Thursday, March 4, 2010

Apple Pie

semalam jalan2 umah kak.fae tengok apple crumble anak bujang kak.fae cam dh terasa2 kat anak tekak kesedapan epel tuh! sebenonyer mmg nk ngabiskan epel! maklum ler sok dah jumaat! maknanya epel aku dh seminggu baru luak 2 bijik! hikhikhik.. apa lagik zasss godek2 kat dapur dbantu ngan anak bujang aku no.2! coz dier peminat epel! 'mama nk buat epel? yeaa yeaa!' dier berkata2! kikiki.. k lah! layan resepi neh! skodeng dari dapur kak.su tp asal dari kak.inahar aka Dr.Inahar.. tima kasih kak! lep lep uuu! hihihi

RESIPI APPLE PIE
Bahan2 utk pastri
  • 13/4 caw tepung gandum
  • 125 gm cold butter ( u can mix 80mg butter+45mg shortening)
  • 50 gm castor sugar
  • secubit garam
  • 2-3 sudubesar air sejuk/ais
Bahan2 untuk filling
  • 4 biji epal hijau-dikupas kulit & potong dadu kecil
  • 100 gm gula perang
  • 2 sudubesar butter
  • 1 suduteh cinnamon powder
  • 1/2 suduteh serbuk pala - tk ltk
  • 1 biji lemon-ambil jus & parutan kulitnye sekali
  • 3-4 sudubesar almond kisar (can also use hazelnut)
  • secubit garam
Cara-cara
  • Pastri- ayak tepung,garam then tambah butter serta garam dan gaulkan menggunakan hujung jari(atau pastry cutter) sehingga jadi spt serbuk roti. masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul sebati hingga membentuk doh. wrap dgn plastic dan sejukkan dlm petiais selama 20 minit. kemudian bahagi dua doh dan satu bahagian bolehla dibentukkan kedalam acuan tart. cucuk2 kan dasar pastri dan isikan filling keatasnye sebelum ditutup atasnya dgn sebahagian doh lagi.cucuk2kan juga permukaan doh dgn garpu dan hias ikut suka. sapukan kuning telur keatas nya dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan @ 180c selama 30-40 minit.
  • Filling-panaskan butter then masukkan apple, gula perang dan masak hingga epal agak lembut. kemudian masukkan jus beserta parutan kulit lemon, cinnamon & nutmeg powder,garam dan almond kisar..masak lagi hingga pekat

9 comments:

  1. Ha, yang ni akak boleh makan...orang demam ke, orang gastrik ke boleh makan kan, kan??? Tp Hamzah x lalu tu kot, ko pas sini je la Hana..

    ReplyDelete
  2. Kite tolong potong ye kak hana.. nak amik dua potong je... :D

    Darwish mane ni? lama tak nampak anak taruna sorang tu...

    ReplyDelete
  3. ijan, bak akak 2 potong tau :)

    ReplyDelete
  4. Esselamu Aleykum dear Hana,
    your apple pie's very beautiful.

    ReplyDelete
  5. wah..kak hana, mai potong 16, bagi sini separuh..kihkihkih...sambal gesek akak tu cukup mengancam..i loooiikke tau..hihi..kak hana punya kampung, b.pahat kat mana??kita belajar kat sini,PARIT KING..kuikuikui

    ReplyDelete
  6. to k.ummi..
    hahahaha.. hmzh tuh kiter pakse makan! nak baik kene makan! klu tak, nnti kiter xtra makan! nnti sape yg susyah? hamzahhh jugak! kikiki

    to ijan..
    bleh bleh! nnti tulun bg2 yer! akak nak tdo dulu! hihihi... darwish dah bobok! mimpi mikael kot! hihihi

    to k.nor..
    haaa nih jan! k.nor dh mintak! amikkan cepat! kekekee

    to hayatcemresi..
    waalaikum salam dear.. thank you! u can try if u like it! :)

    to ummie..
    tuh ijan tgh kial2 nk potong 16! hahaha... lorr blajar nang parit king yo! mak bapakku nang s.medan kok! hihi

    ReplyDelete
  7. rasa cam kat McD gak ke ni? tp kan...kita lebih suka sambal gesek tu...xkesahlah sambal org malas ke..suka sambal gesek!!!

    ReplyDelete
  8. yang kat McD tuh bukan ker yg pjg2 kak? eeee hentah ler! dah berzaman tak g McD! hihihihi.... sambal gesek wes entek! hehehe

    ReplyDelete
  9. Salam kak~ untuk kulit tu kan~ gandum kite letak 3/4 cawan ke?

    ReplyDelete