Bahan-bahan
- 300gm Tepung gandum
- Udang besar secukupnya, bersihkan
- Sebiji bawang besar - dimayang nipis- x ltk
- Segenggam taugeh....Nak taruk lebih pun ok !!!- xde
- Daun bawang dan daun saderi secukupnya, dipotong kecil2
- 2 biji telur
- 1 cawan air panas (bukan air mendidih yaaa... )
- Air biasa secukupnya
- Garam secukup rasa
- Sedikit serbuk kunyit
- 1 camca teh baking powder
- Minyak untuk menggoreng
- Panaskan minyak untuk menggoreng dan sementara menunggu panas, rendamkan bahagian senduk yg bulat. Tujuannya adalah untuk memudahkan cucur udang lekang dari senduk.
- Masukkan tepung dalam satu bekas.
- Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air panas dan air sejuk. Gaul-gaul lebih kurang.
- Tuang air panas sedikit demi sedikit sehingga tepung bersalut air.
- Tuang air biasa sehingga adunan secukupnya elok untuk dijadikan cucur udang.
- Keluarkan senduk yg terendam dalam minyak tadi dan isi dengan adunan dan letakkan seekor udang di tengah2nya.
- Masukkan ke dalam minyak dan tunggu sebentar sehingga cucur lekang dari senduk. Goreng sehingga garing.
- Ulang hingga habis.
- Hidangkan dengan sos cili thai, kuah cili pedas atau kuah kacang. ikut selera masing2.
salam hana...org dah bbuka senyum smpai tinge..:)
ReplyDeletesalam del.. hehehehehe.... ko buka apa tuhh?? jap lg ko plak senyum sampai robek tinge! hihihi
ReplyDeletesalam hana...ermm sedapnya cucur udang tu...kak ima suka sangat...tambah2 bila bulan posa ni...nnt nak tengok2 resepi hana yg lain2..nak tahu mana lagi sedap...hihi
ReplyDeletewah, sedapnye.. kak, kat sane senang ke dapat barang masakan kite.. contoh cam daun limau purut, kelapa..
ReplyDeleteto kak.ima..
ReplyDeletesalam kak.ima... nih pong request dr en.hubby kak! dier suker beno cucur udang.. akak tgk2 la ade resepi lg satu yg gunekan yis.. yg tuh lembut.. resepi cmg pong ade.. nanti akak pilih mana yg sedap yer.. hihi
to example..
ade jual kat halalshop online.. tapi cam daun2, serai ke hapa semua frozen beku. xde yg fresh petik dr pokok! hihi... cam santan kelapa ader jual yg dlm tin or kotak kat kedai asean shop. tp kelapa parut xdelah! yg ade cume kelapa kering! kesian kan... :D
hanaa.... sejiwa kita hari ni... emi pun buat cucur udang gak... tapi versi cekodok laa... huhuhu.... yg biasa punya tanpa telur... tapi bawang n kucai wajib... buat dua versi.. versi udang utk anak, versi cikua utk En. Hubby (dia tak leh mkn udang).. emi belasah dua2... hahaha...
ReplyDeleteHana, teringat k yan cucuq udang masa blaja kat s alam sect 17. cucuq udang dia pakai kuah kacang... sedapppp sgt. susah nak dpt sekarang..
ReplyDeletebuat supper besh gak neh!
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh Hana...
ReplyDeleteThank u for the recipe..dah lama cuti dr makan cucur udang since puasa.....
Selamat berpuasa hana.....:)
salam kak...wah awal ko buka ek..kak cucur udang yang pakai yis tu lagi best aku rasa...lembut aje..hu hu hu
ReplyDeleteto aile77..
ReplyDeletetekak wong jowo nih kabeh leh sumbat kan aile kan kan.. podo karo aku! hahahaha
to kak.yan..
salam kak.yan..penah dengar kak diorg makan ngan kuah kcg. kiter penah juga makan. mmg sedapppp!!
to catlina..
moreh na morehhh.. ekekeke
to ayu safieza..
waalaikumussalam wrt ayu..sesama.. tp hana suggestkan resepi yg ada yis lagik lembut. slamat bbpuasa ayu!
to kerull..
salam ndukk! haah betui betui.. aku pong setuju setelah mencube pelbagai resepi.
hahaha... nk tuko ngn aku nyer kompom 2-2 punya dh basi kan3... hakhakhak... kebetulan lak yer mek!.. hehe
ReplyDeletesalam..
ReplyDeleteterliur pulak ptg2 ni tgk cucur udang..nanti nak try buat la.. ni asyik beli kat bazaar ramadhan je.. sekrg pulak bazaar ramadhan dah kurang penjual sejak ribut melanda tempuh hari...