Thursday, June 17, 2010

Udang Celup Tepung

adohaii arini mengantuks n malazzz bebeno nak masak... cuaca panas laks tuh! lauk nih watkan utk anak2..kesian la juga takkan nak tunggu kitaorg sampai waktu bbuka.. watkan la dulu lauk utk diorg.. tak tau la apa rasa.. laju ajer tgk diorg makan. sodap la tuh gamaknyer! mmg dari dulu nak carik resepi celup tepung yg gemok2 cenggini.. alhamdulillah dapat dari blog k.maz! tima kasih kak.... sibok memanjang aku tgk akak aku yg sorang nih ke hulu ke hilir ngan 4 bijik gelang itamnyer tuh.... meh rehat2 kak makan udang goreng made in japan nih! hihihi... cnp resepinyer kak! tenkiu!

Bahan-bahan
  • 20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • sedikit daun sup - dicincang halus
  • sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
  • air secukupnya - lebih kurang 1 cwn (hana guna air rebusan kulit udang)
  • minyak untuk mengoreng.

Cara-cara

  • Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, kemudian lumurkan udang dengan sedikit tepung. Ketepikan. >> hana tmbah serbuk lada sulah.
  • Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan.
  • Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagian ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap.

6 comments:

  1. waaaa...sedapnyaa...aku pun puasa juga, tapi masa bulan puasa laa, ni bulan rejab kan lepas tu syaaban..ha lepas syaaban tu baru aku puasa...hahahaha...

    ReplyDelete
  2. salam hana,

    your kitchen is the best..semua fav food i ada..2 thumbs up... really love your blog :D

    ReplyDelete
  3. nyummmm3... sedapnya.... selamat berbuka hana... ;)

    ReplyDelete
  4. tak cukup aku makan sorang ni kakkk... len kali wat bebanyak skit.. delivery pls.. ahehehehhehehe

    ReplyDelete
  5. oooo...dah smpai jepung ke udg ni..hehe...akak ni bru je smpai umah..on lappy skjap pgi tdi je...pastu kerumah Mama ada agenda lgi hri ni...esk pun sbuk jgk nga Mama lagi...jgn jeles ye..maklum lah kami duk dkat...nti blik msia mai duk dkat2 nga Mama n akak ye..hehe..minggu dpn pun ada prgram dgn Chef Kak Liza...mksih ye hana sdi cuba rspi akan yg main hentam je tu...

    ReplyDelete
  6. salam hana,
    pagi2 dtg ngendap..nak udang tepung tu..buat supper..hehe walaupun lepas makan badan gatal tahap gaban..tak ulik nak jugakk..

    ReplyDelete