Friday, June 18, 2010

Tomyam Campur Tumis Pedas

nih menu buka semalam... masak bese2 jerk ngan telur dadar goreng my hubby. alhamdulillah kenyang sudah! selalu wat tomyam main rebus2 jerk.. kali nih aku tumis sket ngan cili kisar ikut style mak aku. xtra pedas dr tomyam biasa.

Bahan-bahan
  • 1/2 biji bawang besar - hiris kasar
  • 2 ulas bawang putih - ketuk
  • 1 sudu besar cili kisar - leh add klu nk lg pedas
  • 1 peket perencah tomyam adabi
  • 1 batang serai - ketuk
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 inci lengkuas - ketuk
  • 4-5 biji cili padi - ketuk
  • udang, sotong dan ayam jika suka
  • carrot, bunga kobis, jagung muda, kobis - ikut suka
  • tomato - belah dua/empat
  • daun ketumbar
  • jus limau nipis
  • garam
  • air
Cara-cara
  • Panaskan minyak, tumis cili kering, bawang putih, serai, cili padi, lengkuas, hingga naik bau. Masukkan pes tomyam, daun limau purut dan air sedikit. Tumis lagi.
  • Jika letak ayam, masukkan dahulu dan masak hingga setengah masak. Juga masukkan carrot sehingga setengah empuk.
  • Masukkan bawang besar, udang, sotong, sayuran2an dan air secukupnya. Perahkan jus limau. Perasakan dengan garam. Didihkan. Masukkan tomato.
  • Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar.

8 comments:

  1. kak hana awal hari ni..awal waktu melaysia..lapo la plak tengok tomyam ni.. makan ngan kue teow pong sangat sodap ni..napa plak kak hana nye tomyam nampak lawo sedangkan saya wat lebihkurang sama style ngan khana.ce jawab ckeeeet..

    ReplyDelete
  2. sedap la tomyam akak tu, nampak pekat...mas suka tomyam pekat2 ngan pedasss...sedapnya..betul cakap izah tu,tomyam akak nampak sedap sangat, rasa macam nak angkat je mangkuk tu kerumah mas..he..he..

    ReplyDelete
  3. salam kak hana,
    tomyam memang best time2 puasa. sedap jer tekak. haish, ini yg teringin nak bertomyam skali . hihi

    ReplyDelete
  4. to izahdaut..
    maybe sbb aku punyer lg sedap dr ko punyer kot! wakakakakakaaa.... haah kan! ngan kue teow or meehoon! dapnyerrr...

    to mas..
    sama citarasa ngan akak! akak pongg! wallaahhhh.. alamak! dah gantung piyuk! hihihi

    to indahouse..
    salam nur.. pose arini nur? mmg cedapp hirup panas2 gtu kan! podas laks tuH! hihihi

    ReplyDelete
  5. perghhh mek...tomyam kalo pekene ngan telo dadar mmg syedapppp!!!aku suka tomyam tp en sofie tu tak bape bkenan.tak besh masak2 klu dia main cicah2 gitu jek makannye.rase bersalah pulak tgk laki makan terkemut2...udahnye takyah masak.tapi kalo dah teringin sangat aku masak jek...sambil makan sambil tutup mase sebelah.takmo tgk dia makan terkulat2 kakakakaaa mujo tak tergeget cili api...berdosa dgn laki! kakakakaka!!!

    ReplyDelete
  6. wah tomyam extra hot!!
    bole try..harapnye air tanganku menjadi la..
    aritu buat tomyam terlebih air, cair tak best..
    fail sikit bila bab agak-mengagak nih..
    masyih kak bg idea n resepi..

    ReplyDelete
  7. ceeeettt..nyesal tanya...buat buat tak nmpk la reply komen kak hana tuh..ceeh

    ReplyDelete
  8. to fizanordin..
    hahahaha.. klu ko rasa ko wat dosa ko mintak maap ajer ngan dier! kang esok lusa wat lagik, ko mintak maap la lagik! kakakaka

    to azeefazhar..
    sesama... samalah kiter! suker yg pekatt! agak la ms tuang air tuh! jgn skali harung terus byk! satu cawan dulu ke..pehtu tambah sket n sket.. so xde la cair sgt kang! mmg tak besh cair2! kan kan..

    to izahdaut..
    kahkahkahkah... tuh la sape suh tanya! kekekeke

    ReplyDelete