salam kak hana,
    skali tengok macam kerabu je. buat saya terliur lak.
    Ni namanya urap,kak? Belum abes nuntut ilmu ngan My MIL. hihi.
    kak fmina tu rupanya adik ipar kak hana..

    ReplyDelete
  2. salam nur..
    haah sama la tuh ngan kerabu! urap tuh wong jowo jerk yg sebut! hihihi...

    ReplyDelete
  3. kat jepun ada kangkung ke kak???bestnyaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. bestnya urap kangkong!!! lama tak mkn segala jenis urap!!huhu

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Hana! Walaupun bahan2nya "kejung", presentationnya tak kejung...menggiurkan gitu! Tapi kan..jgn hana 'kejung' lak lepas mkn urap tu...hehehe

    ReplyDelete
  6. sukaaaa urapppp2 ni... sedap woo.. apa2 urap jek jiya blasah.. janji bukan dr benda pelik2. akekekekkee

    ReplyDelete
  7. salam hana.sedapnya urap versi perantau hana ni...mkn dgn nasi panas2, seperiuk habis!

    p/s pic kat blog hana ni cantik2.dulu amik photography ke?

    ReplyDelete
  8. Lor, fmina tuh adik ipar akak ke? esh.... baru tau.hehehe

    ReplyDelete
  9. Orang Johor memang panggil makanan ni urap. Tapi kat Kl diaorang panggil kerabu kan. Kak gerau suka urap pegaga. Bestnyeer. Tengok hana masak, akak rasa nak buat lak urap ni.

    ReplyDelete
  10. k.hana,
    semalam mkn nasi ambeng..ade gereh bulu ayam lagi...
    mcam nak buat juga la urap nih..pegaga kat blkg umah tu dh menjalar2...kencur pun dh penih sepasu nih...kalo rajin masak pecel iwak leleh kan...sedapnye....

    -emy-

    ReplyDelete
  11. to norain..
    mujur tuh ain.. sblm nih nak carik sket punyer susyah! hihihi

    to k.ain..
    kiter kat sini tk tau nk wat urap gune sayur apa! cam len pesen jerk klu nengok2 sayur neh! hihihi

    to k.azita..
    waalaikumussalam k.ita..kikiki tidak ler sesampai hati nk kejongkan smula! hehehe

    to k.jiya..
    urap kaki kamben ko makan tak?? kekeke

    to deliah deli..
    salam deliah.. ishhh xdelah! main hentam labu jerk tembak sana tembak sini! blaja buku manual jerk! tuh pong tak khatam2! last2 malas! hihihi

    to blogresipi..
    fmina tuhh??!! ntah erk sape ntah dak tuh! kikiki

    to geraugebang..
    yep! btol tuh kak! haiiihhh akak jgn ler sebut pegaga2! terliur dah nih dbuatnyer! huhuhu

    to ati emylia..
    haiihhh ko pong sebut pegaga jugak! ngences berbakul2 dah nih hah! apa tah lagik iwak lele!!! huwaaaaa... sampai atimu! hihi

    ReplyDelete