Thursday, July 1, 2010

Bendi Celur dan Sambal Belacan

masak sempoi jerk! dah lama tak `membelacan` kat lesung batu cam kekok plak! hahaaa... nih sambal belacan yang biasa aku buat ikut style my MIL. sedap woooo... n3 sebelum nih ada cter pasal sejarah sambal belacan aku! tgk sini. dont laugh laugh ar! senyum kamben sudah! wakakakaka... penah postkan di my.resipi dan alhamdulillah ramai yang telah mencube. oklah! jom tengok resepi... nasik putih hangat masing2 sedia sendrik yer! hihi...

Bahan-bahan
  • Bendi - celur
  • Sambal belacan:
  • *¼-½ cawan cili padi- bergantung kepedasan masing2
  • *1 batang cili merah - hiris
  • *2 biji bawang merah kecil - hiris
  • *1 ulas bawang putih - hiris
  • *1 inci belacan
  • *sejemput ikan bilis kopek
  • limau kasturi
  • secubit garam
  • secubit perasa@gula
  • sedikit minyak
Cara-cara
  • Panaskan sedikit minyak dlm dua sudu besar. Cili padi belah dua supaya tak meletup ketika digoreng.
  • Masukkan semua bahan yang bertanda * ke dalam minyak panas dan tutup! Kecilkan api. Biarkan seketika. Kemudian angkat dan toskan.
  • Masukkan ke dalam lesung batu. Tambah garam dan perisa@gula. Tumbuk. Perahkan limau kasturi. Jika suka tumbukkan skali dengan kulit limau.
  • Siap dihidang dengan bendi celur dan ulam2an lain.

10 comments:

  1. akak selalu buat ni hana..kalo bendi tanam sendiri lg sedap..manis..ada telur dadar ke,ikang masing ke...hehe....akak makan ikan pekasam je la...

    ReplyDelete
  2. bab2 cicah belacan ni mmg feberet sgt. boleh la try cara ni nti. tp blacan kita dh abis stok. nk kna suruh org kt malaya poskn dulu,kekeke. nmpknya kna tmpg cicah kt sini dulu la yer,hehe...

    ReplyDelete
  3. K.Hana..pppssttt sane ader jual belacan? he made in m'sia.. he he he.. kak cara wat sambal tu cam MIL erma gak.. mula2 cam pelik ala2 sambal ketuk cumer + belancan n limau kan? SK suker ni.. belacan2 n ulam2 he he he

    ReplyDelete
  4. salam mamadarwish..
    meh mamatok ajar buat sambal belacan dari cili kering..sedapp tau..nenek akak pengemar yg terpertama sejak akak mencipta resepi ini semasa akak di tingkatan 2. 1980.

    cili kering hana cuci dgn air panas supaya bersih dari habuk.ia akan sedikit kembang dan tos kering tau..supaya masa tumbuk ia tak mercik.
    pastu masukkan belacan dulu tumbuk sehingga betul2 lumat tak ada lagi bentuk cili. ia agak pekat. lepas tu masukan garam dan gula secukup rasa...sambal ini memang pekat dari smbal belacan guna cili merah..itu yg best tuu..akak campur tempoyak kalau ada laa.. fuhhh sodappp.. cecah ulaman makan darwish lalu kat belakang mmg tak nampak hahahaha..

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaaaaa!!! perfect menu utk org yg nak kena berdiet mcm akak ni. errkkk...boleh ke..??sbb rasanya klu mkn lauk cenggini lg byk tambah ns.hehe

    ReplyDelete
  6. alamak leleh air liur..jap gi nak buat lah..cicah timun pongg seydaaap nihh

    ReplyDelete
  7. tuan rumah nie ppagi lg dah buat org kecur....

    ReplyDelete
  8. huhh... layan bendi tumis sedap nighh!!

    ReplyDelete
  9. ish..ish ...sedapnya . kalau ada sambal belacan makan nasi pun laju je...tu yg selalu fikir byk kali nak buat sambal belacan hehehe...

    hana sihat?

    ReplyDelete
  10. maaf..tambahan dr resepi tadi mesti masukkan air asam jawa yg sangat pekat dlm nye..maklum lah mamatok dah tua..luper...hehe..asam lain tak berapa sedap..

    ReplyDelete